Patru eliminaţi la ultima probă a bacalaureatului

0
392

433 de absolvenţi de liceu din judeţul Dolj au ales să nu se prezinte ieri la cea de-a treia probă a bacalaureatului, proba la alegere a profilului şi specializării. De asemenea, patru dintre candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, pierzând astfel şansa de a participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cei patru elevi eliminaţi de la centrele de examen de la: Liceul “Independenţa” din Calafat, Liceul “Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, Colegiul “Gheorghe Chiţu” din Craiova şi Liceul “Matei Basarab” din Craiova. “S-a derulat a treia probă scrisă din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014. Examenul s-a desfăşurat în condiţii normale şi în conformitate cu prevederile metodologice. Patru candidaţi au fost eliminaţi din examen întrucât deţineau obiecte interzise conform metodologiei”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Luni se afişează primele rezultate

Afişarea primelor rezultate se va face luni 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va face în perioada 8 – 10 iulie, iar rezultatele finale vor şi afişate pe 11 iulie. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Cei care nu promovează bacalaureat în prima sesiune mai au o şansă în sesiunea a doua. Astfel, înscrierea candidaţilor se va face în perioada 14 – 18 iulie, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va face în zilele de 18 şi 19 august, în timp ce evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităţilor naţionale va fi susţinută pe 18 şi 19 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va susţine în zilele 19 şi 20 august, iar cea a competenţelor digitale – pe 21 şi 22 august. Probele scrise vor începe pe 25 august, cu limba şi literatura română, urmată pe 26 august de proba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării, în 29 august. Afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an se va face pe 1 septembrie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, urmând să fie rezolvate în perioada 2 – 3 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 4 septembrie. Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene, sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice. Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori). Anul trecut, aproximativ 47% dintre absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze bacalaureatul.

Trei sesiuni de bacalaureat din 2015

Cei care nu promovează bacalaureatul nici în vară, nici în toamnă mai au o şansă în primăvară şi vor susţine examenul doar la materiile la care au picat. Aşa prevede o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea Educaţiei şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Sesiunea specială de bacalaureat ar putea fi organizată în februarie-martie. De asemenea, absolvenţii vor putea merge la cursuri gratuite de pregătire. Meditaţiile ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire. Pe de altă parte, în ordonanţa de urgenţă se mai spune şi că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, dar şi că primarul care finanţează o unitate de învăţământ va face parte din consiliul de administraţie.