„Mail art” pentru tinerii craioveni

0
458

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” lansează un concurs de „Mail art” adresat tinerilor craioveni cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, pasionaţi de arta plastică. „Mail art” sau „Postal art” – mișcare artistică apărută la începutul anilor ’60 – include cărți poştale sau plicuri cu grafică, desene sau colaje din hârtie colorată, imagini, versuri, prin care artiştii redau diverse teme de actualitate.

«„Mail art” este o mişcare artistică populară, care s-a centrat pe obiectivul de a trimite lucrări artistice prin intermediul poştei. Iniţial, curentul s-a dezvoltat din mişcarea Fluxus, în anii 1950-1960. Foarte repede s-a transformat într-o mişcare globală, care continuă şi azi. Artistul american Ray Johnson este considerat primul artist de e-mail, iar corespondenţa School din New York, care a dezvoltat acest curent, este considerată prima reţea conştientă de artişti e-mail. Ion Ţuculescu, pictor craiovean, ce a folosit în pictura sa multe simboluri şi motive preluate de pe scoarţele olteneşti, este aniversat în luna mai şi de aceea propunem ca titlul concursului să fie „Ion Ţuculescu – sursă de inspiraţie pentru tineri”», au precizat reprezentanții bibliotecii doljene.

Concursul este deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, pasionaţi de arta plastică, și se desfășoară pe două categorii de vârstă: 11-14 ani şi 15-18 ani. Fiecare tânăr poate participa cu maximum trei lucrări, care vor avea format A5 – plicuri sau cărţi poştale –, realizate folosind ca tehnică desenul, grafica, pictura, colajul.

Lucrările trebuie expediate până pe 19 mai, pe adresa Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 9, Craiova, cu mențiunea «Pentru concursul de Mail art „Ion uculescu», sau aduse la sediul instituției până cel târziu pe 20 mai, ora 12.00. Jurizarea va avea loc pe data de 23 mai, iar premierea – în cadrul Zilelor Craiovei, pe 26 mai, ora 13.00, la Galeria de Artă „Aman”. Lucrările vor fi reunite într-o expoziție, deschisă în Sala „Marin Sorescu” a bibliotecii.