Spectacol cu acrobaţii şi dresură de câini

0
619
În cel mai reuşit meci de la venirea lui Victor Piţurcă, Ştiinţa a zdrobit-o pe Dinamo, la Severin, scor 4-1. Ivan a reuşit o dublă, marcată cu tumbele-i specifice, iar Ivanov şi Mihăilă au completat show-ul, pentru oaspeţi punctând Nistor. Este al treilea succes al Craiovei la 3 goluri diferenţă în faţa lui Dinamo în ultimii 4 ani, pe trei arene diferite: „Ion Oblemenco”, „Extensiv” şi „Municipalul” din Severin.
De la revenirea în Liga I, Ştiinţa nu a pierdut acasă cu Dinamo, căreia i-a administrat, în schimb, 3 înfrângeri la 3 goluri diferenţă, ultima fiind luni seara, la Severin
În aşteptarea noii ierbi de pe „Ion Oblemenco”, Craiova şi Dinamo s-au întâlnit la Severin, pe o ploaie de toamnă autentică, care, ca şi ziua de luni, n-a permis umplerea tribunelor „Municipalului”. Nu era o noutate locaţia, fiindcă în ultimii ani derby-ul cel mai aşteptat meci în Oltenia s-a mai jucat lângă Dunăre, cu amintiri deloc frumoase pentru „alb-roşii”, acolo pierzând un meci de Cupă la penalty-uri, dar şi un titlu de campioană, după un gol marcat de Zlatinski, în prelungiri. Duelul plin de orgolii s-a repetat la 30 de ani fără o zi de la unul dintre cele mai memorabile derby-uri cu Dinamo din istoria Ştiinţei, acel 1-0 de pe un „Central” arhi-arhiplin. Atunci au fost 55.000 de olteni în tribune, iar pe teren”comando-ul” lui Sorin Cârţu care a bătut în acel sezon toate echipele sistemului comunist, cu Gică Popescu purtător de banderolă, şi de partea cealaltă probabil cel mai puternic Dinamo din istorie, cel croit de Mircea Lucescu.
Lipsit de gura de tun recuperată cu greu şi pierdută imediat, bosniacul Elvir Koljic, Victor Piţurcă a preferat să nu pună pe foaie niciun atacant de gura porţii, mizând pe trei oameni de viteză în ofensivă. De partea cealaltă, Uhrin a mizat pe formula devenită de bază, dar l-a vârât pe Moura în banda stângă în locul lui Corbu, în timp ce Brito a primit un loc de titular, după accidentarea lui Sorescu.
Derby-ul nu a început furibund numai în tribune, ci şi pe teren, cu demarajul formidabil al lui Mihăilă pe lângă Ciobotariu, dar lui Avram i s-a părut prematur un penalty în primul minut, deşi faultul a fost evident. Asistenul Urzică a echilibrat situaţia, ridicând steagul la golul lui Moldoveanu, care părea în joc totuşi. Tabela s-a modificat în minutul 20, când Bărbuţ s-a infiltrat prin dreapta şi a întors excelent pentru venirea din linia a doua a lui Ivanov, letal cu lovitura de cap, de la cei 1,7 metri ai săi. Pe fondul şocului, Craiova putea dubla avantajul, dar Piscitelli a scos cu piciorul reluarea lui Ivan şi cu un plonjon şutul de la distanţă al lui Ivanov. Avea să fie însă cea mai bună repriză a acestui sezon pentru craioveni şi totodată descătuşarea lui Andrei Ivan. Fără gol de la revenirea în Bănie, atacantul Ştiinţei a reuşit dubla până la pauză. Mai întâi le-a furat „şunca din fasole” lui Ciobotariu şi Puljic şi l-a executat simplu pe Piscitelli. Apoi, înainte de pauză, a profitat de pasa lui Cosic şi de viteza-i remarcabilă, iar soluţia aleasă a fost lobul. Golurile au venit tocmai în momentul când „câinii” împinseseră jocul spre poarta gazdelor, iar Perovic izbise transversala cu o lovitură de cap.
O mare gafă i-a readus în joc pe băieţii lui Uhrin. Vlădoiu s-a complicat când era singur în propria jumătate şi i-a prilejuit lui Nistor reuşita de 3-1, cu un şut la colţul lung. Oltenii au încercat să pară că nu resimt şocul, iar Ivan şi Mihăilă au ameninţat imediat buturile adverse.
Uhrin a forţat cu trei atacanţi pentru ultima jumătate de oră, în timp ce Avram a mai refuzat un penalty Craiovei, la henţul lui Popescu. Perovic a avut o şansă uriaşă de 3-2, dar dropul său a fost demn numai de Cupa Mondială de rugby, recent încheiată. Nistor şi-a pus amprenta serios pe revenirea în joc a oaspeţilor, fiind parcă peste tot, dar lovitura liberă obţinută şi executată de el a fost scoasă de Pigliacelli. Finalul n-a fost tensionat, fiindcă Mihăilă a închis jocul, cu cel mai frumos gol al partidei, un şut de la 20 de metri imparabil, la capătul unei acţiuni personale, devenită deja caracteristică.
Ştiinţei îi prieşte Severinul, unde şi-a masacrat rivalul suprem cu orice prilej, dar acest 4-1 de la început de noiembrie este corecţia cea mai drastică aplicată „câinilor” în ultimii ani, după cel mai bun meci de la venirea lui Victor Piţurcă.
Piţurcă: „Le-am spus jucătorilor că trebuie să marcăm 3, 4, 5 goluri”
Discursul lui Victor Piţurcă de la final: „Le-am cerut jucătorilor să jucăm așa cum am făcut-o cu Voluntariul și să marcăm 3,4,5 goluri și așa s-a întâmplat. Le-am spus jucătorilor că vreau să jucăm de aceeaşi manieră cum am făcut-o cu Voluntari şi să marcăm trei, patru, cinci goluri. Eu am simţit că am avut noi nişte momente când trebuia să primim penalty. Nu l-am primit, asta a fost.Aşa s-a întâmplat şi la meciul cu FCSB, am avut penalty clar şi am pierdut trei puncte. Aşa s-a întâmplat şi cu Clinceni, am avut penalty clar şi am pierdut trei puncte, aşa s-a întâmplat şi cu Iaşi şi nu prea am zis nimic noi şi nu zicem.Ivan e un jucător care poate să devină un jucător foarte important pentru echipa naţională. O să vedeţi că el în continuare o să joace din ce în ce mai bine şi o să crească foarte mult în valoare. Am avut nenumărate discuţii cu el, fiindcă neavând reuşite ca vârf a început să îmi zică <<Nea Piţi, eu aş juca mai mult în stânga>>. I-am zis <<Nu, joci tot vârf, joci atacant, fiindcă acesta cred că e postul tău>>. Când va învăţa el mişcarea autentică de vârf şi o să îl învăţ eu, asta a fost meseria mea, o să vedeţi că o să fie cel mai bun vârf din România. I-am spus: <<Vezi că o să mai marchezi un gol, o să marchezi trei goluri astăzi>>, dar din păcate nu s-a adeverit.El de obicei când lua mingea deja pleca în sprint, adversarul fiind la 10, 15 metri de el. I-am spus că nu e bine ceea ce face. Du-te ca şi cum ai trage de timp şi rupi ritmul şi nu îl mai prinde nimeni, fiindcă el are o viteză debordantă.O să marcheze goluri multe, dar nu numai asta. El o să devină un jucător mult mai valoros decât e în acest moment. Am auzit că au apărut nişte zvonuri că mi-ar fi spus cineva tactica de joc. Nu mai e “Geană” antrenor. Mai este el antrenor? De unde ştie el tactica lui Uhrin? Am văzut toate meciurile pe care le-a jucat Dinamo, iar noi ne-am făcut jocul nostru, nu a fost neapărat o tactică. Noi am jucat la fel cum am făcut-o cu Clinceni, cu Voluntari.În ceea ce priveşte gazonul, a plouat în Grecia şi nu a putut fi recoltat. Astăzi deja au venit alte trei, patru camioane. Cred că săptămâna viitoare, până joi, vineri va fi montat gazonul.Am câștigat cu 4-1 aici și, dacă e nevoie, mai jucăm la Severin”.
Vali Mihăilă a spus după meci: „Am vorbit mult cu Mister despre aceste acţiuni ale mele, am vorbit şi cu Mitriţă, este prietenul şi m-a învăţat unele chestii, am accelerat când trebuia, mă bucur că am reuşit să înscriu. L-am văzut pe Nistor în faţa mea, am trecut de el pe interior şi apoi am văzut mult spaţiu în faţa mea. Puteam să pasez şi colegului meu, Zakaric, care mi-a spus că dacă ratam mă omora, în glumă desigur. Noi ne dorim foarte mult să aducem un trofeu la Craiova, fie Cupa, fie campionatul, sau poate ambele. Trebuie să intrăm mai întâi în playoff. Mister Piţurcă zice că trebuie să mai lucrăm, noi trebuie să-l ascultăm şi să le aplicăm în teren. Cel mai mult ne-a zis că atitudinea va face diferenţa”
Prezent la meci, Alex Mitriţă s-a bucurat de victoria colegilor de antrenament, comentând astfel la final: „Am fost la meci cu CFR Cluj, au câștigat. Acum, cu Dinamo, din nou. Mă bucur foarte mult pentru această victorie. Aș veni la fiecare meci, dar din păcate nu se poate. Programul meu nu-mi permite. Toată echipa a jucat bine, Ivan, Bărbuț. Toți au fost foarte buni azi.Este un jucător foarte bun. De aceea am și plecat eu de la echipă, nu mai aveam loc de Mihăilă. Sunt foarte bucuros că a marcat. Cred că are un viitor strălucit dacă va continua pe acest drum”