Despre patrimoniul natural, în context non-formal!

0
391

O experienţă internaţională aduce, de o parte şi de alta a Dunării, tineri români şi bulgari care să înveţe la şcoala non-formală a Asociaţiei „EU vreau” lucruri noi nenumărate despre ei înşişi, despre comunităţile în care trăiesc sau despre lumea mare aflată în plină transformare, pe care e nevoie să o înţeleagă și, după puterile lor, să o transforme într-una mai curată. Facilitează acest cadru proiectul „EU activ: Grijă pentru mediul meu”, derulat prin programul european „Erasmus+” pe parcursul unui an, în perioada 24 iulie 2014 – 24 iulie 2015.

Proiect bilateral România-Bulgaria derulat în cadrul „Erasmus+”, acţiunea-cheie 1 –  Mobilitatea persoanelor în scop educaţional, „EU activ: Grijă pentru mediul meu” își propune sprijinirea implicării tinerilor în activități de protejare a mediului şi ecologizare, de valorificare şi promovare a patrimoniului natural, cu rezultate benefice şi de durată asupra comunităţii. Zilele acestea au loc primele activități la Calafat, următoarele fiind anunțate la Vidin, în primăvara lui 2015.

Într-un cadru degajat, în care jocul este elementul dominant, 30 de tineri, cu vârste între 13 şi 30 de ani sunt încurajaţi să aibă un comportament responsabil în cadrul natural şi un stil de viaţă sănătos, înţelegând beneficiile unui mediu curat, ca şi pe cele ale practicării sportului şi activităţilor outdoor. „Proiectul accentuează importanţa conştientizării valorii patrimoniului natural, asumarea de responsabilităţi în funcţie de nivelul de înţelegere al participanţilor și de puterea lor de implicare, conștientizarea consecinţelor acţiunilor lor şi a încălcării legislației, importanţa rolului lor în activităţi specifice ale comunității”, a declarat Maria Spătaru, lider de grup.

Prin diverse metodele, de la dezbateri și forum deschis la Expoziție vie și Photovoice, proiectul generează un context şi o atmosferă în care tinerii să poată deprinde abilităţi, competenţe şi cunoştinţe noi. Individual sau în echipe, ei învaţă valori umane, precum toleranţa, solidaritatea, respectul față de diversitatea culturală, prin activităţi multiple care le oferă cadrul propice dezvoltării personale. Toate susțin și promovează educația non-formală și voluntariatul. Activităţile se vor desfășura în mare parte în aer liber, pe lângă drumeții ori acțiuni de ecologizare urmând să aibă loc ateliere tematice (ecosistemele ariei protejate Calafat-Ciuperceni-Dunăre), ateliere de fotografie în aer liber și de creativitate cu materiale reciclabile și biodegradabile etc. La final, tinerii participanți vor obține Certificatul Youthpass, document de recunoaștere a activităților de formare și a competențelor dezvoltate.

Promotori ai idee ca tinerii din zona Dunării să învețe să identifice valorile comune pe care le au în ceea ce privește patrimoniul natural și cultural, să conștientizeze importanța lor și să acționeze în viitor, cu responsabilitate, pentru protejarea lor sunt Asociațiile „EU vreau” și „AVE”. Parteneri în proiect sunt Muzeul Olteniei, Primăria și Consiliul Local Calafat, Casa de Cultură și Muzeul de Artă Calafat, A.P.L.O.M.B. – Asociaţia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni” din Calafat și Casa de Cultură „Teofana Basarab” din Vidin.