Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a identificat două cauze majore pentru utilizarea redusă a testelor antigen în şcoli

0
614
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre numărul redus de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, în cele opt săptămâni de învământ care s-au derulat începând cu 8 februarie , identificând şi două cauze majore.
În perioada amintită, au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli. “Două au fost cauzele acestui insucces major: lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide; acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluția este utilizarea unor teste non-invazive, care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste un milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. “Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România. Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții: Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);  Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ; Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai); Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.