Primarul Olguţa Vasilescu a solicitat audit pentru Spitalul CFR

0
440

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a solicitat Ministerului Transporturilor să efectueze un audit la Spitalul CFR spre a decide ulterior dacă această unitate spitalicească ar putea fi preluată de către municipalitate. Autorităţile locale susţin că spitalul are mari probleme financiare pe care nu le pot rezolva fără spijinul Ministerului Sănătăţii.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că Spitalul CFR din Craiova are mari probleme financiare, iar dacă nu va fi acreditat, nici serviciile medicale nu vor mai putea fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. ”Am avut o întâlnire cu domnul ministru (n.r. – ministrul Transporturilor, Iulian Matache), care mi-a spus că până acum s-a mai încercat preluarea în două localităţi de către municipalităţi a spitalelor CFR şi că nu s-a reuşit până la această dată, deşi discuţiile se poartă de un an sau doi. În principiu, nu are nimic împotrivă, dar va trebui făcută o hotărâre de guvern, iar noi va trebui să ştim foarte clar ce preluăm, pentru că acest spital are foarte, foarte mari probleme”, a spus Olguţa Vasilescu.

60 miliarde de lei, numai salarizarea personalului

Edilul a precizat că l-a rugat pe ministru să facă un audit în acest spital pentru a şti cu exactitate ce preia. „Cel mai bine este să ştim de la bun început în ce ne angajăm, care sunt costurile, ce investiţii ar fi de făcut. Eu aşa îmi cam dau seama, pentru că şi în celelale spitale era aceeaşi situaţie, de 40 de ani nu se investise nimic – acelaşi mobilier, nu erau igienizate, nu erau schimbate vasele de toaletă, nu erau medicamente. Deci, deocamdată, aşteptăm un audit de la Ministerul Transporturilor şi abia apoi putem să vorbim despre preluare sau nu. În funcţie de rezultatul acestui audit”, a spus Vasilescu. Numai salarizarea personalului din Spitalul CFR ar fi undeva în jurul cifrei de 60 de miliarde lei vechi, anual, o sumă mare, iar dacă spitalul nu va fi acreditat, asta înseamnă că nu se vor putea deconta serviciile de la Casa de Asigurări de Sănătate.

În luna martie, spitalul aşteaptă acreditarea

Potrivit primarului Craiovei, Spitalul CFR a fost gestionat prost şi trebuie analizate acum toate contractele care s-au semnat pe foarte mulţi ani de acum înainte. „Din păcate, este vorba de serviciile care se asigură în spitalul respectiv, este vorba de nişte sume mari pe care ar trebui să le plătească municipalitatea. E problemă că în luna martie, dacă nu mă înşel, ar trebui să se facă acreditarea acestui spital, ori, în condiţiile în care se prezintă la ora actuală, nu cred că poate fi vorba de o acreditare, asta înseamnă că de la Casa de Sănătate vor veni foarte puţini bani pentru el, iar asta înseamnă o presiune foarte mare pe bugetul local”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Primăria investeşte în trei spitale

Primăria Craiova deţine în administrare trei spitale, autoritatea locală propunându-şi să le reabiliteze pe toate în acest mandat. La începutul acestui an, prin proiectul de buget, au fost alocate fonduri către fiecare unitate sanitară. La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, bugetul aprobat a fost de 33,26 milioane de lei dintre care 2,5 milioane de lei de la bugetul local; la Spitalul Municipal „Filantropia”, dintr-un buget de 58,5 milioane de lei, de la bugetul local a fost alocată suma de 4,2 milioane de lei; la Spitalul de Neuropsihiatrie, dintr-un buget de 28,35 milioane de lei, a fost alocată suma de 2,25 milioane de lei.