Tineri români şi bulgari îşi creează viitorul la Vidin: Zilele acestea, 18 elevi cu deficienţe de auz de la Grupul Şcolar ”Beethoven” din Craiova desfaşoară un schimb de experienţă cu 18 tineri din Vidin.

0
371

De 4 zile, tineri cu oportunităţi reduse din Craiova şi Vidin sunt implicaţi în diverse activităţi creative care să le crească oportunităţile de angajare, să îi dezvolte personal, dar şi profesional.

”Este vorba despre prima mobilitate din proiectul ”Creează-ţi viitorul!”, implementat de Asociaţia RE-INVENTEAZĂ-TE!” din Craiova, în parteneriat cu Liceul ”Mihalaki Georgiev” din Vidin. Activitatea se derulează pe o perioadă de 6 zile, timp în care cei 36 de tineri participă la întâlniri de lucru cu artişti, meşteşugari sau antreprenori din oraşul de peste Dunăre, dar şi la ateliere creative, în care sunt iniţiaţi în diverse meserii, unele dintre ele fiind specializări ale liceului bulgar: pentru industria ospitalieră – specializarea de chelner sau recepţioner, pentru industria textilă – confecţioner îmbrăcăminte, precum şi meserii precum aceea de manichiuristă, cosmeticiană, hairstylist. Toate aceste activităţi au ca obiectiv susţinerea şi dezvoltarea creativităţii tinerilor implicaţi în proiect şi iniţierea lor în specializări care le pot deveni ocupaţii în viitor, dupa terminarea şcolii”, spune Rebecca Ciucă, preşedintele Asociaţiei RE-INVENTEAZĂ-TE! din Craiova şi managerul proiectului.

O şansă pentru tinerii cu oportunităţi reduse

După această activitate de 6 zile din Bulgaria, cei 36 de tineri se vor reîntalni pentru 10 zile în Craiova, unde vor aprofunda cunoştinţele dobândite în Vidin, dar vor învăţa şi lucruri noi de la antreprenori şi artişti craioveni: florişti, designeri  vestimentari, de bijuterii, organizatori de evenimente festive, decoratori de spatii sau produse de cofetărie şi mulţi alţii.

Proiectul ”Creează-ţi viitorul!” este derulat în sprijinul tinerilor cu oportunităţi reduse din Craiova şi Vidin, care se confruntă cu obstacole de ordin economic, social, geografic, cultural, de sanatate şi pentru care aceste activităţi reprezintă o pregătire reală, oferită de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+, pentru viitorul lor. 95% dintre tinerii participanţi la acest  proiect provin fie din familii de etnie rromă, din mediul rural, cu probleme financiare sau destrămate, fie au diverse deficienţe, ceea ce presupune că, pentru ei,  urmarea unor studii postliceale este puţin probabilă. Sprijinindu-le creativitatea şi punându-i în legatură cu specialişti care le pot furniza informaţiile necesare, aceşti tineri primesc, prin implicarea în proiect, şansa să-şi creeze un viitor şi să-şi găsească un loc de muncă binemeritat.