Schimbări la Spitalul Municipal din Craiova

0
344

Pentru a mai reduce din datoria uriaşă a unităţii sanitare, reprezentanţii Spitalului Municipal Filantropia din Craiova au hotărât să părăsească o parte din clădirile pentru care în prezent se plătesc chirii. Astfel, mai multe secţii, aflate acum în diferite zone ale oraşului, vor fi mutate în clădirea principală a spitalului sau în imediata apropiere a acestuia.

Spitalul Municipal Filantropia funcţionează de mai mulţi ani în sistem pavilionar, fapt ce a îngreunat considerabil, de-a lungul timpului, administrarea acestuia. În plus, toate costurile care implică, pe lângă chirii, şi plata utilităţilor la un preţ destul de piperat, au atârnat foarte greu la bugetul şi aşa afectat de criză al spitalului. În aceste condiţii, prima clădire la care se va renunţa este chiar cea în care, în prezent, funcţionează administraţia şi birourile conducerii. Acestea vor fi mutate pe bulevardul Nicolae Titulescu, într-unul din pavilioanele în care se găseşte ambulatoriul de specialitate.

De asemenea, secţia de Oncologie a spitalului va fi mutată, potrivit managerului dr. George Ungureanu, în clădirea unde funcţionează Clinicile II şi III. O altă schimbare pusă la cale de conducere vizează clinica de Pediatrie a unităţii sanitare care în prezent se găseşte în apropierea Parcului “Nicolae Romanescu”. “Noi vrem să reducem cheltuielile prin mutarea unor secţii, dar vom începe chiar cu birourile administrative care se găsesc în nişte clădiri retrocedate. Şi secţia de Oncologie, ce se află tot într-o clădire retrocedată, vrem să o mutăm, după comasarea a două secţii de medicale, la etajul doi al clădirii de pe bulevardul Nicolae Titulescu împreună cu câteva cabinete de ambulatoriu. O altă mutare, care va fi mai greu de realizat, pentru că investiţia este destul de mare, o reprezintă clinica de Pediatrie pe care vrem să o aducem acolo unde acum se găseşte Stomatologia. Sunt patru cabinete de medicină dentară pe care le avem date în comodat acolo. Primăria le-a oferit doctorilor spaţiu la Şcoala nr. 35”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.

Bogdan Ungureanu

Managerul a anunţat reducerea numărului de paturi

Potrivit conducerii spitalului, odată cu aceste schimbări, se va trece şi la o reducere a numărului de paturi cu 25 la nivelul spitalului. În momentul de faţă unitatea sanitară numără 495 de paturi, urmând ca odată cu această diminuare să rămână 470. „Am făcut un calcul şi, prin toate aceste schimbări sunt miliarde de lei vechi pe care le economisim. Sunt 62 de miliarde de lei vechi pe care le cheltuim cu clădirea de aici, de la administraţie, 66 de miliarde pentru clădirea în care se află Oncologia. Mai sunt, în plus şi utilităţile – apa, electricitatea, gazele  – şi cheltuielile de întreţinere. De-acum încălzirea, spre exemplu, va fi asigurată de centrala noastră termică şi preţul va fi mai mic. Totul va fi într-o singură curte sau în imediata apropiere”, a spus managerul Spitalului Filantropia.

Cel mai vechi spital din Craiova se confruntă de câţiva ani cu serioase probleme financiare. Chiar pe parcursul acestui an au fost luate o serie de măsuri greu de imaginat într-un sistem sanitar care funcţionează normal. Medicii au fost, spre exemplu, trimişi acasă câte o zi pe săptămână fără a plătiţi, pentru ca unitatea sanitară să supravieţuiască.

Ideea unui nou Spital Municipal rămâne valabilă

Reprezentanţii unităţii sanitare nu au renunţat nici la ideea construirii unei noi clădiri care să înglobeze toate secţiile unităţii medicale. Proiectul tehnic există însă reprezentanţii unităţii sanitare aşteaptă sprijin din partea Primăriei Craiova pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate. Conform proiectului, noua clădire ar urma să aibă şase etaje, cuprinzând secţiile Spitalului „Filantropia” care acum se găsesc în mai multe zone ale oraşului. Potrivit estimărilor preliminare, costurile necesare pentru construcţia şi dotarea cu aparatură medicală a clădirii vor depăşi 20 de milioane de euro. Aceasta va fi ridicatâ în curtea unităţii sanitare, în imediata apropiere a maternităţii, pe locul unde acum se află un părculeţ. Noua clădire va fi legată de cea veche – maternitatea – printr-un corp în care vor funcţiona mai multe clinici medicale.