Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova va găzdui, pe data de 10 mai, prima ediție a Concursului județean „Lucian Blaga, de la universul poetic la universul filozofic”. Competiția se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, având trei secțiuni: compuneri sau poezii pe tema spațiului românesc pentru elevi de clasele a V-a și a XII-a, eseuri, literatură sau filozofie pentru clasele a IX-a și a XII-a, recitaluri de poezie pentru clasele a IX-a și a XII-a. Lucrările pot fi trimise pe adresa Seminarului, strada „Coșuna” nr 17.
Concursul județean „Lucian Blaga, de la universul poetic la universul filozofic” este coordonat de prof. Delcea Tanța, profesor de Limba română, și se desfășoară cu binecuvântarea ÎPS Irineu, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Școala Gimnazială Podari, Școala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Craiova, grupuri școlare, parohii etc.
„Marele scriitor și filozof Lucian Blaga, care s-a impus ca un filozof, poet, dramaturg, jurnalist, traducător, profesor universitar, diplomat român, este o personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice. Concursul pe teme literare și filozofice vine ca un răspuns la preocuparea actuală pentru dezvoltarea competențelor de învățare ale elevilor”, a precizat părintele profesor Cristin Sperlea, din Cadrul Seminarului Teologic.
Concursul urmărește promovarea și valorizarea elevilor cu potențial creativ ridicat prin valorizarea operei și personalității impunătoare a lui Lucian Blaga. Prin derularea lui, organizatorii își propun abordarea interdisciplinară a unor teme literare, filozofice și religioase. „Dimensiunea națională și europeană a operei, personalitatea complexă și multitudinea preocupărilor sale constituie argumente solide în alegerea personalității lui Lucian Blaga ca subiect de abordare. Acest gen de activitate oferă un cadru propice pentru un dialog cultural concret între profesori și elevi. Ca scop al proiectului afirmăm și promovăm creația lui Lucian Blaga ca expresie integrală a spiritualității culturii românești, iar obiectivele acestui concurs constau în creșterea interesului față de poezia și filozofia blagiană, stimularea talentului elevilor prin creații artistice, descoperirea și promovarea tinerelor talente, asigurarea unui demers interactiv al receptării creației blagiene și promovarea valorilor autentice din cultura românească, precum și dezvoltarea orizontului cultural al tinerilor”, a subliniat părintele profesor Cristin Sperlea.