Primarul Lia Olguţa Vasilescu a desenat pe hârtie cum vrea să arate pasajul suprateran. Piesa de rezistenţă urmează să fie giratoriul de sub pod, care va fi dezbrăcat de petunii şi amenajat ca paleta unui pictor. Pentru veridicitate, din peisaj nu va lipsi nici pensula artistului, obligatoriu îmbrăcată şi ea în flori.
Primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a dat, ieri, întâlnire cu specialiştii în peisagistică din subordinea Primăriei Craiova chiar la pasajul suprateran, pentru a le explica schimbările pe care şi le doreşte aici. Ca să se facă înţeleasă, aceasta a cerut o foaie de hârtie şi a început să-i deseneze directorului RAADPFL, Ion Petre, jocul de flori pe care şi-l imaginează în giratoriul de sub pod. “Stâlpii să fie acoperiţi cu flori ca într-un vas de pictură. Să fie construită şi o pensulă tot din flori. Vreau ca jos să fie o paletă, exact la ca acuarele, în care să se găsească flori roşii, galbene, mov, violet”, şi-a detaliat schema, sub ochii miraţi ai directorului Ion Petre.
Vegetaţie luxuriantă sub pasaj
Primarul a insistat apoi ca directorul Petre să preia modelul pentru a-l putea executa în totalitate. “Aşa cum arată acum este ca la ţară, nu e nici o diferenţă între comună şi centrul Craiovei. Vreau să fie ceva deosebit, cu vegetaţie luxuriantă unde putem să plantăm un copăcel. Suntem într-o zonă numai de betoane, care arată foarte rău şi măcar să o salvăm prin peisagistică”, şi-a continuat explicaţia, arătând dezaprobator spre stâlpii pasajului şi giratoriul care a fost finalizat şi este îmbrăcat acum în petunii. “Deocamdată facem doar stâlpii din mijloc, o să vedem cum o să procedăm şi cu ceilalţi. Poate o să punem şi acolo vase de flori ca să-i schimbăm un pic imaginea”, a mai spus Olguţa.
Panseluţele lui Petre
După ce şi-a luat notiţele de rigoare, directorul Ion Petre a ţinut să-i spună primarului că desenul său e realizabil, însă cu o mică rectificare. Pentru că le-a expirat sezonul de plantare, nu vor mai putea fi întrebuinţate plantele anuale, care au avantajul că-şi menţin inflorescenţa în tot anul, ci doar flori care se petrec repede: “Jocul de culori se face, nu e nici o problemă. Trebuie să vă spun că nu putem să plantăm flori anuale, care înfloresc tot anul, cum sunt petuniile, pentru că le-a trecut sezonul de plantare. O să venim cu plante bienale, deocamdată”. Ingeniosul desen va fi îmbrăcat, aşadar, în panseluţe şi bănuţi de mai multe culori, plantele luxuriante fiind lăsate pentru anul viitor.
Lumini şi locuri de parcare
Pe lângă detaliile de culoare, primarul a cerut să fie iluminată arhitectural şi partea de sub pasaj, nu doar cea superioară. O altă modificare pe care Olguţa vrea să o aducă constă în amenajarea de locuri de parcare sub pod. Reprezentanţii constructorului SCT Bucureşti au explicat că proiectul nu include aceste spaţii pentru maşini, zona de sub pasaj fiind doar pietonală, dar că nu va exista nici un impediment pentru amenjarea acestora. “Zona de sub pasaj era pietonală şi pentru că e vorba de proiect european, nu ai voie ca timp de 5 ani să îi schimbi destinaţia. Dar vom încerca”, au spus constructorii, fără a putea da mai multe detalii despre soluţia tehnică, zona fiind amenajată deja cu pavele pentru pietoni.
Pe 25 iulie, circulăm la înălţime
Modelul paletei pictorului, cu tot cu licitaţia pentru flori, reflectoarele şi locurile de parcare trebuie să fie gata până la data de 25 iulie, când pasajul suprateran va trebui să fie dat în circulaţie în totalitate, atât pe bretele, cât şi pe partea superioară. “O să fie totul gata până atunci, mai puţin tramvaiul care va mai întârzia”. Primarul Olguţa Vasilescu a explicat că se mai gândeşte dacă să achiziţioneze sau nu alte tramvaie, o prioritate la cumpărături fiind acum autobuzele. “Mai degrabă o să cumpărăm autobuze pentru că arată mai rău decât tramvaiele”, a spus Vasilescu.