„Criza refugiaţilor este foarte gravă”

0
266

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a salutat poziţiile Prim-ministrului Victor Ponta şi ale Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu privire la criza refugiaţilor din Europa şi a reiterat apelul la solidaritate pentru refugiaţii care ajung pe continentul european.

Victor Boştinaru

„Declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, demonstrează anvergura unei guvernări europene, solidară cu dramele milioanelor de cetăţeni afectaţi de războiul din Orientul Mijlociu sau Nordul Africii. În egală măsură, este salutară atitudinea corectă a mass-media care prezintă tragedia miilor de refugiaţi care, de cele mai multe ori, fug să-şi salveze viaţa lor şi a propriilor familii”, a precizat Victor Boştinaru, într-un comunicat de presă.

„Un semnal de alarmă asupra atrocităţilor”

Vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă a mai spus că nu trebuie să uităm tragedia din Austria de săptămâna trecută, atunci când 59 de bărbaţi, 8 femei, 4 copii au murit sufocaţi într-un camion frigorific. „Faptul că cei 71 de refugiaţi şi-au găsit sfârşitul pe continent a şocat Europa, dar este în primul rând un semnal de alarmă asupra atrocităţilor care se întâmplă în ţările lor de origine. Criza refugiaţilor este foarte gravă, dar Uniunea trebuie să fie unită şi solidară în primul rând în a sprijini stingerea conflictelor din aceste zone, reconstruirea autorităţii lor statale şi apoi repatrierea refugiaţilor. Solidaritatea e cea mai facilă când vremurile sunt bune, dar aceasta trebuie cu atât mai mult exersată în perioade de crize profunde….”, a mai spus Victor Boştinaru.

„Traian Băsescu critică în termenii cei mai duri acceptarea de către statele europene a refugiaţilor”

Totodată, eurodeputatul Victor Boştinaru a criticat declaraţiile lui Traian Băsescu, conform cărora, România nu trebuie să-şi asume drama acestor „amărâţi”. „Într-o opoziţie totală cu tot ceea ce înseamnă însăşi sentimentul de umanitate şi lipsit de orice urmă de responsabilitate, Traian Băsescu critică în termenii cei mai duri acceptarea de către statele europene şi partenerii României, a refugiaţilor. Să arăţi cu degetul către statele occidentale, pe care le faci vinovate de această situaţie, trădează nu doar iresponsabilitate dar şi o profundă necunoaştere a situaţiei din regiunea MENA. După declaraţiile şi apelul Angelei Merkel pentru soluţionarea crizei refugiaţilor într-un efort comun al statelor membre ale Uniunii, trebuie să ne întrebăm care este atitudinea Cancelarului german la declaraţiile fostului său aliat, pe care l-a susţinut în urmă cu trei ani, la referendumul de demitere?” a conchis eurodeputatul român.