Mihnea Ioan Iustin Niță, distins cu premiul de debut al Editurii „Scrisul Românesc”

0
5253

     Înzestrat cu o sensibilitate aparte și fiind un cititor avid de poezie, în particular, tânărul craiovean Mihnea Ioan Iustin Niță a început el însuși să scrie versuri. Prima sa carte de poezie intitulată „Viața ca un joc naiv” a fost lansată zilele trecute în cadrul Colocviilor „Scrisul Românesc”, o manifestare culturală-etalon, cu tradiție în viața literară a urbei. Volumul de poezie a primit Premiul de Debut „Prima Verba”, fiind evidențiat talentul literar deosebit al tânărului poet.  
      Mai multe întâmplări fericite marchează devenirea ca poet a tânărului craiovean Mihnea Ioan Iustin Niță. În ciuda parcursului său pe drumul științelor, a citit dintotdeauna foarte multă poezie. Încă din anii de gimnaziu, elev fiind la Școala nr. 2 „Traian”, l-a avut ca profesor pe distinsul profesor și scriitor Bucur Demetrian, care i-a fost un îndrumător în lumea literară, care își deschidea larg porțile pentru un cititor avid cum era elevul craiovean.
     Lecturile sale s-au concentrat pe poezie și în liceu. A absolvit secția de Matematică-Informatică a Colegiului Național „Carol I”, dar a continuat, în particular, să descopere marii poeți și marea literatură a lumii. În prezent, este student în anul al II-lea al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, pregătindu-se să devină medic psihiatru, dar a devenit și poet, cu acte în regulă.
     Prima sa carte de versuri, „Viața ca un joc naiv” (Editura „Scrisul Românesc, 2019”), s-a scris de la sine, însă a fost publicată tot printr-un fericit concurs de împrejurări. O parte relevantă din manuscrisul cu poeziile sale ajunge în mâinile consumatorilor de poezie contemporană grație tatălui său, de a cărui intenție nobilă poetul nu a avut cunoștință înainte de momentul publicării.
     Volumul de poezie a fost distins cu Premiul de Debut „Prima Verba” al Editurii „Scrisul Românesc”, fiindu-i recunoscut tânărului poet talentul deosebit de a transpune în versuri trăirile interioare, marcate de o intensitate aparte. Având un important examen de susținut la facultate, Mihnea Ioan Iustin Niță nu a putut să participe la decernarea premiului său de debut, care, deși va fi urmat cu siguranță de multe altele, va rămâne cel mai important pentru traseul său poetic.
***
Dragă Iustin, sunt onorată să stau de vorbă cu un poet atât de tânăr, concitadin cu mine și își mulțumesc pentru această oportunitate. Cum și când ai început să cochetezi cu poezia?
-Bună ziua, onoarea este de partea mea. Primele jocuri de cuvinte le-am așternut pe hârtie în preadolescență, insuflat fiind de discursul poetic al orelor de literatură din Școala Gimnazială ”Traian”, magistrate emblematic de elegantul intelectual, profesorul-poet Bucur Demetrian. Poezia mea timpurie se datorează primilor fiori ai iubirii, versificați în verile de reverie ale gimnaziului.
 Ești un poet modern, versurile tale sunt atipice, libere. Cum ai ajuns la acest stil poetic?
-M-am simțit atras de poezie și, mai ales, de creația poeților Ion Barbu și George Bacovia. Eu sunt o fire liberă și visătoare, neîncadrându-mă în regulile stricte ale prozodiei clasice.
Ce exprimă poezia ta?
-Toate suferințele și momentele triste, generate de poveștile de iubire neîmplinite, de dezamăgirile sufletești, eu le-am transpus în versuri.
 Cum se împacă poezia cu profilul real, pragmatic, al studiilor tale, știind că ești student la Medicină?
-Profilul urmat în liceu, cât și facultatea aleasă de mine acum sunt diametral opuse domeniului umanist și creației literare. Consider, însă, că nu trebuie să ne limităm la un singur domeniu de activitate, ci trebuie să avem perspective larg deschise și pasiuni noi, care să ne răpească din cotidianul actual și să ne plăsmuiască într-un univers propriu.
Ai lansat, de curând, prima ta carte. Vor urma și altele?
-Sper ca Medicina și poezia să-mi balanseze viața! În copilărie l-am descoperit pe Arthur Conan Doyle și l-am îndrăgit pe Sherlock Holmes, fără a ști că romancierul era, totodată, și medic. Apoi, în liceu, i-am descoperit pe Friedrich Schiller și Vasile Voiculescu. Prefer să îi acord viitorului meu incertitudinea și misterul, la fel ca și sentimentelor mele, astfel că nu pot prezice când sau dacă va fi și un al doilea volum cu poezii. Poate proză…
Ai fost distins cu premiul pentru debut „Prima verba” al Editurii „Scrisul Românesc”. Cu ce sentimente ai întâmpinat această distincție?
-Din păcate, eu nu am putut ajunge la propria lansare de carte, deoarece aveam de susținut un colocviu important la Histologie, pentru nota finală la examen. Am fost surprins atunci când mama mea mi-a comunicat că am câștigat premiul „Prima verba”. Pentru mine este foarte important să știu că munca mea a fost apreciată de criticii literari.
Cum a  resimțit familia debutul tău în poezie?
-Tind să cred că am reușit să-mi fac părinții mândri și să le răsplătesc încrederea pe care mi-o acordă, acest lucru fiind foarte important pentru mine. Firește că bunicii au fost entuziasmați, iar prietenii mirați, deoarece nu multă lume știa de pasiunea mea ascunsă. Am preferat, mult timp, să o păstrez doar pentru mine.