Deschiderea noii stagiuni muzicale a Filarmonicii „Oltenia”, care are loc astă-seară, ora 19.00, este marcată de un eveniment inedit şi cu totul special: concertul simfonic va fi precedat de înmânarea titlului de Cetăţean de Onoare al Craiovei violonistului Liviu Prunaru, invitat din nou pe această scenă cu a sa vioară Stradivarius „Pachoud”, datată 1694. Craiovean de origine, în vârstă de 43 de ani, muzicianul deţine, în prezent, statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam (Olanda) şi este profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia).
„Mă simt onorat că revin acasă şi că lumea nu m-a uitat. Desigur, este o cinste pentru mine să primesc acest titlu. Dar eu mă consider un cetăţean al Craiovei ca oricare altul şi sunt bucuros întotdeauna când revin. Datorez foarte mult Craiovei, pentru faptul că am studiat la Liceul de Artă. Dacă nu aş fi avut o îndrumare bună, nu ştiu dacă acum mai eram aici”, a declarat Liviu Prunaru. Astă-seară, acesta va interpreta Concertul în La minor pentru vioară şi orchestră, op. 53, de Antonin Dvorak, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de dirijorul Mihail Agafiţa, din Republica Moldova.
„Sala va fi, cu siguranţă, neîncăpătoare, cum a fost de fiecare dacă când maestrul Liviu Prunaru ne-a vizitat şi ne-a încântat cu sunetele viorii sale”, a afirmat noul director artistic al instituţiei, pianistul Mihai Ungureanu.
Anul trecut, Liviu Prunaru a concertat de trei ori la Craiova
Deşi are o carieră internaţională în plină ascensiune, Liviu Prunaru revine periodic în România şi din ce în ce mai des la Craiova, oraşul său natal. Anul trecut, spre exemplu, în decurs de nici o lună, a urcat de trei ori pe scena Filarmonicii „Oltenia”: pe 16 septembrie, într-un concert în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe 6 octombrie, cu prilejul „Duelului viorilor”, apoi pe 7 octombrie, alături de Orchestra Simfonică a acestei instituţii, condusă de dirijorul Konrad von Abel, din Germania.
«Mă bucur întotdeauna când vin acasă, pentru că aici m-am născut, am crescut, am trăit, aici m-am format, de-aici am plecat şi vă daţi seama că e o mândrie să revin în aceste condiţii în care ocup şi un post în cadrul Orchestrei Regale Concertgebouw… Chiar vorbeam şi râdeam de curând cu membrii orchestrei de la Craiova aducându-ne aminte despre cum veneam pe-aci în pantaloni scurţi, pe la 6 ani… Îmi spunea cineva: „Nu pot să uit imaginea aia, cât ai fi de mare acum, când apari pe scenă în faţa orchestrei şi cânţi. Te ţin minte când aveai 6 ani şi veneai la repetiţii. Stăteai în spatele dirijorului şi dădeai din mâini…”», mărturisea Liviu Prunaru într-un amplu interviu acordat, în urmă cu un an, cotidianului „Cuvântul Libertăţii”.
Mihail Agafiţa, de aproape zece ani dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova
În concertul din această seară, Liviu Prunaru va fi acompaniat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene, condusă de dirijorul Mihail Agafiţa, un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori. În decursul a aproape 20 de ani de activitate, acesta a susţinut peste 450 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet, alături de reputate colective artistice din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina, Belarus ş.a.
S-a născut în 1973, în Republica Moldova, şi a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de dirijat a distinsului profesor Dumitru Goia. Din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din noiembrie 2009 a devenit şi dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, iar pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea artei muzicale şi pentru activitatea concertistică intensă, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit Titlul onorific de „Maestru în Artă”.
„Faţă de data trecută când am venit aici – sunt câţiva ani, cam şapte – am găsit orchestra într-o stare mult mai bună, cu o gândire mult mai constructivă. Ceea ce pentru un dirijor este foarte important. Colaborarea mea cu orchestra craioveană este una foarte bună, lumea este deschisă către muzică şi dornică să facă ceva. În plus, sunt onorat că voi dirija un concert care deschide stagiunea şi în care evoluează şi maestrul Liviu Prunaru, despre care am auzit atâtea lucruri frumoase. Este însă prima dată când colaborăm”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, dirijorul Mihail Agafiţa.
Lucrarea unui compozitor clujean, alături de creaţii de Dvorak şi Ceaikovski
Concertul va fi deschis cu o lucrare românească, prezentată la Craiova în primă audiţie – „Triptic simfonic”, a clujeanului Adrian Pop (n. 1951), compozitor de muzică simfonică, vocal-simfonică, de cameră instrumentală şi vocală, corală, în prezent profesor de compoziţie şi director al Consiliului pentru studii universitare de doctorat în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Va urma Concertul în La minor pentru vioară şi orchestră, op. 53, de Antonin Dvorak, în interpretarea violonistului Liviu Prunaru, o lucrare de factură clasică, foarte apreciată de violonişti, ce se distinge prin frumuseţea temelor desprinse din cântecul şi dansul popular ceh.
În partea a doua a programului, publicul va audia Simfonia a V-a în Mi minor, op. 64, de Piotr Ilici Ceaikovski, „binecunoscută lucrare din creaţia romantică, o capodoperă a marelui compozitor rus, care suntem convinşi că îi va bucura pe melomani”, după cum o prezintă muzicianul Mihai Ungureanu.
Liviu Prunaru: «Revin în Craiova cu mare plăcere şi mare bucurie. Vin acasă! Sunt după un turneu cu multe concerte în toată ţara şi, în sfârşit, revin. Oriunde aş fi pe planeta aceasta , în orice loc m-aş afla, întotdeauna rămân cu un dor pentru cei de-acasă şi un gând la momentele petrecute aici, momente din copilăria şi din tinereţea mea, fără de care nu aş fi ajuns unde sunt acum. Revin, desigur, însoţit de această regină a instrumentelor care este vioara Stradivarius. Ea aparţine Orchestrei Concertgebouw, care mi-a oferit-o după doi ani în care am cântat acolo. Aveam un Guarneri, însă conducerea a decis că îmi trebuie o vioară mai bună. Am zis: cu atât mai bine, eu nu mă supăr! Şi timp de un an au tot căutat, am cântat pe vreo zece viori celebre, apoi a apărut Stradivarius-ul, pe care, cum am pus arcuşul, toată lumea a zis: asta este! E o diferenţă ca de la lumină la întuneric între Stradivarius şi Guarneri, este o schimbare de 180 de grade: de la un sunet cald, dulce, frumos şi atrăgător la un sunet incisiv. De fapt, asta îi trebuia orchestrei, deoarece, atunci când cânt cu 80 de persoane în spate şi am solo-uri, eu trebuie să mă aud foarte bine».
„Craiova Muzicală”: un festival „decent”, cu „buget de avarie”
Cu prilejul conferinţei de presă ce a prefaţat stagiunea 2012-2013, noua echipă de conducere a Filarmonicii „Oltenia” – formată din managerul Vlad Drăgulescu şi directorul artistic Mihai Ungureanu – s-a referit şi la o serie de proiecte pe care le are în vedere, ca şi la câteva puncte de reper ale programului artistic din următoarea perioadă. Unul dintre cele mai importante rămâne Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, ajuns la cea de-a 39-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 9 noiembrie – 3 decembrie a.c.
În condiţiile organizării în pripă şi ale unui buget „de avarie”, după cum s-a exprimat managerul, festivalul se vrea a fi măcar „decent”. «Bugetul este unul de criză, de avarie, însă trebuie să ne descurcăm cu ce avem, nu putem să ne lăsăm pradă acestor neajunsuri. Sigur că ne-am fi dorit să avem un buget de zece ori mai mare, să putem invita în festival mari artişti de peste hotare. Însă ne confruntăm cu nişte realităţi destul de dure, toate bugetele sunt afectate», a spus Vlad Drăgulescu.
«Noi am conturat programul. Se lucrează cu destulă dificultate, trebuie să recunoaştem… Dar încercăm să construim, pe ultima sută de metri, un festival decent pentru publicul nostru. Este o manifestare deja de tradiţie, are peste 30 de ediţii în Craiova, şi de fiecare dată a adus vârfuri ale şcolii interpretative româneşti sau străine, încercând să acopere diverse genuri – simfonic, cameral, s-a avut în vedere şi muzica veche. Până acum avem nouă concerte sigure în program. Nu sunt mici problemele financiare, dar încercăm să ne descurcăm şi să salvăm această ediţie de festival», a adăugat Mihai Ungureanu.
Între invitaţi figurează dirijorii români Florentin Mihăescu, Ovidiu Bălan şi Gheorghe Costin, un violonist din Belgrad şi un pianist din Lituania, Orchestra Naţională de Cameră din Chişinău, ca şi formaţii camerale precum cvartetul „Ad libitum”, din care face parte binecunoscutul violonist Alexandru Tomescu, şi trio-ul de suflători „Syrix”. Biletele şi abonamentele pentru festival vor fi puse curând în vânzare, la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”.
CASETĂ 3:
Mihai Ungureanu: „A fost o datorie morală să revin la conducerea instituţiei”
În primul rând starea de sănătate, însă şi alte motive „multe, dar mărunte”, după cum însuşi mărturisea la vremea respectivă – faptul că „s-au deteriorat multe lucruri, dar şi persoane”, „numeroase dificultăţi, între care cele financiare primează” – l-au determinat pe Mihai Ungureanu să demisioneze din funcţia de manager general al Filarmonicii „Oltenia” la sfârşitul lunii august a anului 2009. Era în acest post încă din 2003, dar îl mai ocupase şi în perioada 1990-2000, iar între 2000 şi 2003 fusese director artistic.
Care a fost principalul motiv care l-a determinat să revină la conducerea instituţiei? «Am apucat să promit că voi ajuta şi eu cât mai pot la revigorarea Filarmonicii, la bunul mers al activităţii artistice. Acum trebuie să recunosc că este din ce în ce mai dificil… Probabil că este vorba şi de vârstă, şi de alte impedimente… Vă mărturisesc că este foarte greu la început de stagiune şi am avut nenumărate surprize, dar nu mă dau bătut aşa de repede! Nu ştiu cât voi rezista… Dar a fost o datorie morală revenirea mea. Mai mulţi interesaţi de soarta instituţiei şi-au manifestat această dorinţă ca eu să colaborez din nou», a declarat, ieri, Mihai Ungureanu.