Agenţii şpăgari Mirel Florea şi Cristian Durău, condamnaţi definitiv şi puşi pe liber

0
924

Încă doi agenţi care „au călcat strâmb”, ambii fiind prinşi cu şpagă, au părăsit Poliţia doljeană, în luna noiembrie, după ce au fost condamnaţi definitiv, în baza hotărârilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba despre Mirel Florea, de la Secţia 1 Poliţie Craiova, condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, şi de Cristian Denis Durău de la Secţia de Poliţie Rurală Coşoveni, care a primit opt luni de închisoare cu suspendare. Ambii îşi desfăşurau activitatea la garajul IPJ Dolj. Mirel Florea a fost dat afară, în timp ce Durău, cu aproximativ două săptămâni înainte de pronunţarea hotărârii definitive, şi-a înaintat demisia.

Agentul Mirel Florea, de la Secţia 1 Poliţie Craiova, a fost reţinut şi apoi arestat preventiv în luna mai 2010. Agentul a fost reclamat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 10 aprilie 2010, de un conducător auto care susţinea că omul legii i-ar fi cerut o sumă de bani pentru a nu fi sancţionat. Şoferul le-a declarat procurorilor că ar avea şi doi martori, pasageri în autoturism, care pot să confirme că i-ar fi dat poliţistului 70 de lei ca să scape, întrucât trecuse pe culoarea roşie a semaforului electric la o intersecţie din zona Judecătoriei Craiova, mai ales că cei trei făcuseră chetă ca să strângă banii. La momentul respectiv, reprezentanţii Parchetului au confirmat că s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări faţă de agentul de poliţie pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, verificările fiind efectuate cu agentul în libertate.

Având în vedere calitatea de agent de poliţie a acestuia, “pe fir” au intrat şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care s-au apucat să documenteze cazul. Pe parcursul verificărilor, anchetatorii au stabilit că Mirel Florea a încercat şi chiar a reuşit să îl influenţeze pe unul dintre martori. Asta pentru că, în după-amiaza în care s-a petrecut evenimentul, poliţistul era în patrulă cu alt coleg care, sub presiunile lui Mirel Florea, ar fi întocmit un raport în care a trecut sub tăcere incidentul. Ulterior, luat la întrebări, colegul de patrulă al lui Florea a recunoscut totul, astfel că procurorii au decis că este cazul să-l reţină pe agent, pe 7 mai 2010. O zi mai târziu magistraţii Tribunalului Dolj au dispus arestarea preventivă a poliţistului pentru o perioadă de 20 de zile, însă acesta nu a stat decât trei zile în arest, fiind eliberat ulterior.

La începutul lunii iunie 2010 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis pe poliţist în judecată pentru luare de mită. În martie 2011 magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat la trei luni închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Craiova i-a respins acestuia apelul pe 8 decembrie 2011, iar procesul s-a finalizat pe 6 noiembrie 2012, când judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, ca nefondat, recursul declarat de inculpat împotriva deciziei penale nr. 267 din 8 decembrie 2011 a Curţii de Apel Craiova.

Agentul Durău a demisionat luna trecută

Agentul de poliţie Cristian Denis Durău, de 33 de ani, din Craiova, care îşi desfăşura activitatea în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 4 Coşoveni, a fost arestat preventiv pe 30 decembrie 2011, după ce un şofer a sunat la 112 şi a anunţat că acesta l-a oprit în trafic, în comuna Malu Mare, şi i-a cerut şpagă ca să nu-l amendeze şi să nu-l lase fără permisul de conducere pentru o depăşire neregulamentară. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 29 decembrie 2011, seara, la ora 18.40, A. B. (şoferul denunţător), a sunat la 112 şi a povestit că, în timp ce circula cu autoturismul său, un Mercedes înmatriculat în Italia, prin comuna Malu Mare, a fost oprit de un echipaj de poliţie format din doi agenţi. Cel care l-a oprit, Constantin Florescu, i-a solicitat documentele şi i le-a înmânat colegului său, Cristian Denis Durău. Durău i-a spus şoferului că a efectuat o depăşire neregulamentară, pe linia continuă, faptă pentru care urmează să fie sancţionat cu amendă în valoare de 1.200 de lei şi să-i fie reţinut permisul de conducere pentru trei luni, dacă că poate să scape cu o sancţiune mai blândă şi să nu rămână fără permis, însă contra sumei de 300 de euro sau 1.000 de lei. După ce au mai negociat, poliţistul şi şoferul au căzut de acord asupra sumei de 200 de lei, denunţătorul propunându-i agentului să îl însoţească în localitatea Rojişte, unde locuiesc părinţii săi, pentru a-i da banii. Pe drumul de la Malu Mare la Rojişte, A. B. a sunat pe 112 şi a povestit ce i se întâmplase. Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au ajuns în comuna Malu Mare, i-au identificat pe cei doi poliţişti şi i-au dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde, pe 30 decembrie 2011, s-a mai prezentat un şofer care a declarat că agentul îi ceruse două sticle de whisky. Cristian Denis Durău a fost arestat preventiv pe 30 decembrie 2011 şi eliberat pe 16 ianuarie 2012 cu interdicţia de părăsire a localităţii de domiciliu, în timp ce faţă de agentul Constantin Florescu s-a dispus, prin rechizitoriu, scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi în valoare de 1.000 de lei.

Pe 22 februarie 2012, magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Durău la opt luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe perioada unui termen de încercare de doi ani şi opt luni. Atât procurorii, cât şi inculpatul au făcut apel, soluţionat pe 16 mai 2012 de judecătorii Curţii de Apel Craiova, şi în urma căruia inculpatul a rămas cu aceeaşi pedeapsă. Procesul s-a încheiat luna trecută, pe 16 noiembrie, când ÎCCJ a pronunţat sentinţa definitivă, poliţistul rămânând cu cele opt luni de închisoare cu suspendare. Pe 1 noiembrie a.c., poliţistul, care fusese trecut la garajul IPJ Dolj, şi-a dat demisia.

„Raporturile de serviciu ale celor doi agenţi cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj au încetat de luna trecută, din momentul pronunţării hotărârilor definitive în dosarele în care aceştia erau judecaţi. Este adevărat, în cazul agentului Durău, raporturile de serviciu cu unitatea au încetat la cererea sa, demisia sa fiind înregistrată pe 1 noiembrie”, ne-a declarat comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Hotărâre definitivă şi în cazul agentului care a cerut şpagă o oaie

În plus, în urmă cu două zile, luni, 3 decembrie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat hotărârea definitivă în cazul unui alt agent, care şi-a dat demisia de la IPJ Dolj anul trecut, în decembrie, după ce a fost condamnat pe fond, de judecătorii Tribunalului Dolj la un an de închisoare tot pentru luare de mită. Agentul Ştefan Voicu a fost acuzat de procurori că, în septembrie 2010, când îşi desfăşura activitatea la Postul de Poliţie Malu Mare, a cerut şpagă o oaie unui şofer pentru a nu-i întocmi dosar penal şi pentru a nu-i suspenda permisul de conducere întrucât acesta lovise cu maşina un… porc. În sarcina lui Voicu s-a reţinut şi falsul intelectual, procurorii şi ofiţerii anticorupţie stabilind că acesta a antedatat cererea prin care „ucigaşul porcului” solicita o autorizaţie pentru repararea maşinii. În februarie 2011, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a poliţistului, iar în decembrie 2011 a fost condamnat de Tribunalul Dolj la un an de închisoare cu executare. După pronunţarea hotărârii, Voicu şi-a dat demisia de la IPJ Dolj. A formulat însă apel, în iunie 2012 Curtea de Apel Craiova dispunând suspendarea executării pedepsei de un an închisoare primită de poliţist. Luni, 3 decembrie a.c., judecătorii instanţei supreme au respins recursul inculpatului, astfel că acesta a rămas cu condamnarea dată de Curtea de Apel Craiova.