Agricultorii care arendează sau vând terenuri agricole pot primi între 30 şi 200 de euro pe hectar

0
454

Statul stimulează comasarea terenurilor agricole. În acest sens, Parlamentul a adoptat o lege prin care persoanele care îşi vor da în arendă terenurile vor primi un ajutor de stat cuprins între 30 şi 100 de euro la hectar, iar în cazul în care se hotărăsc să vândă, prima se ridică la suma de 200 de euro pe hectar.

Potrivit proiectului de lege, schema de ajutor de stat pentru stimularea comasării terenurilor agricole situate în extravilan constă în acordarea unei prime pentru cedarea exploataţiei, în susţinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale şi a serviciilor de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi garantarea creditelor contractate pentru cumpărarea terenurilor.

Pentru o perioadă de arendare de cinci ani, cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an, 50 de euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 de euro/ha/an pentru minimum 15 ani, se arată în proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În situaţia în care proprietarul se hotărăşte să vândă terenurile agricole pe care le deţine, el va primi 200 de euro pentru fiecare hectar.

Cedenţii trebuie să facă parte din sistemul de pensii

Nu oricine primeşte ajutor de stat pentru arendarea şi/sau vânzarea unui teren. Astfel că pentru a beneficia de aceste prime, persoanele care cedează terenurile trebuie să aibă cel puţin 55 de ani şi să fie cu cel mult 10 ani mai tineri decât vârsta normală de pensionare, dar şi să înceteze definitiv orice activitate agricolă cu caracter comercial pe exploataţia cedată. Totodată, cedenţii trebuie să fie încadraţi în sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, iar terenurile nu trebuie să facă parte din exploataţii comasate prin contracte de arendă sau alte contracte legale. Însă, există şi excepţii: persoanele pensionate pe caz de boală, gradele I şi II, indiferent de vârstă, care îşi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizia de la comisia de expertiză medicală. Primele se acordă o singură dată în cazul vânzării, sau timp de maximum 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data împlinirii vârstei de 70 de ani de către cedent. La vânzare, prima se acordă doar o singură dată.

În cazul decesului proprietarului, moştenitorii încasează prima

Potrivit proiectului legislativ, este interzisă scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cedate pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la data expirării contractului de arendă, respectiv 10 ani de la data înstrăinării. Acordarea primelor pentru arendă încetează în cazul în care contractele încheiate între cedent şi cesionar sunt denunţate înainte de termenele stabilite. Dacă denunţarea contractului de arendă se face din culpa cedentului, acesta restituie în totalitate sumele primite până la data denunţării. Trebuie ştiut că în cazul decesului proprietarului terenului, moştenitorii încasează prima datorată anului calendaristic în care s-a produs decesul, precum şi faptul că atât prima de înstrăinare, cât şi susţinerea cheltuielilor notariale, se aplică pentru terenuri agricole de maximum 50 hectare de cedent.

Cheltuielile notariale, suportate de stat

„Cedenţii care arendează sau înstrăinează terenuri agricole, beneficiază, după caz, de o primă pentru servicii notariale şi de cadastru care reprezintă 100% din tarifele percepute pentru aceste servicii”, se menţionează în respectivul act normativ. Potrivit Ministerului Agriculturii, finanţarea cheltuielilor privind realizarea Programului privind plata primei pentru cedarea exploataţiei, precum şi pentru garantarea creditelor contractate pentru cumpărarea terenurilor, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, iar cele pentru susţinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale şi a celor aferente serviciilor de cadastru şi publicitate imobiliară se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În expunerea de motive pentru emiterea actului normativ se arată că „în România se înregistrează un dezechilibru structural prin existenţa unui număr foarte mare de ferme mici în paralel cu fermele foarte mari”, în condiţiile în care „circa 60% din fermierii eligibili pentru plata pe suprafaţă au peste 60 de ani, iar fermierii cu vârsta de peste 60 ani deţin circa 25% din suprafaţa eligibilă”.

***

Pentru garantarea creditelor contractate pentru cumpărarea terenurilor, proiectul prevede că cesionarii care preiau prin cumpărare terenuri agricole de la cedenţi, pot angaja credite în acest scop de la instituţiile de credit definite potrivit prevederilor OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificările şi completările ulterioare. Creditele bancare acordate cesionarilor de către instituţiile finanţatoare vor fi garantate cu terenurile achiziţionate.