Cererea de suspendare a preşedintelui Băsescu, citită astăzi în Parlament

0
338

USL a depus ieri, în jurul prânzului, la Birourile Permanente ale celor două Camere, documentul elaborat de juriştii Uniunii prin care se cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. La ora 17, Birourile Permanente reunite s-au şi întâlnit pentru a discuta calendarul suspendării şefului statului şi au decis convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în zilele de 5 şi 6 iulie, care va debuta astăzi, la ora 10.00, cu şedinţa Camerelor comune, pentru citirea cererii de suspendare. La această şedinţă a fost invitat şi Traian Băsescu, pentru a-şi susţine punctul de vedere. La final, aleşii vor cere Curţii Constituţionale să-şi dea avizul, care este consultativ, dar, aşa cum a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dacă răspunsul nu va veni în 24 de ore, procedura de suspendare îşi va urma cursul fără probleme. Votul asupra cererii de suspendare va fi dat mâine (n.r. – vineri) după-amiază, de plenul reunit. Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. USL ar vrea ca referendumul să aibă loc între 15 şi 22 iulie, potrivit unor surse politice.

 

Vicepreşedintele Camerei, Viorel Hrebenciuc (PSD), a anunţat ieri că documentul privind suspendarea lui Traian Băsescu conţine 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate de mandat ai acestuia. Ulterior, USL a făcut public conţinutul acestei cereri, care cuprinde un număr de şapte puncte. Primul punct sau motiv pentru suspendarea şefului statului este acela că Traian Băsescu „a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale”, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei. În continuare, Băsescu este acuzat că a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii, „a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului”, „a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, prevăzute în Constituţie”. Semnatarii documentului menţionează că „atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010, cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012, reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie”. Totodată, în opinia USL, preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate, a încălcat grav Constituţia când a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obţine majoritatea absolută în Parlament şi a încercat mereu, în ultimii trei ani, să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Legea fundamentală „demonstrează o atitudine iremediabilă”, care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare.

USL are nevoie de 216 voturi

216 voturi sunt necesare pentru ca suspendarea lui Traian Băsescu să treacă în Parlament, iar USL dispune, în acest moment, de 212, dar cu siguranţă le va obţine şi pe celelalte, având în vedere că unii udemerişti, uneperişti şi deputaţi ai minorităţilor vor vota şi ei. După plecările în funcţiile de primari şi şefi de Consilii Judeţene, Parlamentul are 432 de membri. Potrivit Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În acest caz, majoritate simplă (jumătate plus un vot) înseamnă 216. Au fost scoşi din calcularea cvorumului deputaţii Adrian Năstase şi Mihail Boldea, aflaţi în închisoare, dar şi Mircea Geoană, care este neafiliat, dar ar putea să se ralieze şi el fostului său partid.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, înainte de a vedea cererea de suspendare, că „sunt foarte multe motive” pentru o asemenea acţiune împotriva lui Traian Băsescu, şi, drept urmare, UDMR ia „în calcul să fim prezenţi şi să votăm”.

Preşedintele, a doua oară la un pas de suspendare

Aceasta este a doua oară când opoziţia iniţiază procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Precedenta suspendare a avut loc în timpul primului mandat de şef al statului, în anul 2007. Parlamentul a aprobat atunci suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat împotrivă, iar pentru demiterea acestuia s-au pronunţat 24,75%, prezenţa la referendum fiind de 44,45%.