OUG de modificare a pensiilor speciale a fost adoptată de Guvern

0
426

Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, ordonanţa de urgenţă prin care se modifică legea pensiilor speciale, act care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale şi nu vor putea depăşi media soldelor sau a salariilor nete. Totodată, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 8.500 de lei, prevederea urmând să fie aplicată începând cu luna septembrie, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

OUGGuvernul României a adoptat, ieri, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă. De asemenea, instituţia anunţă că baza de calcul nu este modificată şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor nu sunt incluse pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare pe 15 septembrie. “Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari”, transmite ministerul.

Guvern: Indemnizaţia pentru creşterea copilului, plafonată la 8.500 lei, începând cu luna septembrie

Guvernul a adoptat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 8.500 de lei, prevederea urmând să fie aplicată începând cu luna septembrie, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX. “Guvernul a modificat, în şedinţa de astăzi (ieri – n.r.), OUG nr.111/2010 privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât şi pentru situaţiile ulterioare”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern către MEDIAFAX.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei, potrivit sursei citate.

“Executivul clarifică şi unele aspecte ce ţin de acordarea stimulentului de inserţie, în special pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională cu cel puţin 60 zile înainte de finalizarea perioadei de concediu pentru creşterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretări diferite în aplicare la nivel naţional; clarificările nu afectează stabilirea şi plata stimulentului de inserţie, aceasta realizându-se ca şi în prezent”, se arată în comunicat.

La nivel naţional, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizaţii care depăşesc 9.000 lei, in prezent, fiind în plată indemnizaţii care reprezintă de până la 130 ori indemnizaţia minimă. Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în Bucureşti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanţa), cuantumuri de 50.000 lei – 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul Bucureşti şi în judeţele Galaţi, Buzău, Dolj, Arad, Dâmboviţa, dar şi în alte judeţe.

Din suma totală care se acordă lunar de la buget pentru plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de circa 274 milioane lei, aproximativ 130 milioane lei (47,4% din total) reprezintă plăţi pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizaţiei (85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată – 1.233 lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizaţie mai mare de 8.500 lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total).

“Alte state membre ale Uniunii Europene au programe similare, însă nu la fel de generoase ca cel aplicat în România”, potrivit sursei citate. Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se înregistrează în Germania, 1.800 euro, România depăşind, în prezent, de 19 ori acest cuantum, precizează Guvernul.

“Acest drept nu este unul contributiv ci doar adresat părinţilor activi pe piaţa muncii, iar plata impozitului pe venit nu reprezintă o contribuţie pentru acoperirea unui risc şi sumele astfel colectate la bugetul de stat asigură cheltuielile generale inclusiv cele din sănătate, educaţie, ordine publică şi apărare şi asigurarea altor drepturi sociale”, potrivit sursei citate.