Liceul “Traian Vuia” din Craiova revine la tradiţie

0
970
Liceul “Traian Vuia” și Avioane Craiova SA au refăcut parteneriatul în vederea pregătirii tinerilor în domeniul aerospațial, elevii putând opta din acest an pentru calificările profesionale ale acestui domeniu. Se reînvie astfel tradiţia, liceul fiind cunoscut, decenii întregi ca o şcoală de specialişti în aeronautică.
 În cadrul unui simpozion, desfăşurat zilele trecute, la care au participat mai multe personalităţi s-a pus bazele parteneriatului de care aminteam. „Festivitatea care s-a desfăşurat sub titulatura “Traian Vuia, pionier al aviației mondiale”,  a fost legată, pe de o parte de personalitatea marelui inventator român Traian Vuia, iar pe de altă parte de sărbătorirea revenirii Liceului “Traian Vuia” drept unitate de învăţământ  afiliată Companiei Avioane Craiova SA, una ce acoperă un domeniu larg de activități de inginerie și proiectare, mentenanță, testare, execuție și  fabricație de aeronave. Denumirea liceului este strâns legată de personalitatea lui Traian Vuia, marele inventator român, pionier al aviației mondiale, rămas în istoria aviației mondiale pentru că a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Nu  vorbesc eu despre marele inventator român,  o spun cei  cu experiență . Eu am să vă vorbesc despre Liceul Traian Vuia și despre mândria de a avea drept patron pe marele inventator”, a precizat prof.  Carmen Oprea, directorul instituției de învățământ.
Liceul „Traian Vuia” înfiinţat în anul 1966, a fost afiliat în 1977 Întreprinderii de Avioane Craiova și desemnat să pregătească forţa de muncă necesară unei ramuri de vârf a industriei româneşti de construcţii de maşini – industria aeronautică.
Trecut, prezent şi viitor
Dacă, în 1986,  liceul funcţiona cu 40 de clase cursuri de zi, cu profilurile: electrotehnic, aeronautic şi mecanic: 12 clase – curs seral; 8 clase – şcoală profesională, după 1989, pe linia evoluției societății și a cerințelor agenților economici, liceul și-a diversificat formele de învățământ astfel că pe lângă filiera tehnologică apare a doua filieră, cea teoretică cu profilurile: real şi umanist. Pentru cadrele didactice și elevi, Liceul  “Traian Vuia” a devenit simbolul performanței și al depășirii propriilor limite.  Astfel că elevii s-au remarcat prin participarea la concursuri și competiții  și prin participarea la acțiuni de voluntariat.
„Cu mândrie spunem că liceul a fost desemnat pentru a treia oară Școală Europeană, că se numără printre Școlile Ambasador ale Parlamentului European și că pe lângă domeniile de formare profesională și specializările existente, formează tineri pasionați în Clubul de Robotică, tineri pasionați în teatru, cor, voluntariat” , a mai subliniat  Carmen Oprea.
Pentru că Traian Vuia, pionierul aviației mondiale, este patronul liceului, conducerea a făcut demersurile necesare pentru a reface colaborarea dintre Liceul Traian Vuia și Avioane Craiova SA astfel liceul putând să contribuie la pregătirea forței de muncă necesară unei ramuri de vârf a industriei românești, industria aeronautică, industrie ce a reveni în atenția societății și a agenților economici craioveni. Demn de remarcat este că Liceul “Traian Vuia” Craiova este unul dintre membrii fondatori ai Clusterului Aerospațial Oltenia, o importantă asociere între universitate și centre de cercetare, diverse companii din domeniu aerospațial și nu în ultimul rând Consiliul Județean, fiind primul cluster constituit pe acest domeniu de activitate din țară ce poate desfășura proiecte de interes național.
Invitații care au participat la festivităţi
Din partea Consiliului Județean
1. Cristian ȘOVĂILĂ Secretarul General al Consiliului Județean Dolj
Din partea Primăriei MC
1. Aurelia FILIP, Viceprimarul Municipiului Craiova
Din partea MITROPOLIEI
2. Diac. Drd. Adrian LUPU – Consilier Învățământ, Arhiepiscopia Craiova
Din partea ISJ Dolj
1. Prof. Aida Virginia IONESCU, Inspector Școlar General Adjunct – Inspectoratul Școlar Județean Dolj
2. Prof. Dr. Iuliana GHEORGHE, Inspector Școlar – Inspectoratul Școlar Județean Dolj
3. Prof. Simona CIULU – Inspector Școlar – Inspectoratul Școlar Județean Dolj
4. Prof. Nicoleta LIȚOIU – Inspector Școlar – Inspectoratul Școlar Județean Dolj
5. Prof. Mădălina NEAȚU – Inspector Școlar – Inspectoratul Școlar Județean Dolj
Din partea Universității din Craiova, Facultatea de Electrotehnică
1. Prof. dr. Inginer Liviu DINCĂ, Universitatea din Craiova, Facultatea de Electrotehnică, Domeniul Inginerie Aerospațială
2. Lector Univ. Dr. Anca Păunescu, Director de departament, Limbi Moderne Aplicate, Universitatea din Craiova
Din partea Avioane Craiova SA
1. Ing.. Victor MUNTEANU, Director General Avioane Craiova SA
2. Cristina MOŢĂŢĂIANU, Director General Adjunct Avioane Craiova SA
Din partea Aeroclubului Teritorial “GEORGE VALENTIN BIBESCU”
1. Ing. Marian OPRICEANĂ, Aeroclubul Teritorial „George Valentin Bibescu” Craiova
2. Adrian OPRICEANĂ, Comandant Aeroclub „George Valentin Bibescu” Craiova
3. Florea Alexandru Comandant Adj. Aeroclub „George Valentin Bibescu” Craiova
Din partea Asociaţiei Romane pentru Propaganda Aeronauticii-ARPA
Jianu George, Președinte Asociația ARPA.