Pieton „accidentat” pe bulevardul “1 Mai” de Ziua Siguranţei Rutiere

0
106

Ambulanţe, poliţişti, voluntari ai Crucii Roşii s-au strâns, ieri, în zona Facultăţii de Medicină din Craiova, de pe bulevardul „1 Mai”, din Craiova, unde un tânăr a fost accidentat grav, în timp ce traversa strada regulamentar. „Accidentul” a fost, de fapt, o simulare, organizată în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, însă poliţiştii spun că rolul acestor exerciţii este de a-i sensibiliza pe participanţii la traficul rutier şi de a-i face să fie mai atenţi.

Un tânăr încearcă să traverseze bulevardul „1 Mai”, din Craiova, pe trecerea de pietoni din dreptul Facultăţii de Medicină, însă este surprins şi lovit de şoferul unui autoturism Audi, care nu-i acordă prioritate de trecere. Tânărul cade şi, din fericire, în zonă îşi fac apariţia mai mulţi voluntari ai Crucii Roşii – Filialei Dolj care îi acordă victimei primele îngrijiri şi solicită o ambulanţă la locul impactului. Ajung şi poliţiştii Serviciului Rutier Dolj, care îl audiază de şoferul vinovat şi îi întocmesc dosar penal.

Din fericire, de această dată este vorba doar despre un scenariu, pus la cale în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Şi asta cu scopul de a trage un semnal de alarmă, pentru că, din nefericire, astfel de situaţii sunt destul de întâlnite pe drumurile din judeţ şi se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti. Tot în cadrul activităţilor destinate prevenirii accidentelor rutiere – pentru care a fost rezervată ziua de ieri, ultima din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii –, oamenii legii au urcat pe o platformă auto o maşină avariată grav în urma unui accident de circulaţie, platformă care a circulat pe principalele artere rutiere din oraş.

„Prin toate aceste activităţi desfăşurate încercăm să-i sensibilizăm pe toţi participanţii la traficul rutier cu privire la consecinţele pe care le pot avea încălcările legislaţiei vizând circulaţia pe drumurile publice. Reducerea numărului de accidente este o prioritate pentru noi, motiv pentru care zilnic sunt executate acţiuni preventive”, ne-a declarat comisar-şef Marius Stamin, din cadrul Serviciului Rutier Dolj.

De la începutul acestui an şi până ieri, la nivelul judeţului Dolj se înregistrau nu mai puţin de 198 de accidente de circulaţie grave, în care şi-au pierdut viaţa 39 de persoane, 185 au fost rănite grav şi alte 76 au fost rănite uşor. Principala cauză ce a stat la baza producerii acestor evenimente a fost traversarea neregulamentară – 45 de accidente grave, în urma cărora 10 persoane au decedat, 36 au fost rănite grav şi alte 21 uşor. Alte 41 de accidente grave s-au produs din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, având ca rezultat decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 47 şi rănirea uşoară a altor 31 de persoane, pe locul al treilea fiind neacordarea de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii – aceasta fiind cauza producerii a 27 de accidente în care au murit 6 persoane, 22 au fost rănite grav şi 3 rănite uşor.