Recital de vioară şi pian susţinut de Valentina Svyatlovskaya-Prunaru şi Mihai Ungureanu

0
652

Filarmonica „Oltenia” vă invită astăzi, începând cu ora 19.00, la un recital extraordinar susținut, în cadrul stagiunii de muzică de cameră, de Valentina Svyatlovskaya-Prunaru (vioară) și Mihai Ungureanu (pian). Programul cuprinde Sonata nr. 21 în Mi minor, K. 304, de Wolfgang Amadeus Mozart; Sonata nr. 2 în La major, op. 100, de Johannes Brahms; Zigeunerweisen (Melodii lăutăreşti), op. 20, de Pablo de Sarasate; Havanaise în Mi major, op. 83, și Introducere şi Rondo capriccioso în La minor, op. 28, de Camille Saint-Saëns. Preţul biletului este 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi, pensionari.

Valentina Svyatlovskaya-Prunaru

Născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru a început studiul viorii la vârsta de cinci ani, fiind admisă, peste numai cinci, în cadrul Şcolii Speciale de Muzică pentru copiii înzestraţi cu talent de excepţie (instituţie ce funcţionează sub egida Conservatorului). S-a distins, de asemenea, ca fiind singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundaţia „Little Dreams”, patronată de cântăreţul Phil Collins.

Deţinătoare a unui bogat palmares competiţional, este câştigătoarea, printre altele, a Premiului al II-lea la Concurs Internaţional „Rodolfo Lipizer”, unde i s-a acordat (pentru interpretarea deosebită a unor lucrări de Bach şi Mozart) inclusiv Premiul Special. Tot Premiul al II-lea i-a revenit şi la prestigiosul Concurs Internaţional „Valsesia Musicale”.

Absolventă a Conservatorului din Sankt Petersburg şi a Academiei Internaţionale de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), Valentina Svyatlovskaya-Prunaru este membră, din anul 2007, a renumitei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Printre profesorii care au îndrumat-o de-a lungul carierei artistice se regăsesc numele unor reputaţi violonişti, precum Liviu Prunaru, Alberto Lysy şi Alexander Stang.

Mihai Ungureanu

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate. În anul 1977 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie; ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, a început să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din Europa, America (în SUA, Canada şi Brazilia a susţinut o serie de recitaluri de mare succes) şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran).

Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale / 1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) şi de director artistic (între 2000-2003) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar). În prezent, deţine din nou statutul de director artistic al Filarmonicii „Oltenia”.