Blocată de mai bine de un an, investiţia care ar fi trebuit să transforme Maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova într-una dintre cele mai moderne secţii de profil din ţară a fost trecută definitiv pe linie moartă. Chiar dacă o parte din spaţiile medicale arată, de mai bine de un an ca un şantier, echipa de specialişti care a efectuat expertiza tehnică a luat decizia de a interzice reluarea lucrărilor. Acestea au fost oprite în urmă cu un an după ce o bucată de tavan s-a desprins prăbuşindu-se într-un salon de la etajul al şaptelea.
La sfârşitul anului 2011, Banca Mondială a oferit prin intermediul unui program şase milioane de lei pentru renovarea Maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă. La scurt timp după ce au demarat în forţă, lucrările au fost însă oprite din cauza prăbuşirii unei bucăţi de tavan într-un salon aflat la un etaj inferior. Imediat a fost solicitată efectuarea unei expertize tehnice, însă abia după un an Ministerul Sănătăţii a trimis la Craiova o echipă de specialişti. Concluzia a fost una dezastruoasă pentru unitatea sanitară. Spitalul Judeţean are nevoie de serioase lucrări de consolidare la structura de rezistenţă a clădirii, lucrări a căror valoare este estimată la aproximativ 11 milioane de euro, bani pe care unitatea sanitară nu-i are în acest moment.
„Prin Ministerul Sănătăţii a fost efectuată o expertiză tehnică finanţată de Banca Mondială. S-a impus această expertiză având în vedere lucrările care se realizau pe secţiile de obstetrică şi neonatologie. A fost o expertiză foarte complexă realizată de o firmă specializată trimisă de la nivel central. Au fost făcute o serie întreagă de testări, de analize, în urma cărora s-a eliberat o documentaţie. Aceasta prevede că pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este necesar să se facă o consolidare a structurii de rezistenţă care a fost şi evaluată estimându-se că ar fi nevoie de 11 milioane de euro. Noi nu avem fonduri la ora actuală pentru o astfel de lucrare, dar vom face demersuri în această direcţie”, a explicat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Consolidarea structurii de rezistenţă a spitalului devine obligatorie
Reabilitarea Marternităţii, îndelung aşteptată atât de medici cât şi de reprezentanţii spitalului, s-a transformat aşadar într-un fiasco, iar muncitorii vor fi nevoiţi să pună la loc ceea ce au dat jos în urmă cu un an.
„Lucrările nu au fost totuşi foarte extinse, în sensul că abia începuseră iar cei de la nivelul proiectului, care se derula prin Banca Mondială, au comunicat că ceea ce s-a făcut va fi remediat. Constructorii au anunţat că nu vor mai lucra până nu se va realiza consolidarea spitalului. Vechile circuite vor fi refăcute urmând să vedem ce soluţii vom găsi”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.
De altfel, săptămâna aceasta şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au adus în discuţie necesitatea consolidării structurii de rezistenţă a Spitalului Judeţean, aceştia precizând că anveloparea unităţii sanitare nu se poate realiza fără această lucrare.
Maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova, cea mai mare din Oltenia
În perioada 2010-2011, în cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială au fost reabilitate cinci maternităţi din ţară: la Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Brăila. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât proiectul Maternităţii de la Craiova era gândit în aşa fel încât standardele oferite să fie unele de top. Dintre dotările menite să crească gradul de confort al pacientelor nu ar fi trebuit să lipsească aerul condiţionat, accesul la Internet sau televizoarele. Doctorii ar fi trebuit şi ei să beneficieze de toate condiţiile necesare pentru a asigura desfăşurarea actului medical în condiţii corespunzătoare. Printre altele, ar fi trebuit reabilitate toate sălile de naştere, blocul operator şi Reanimarea.
Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova este cea mai mare din Oltenia. În momentul de faţă, toate cazurile severe din unităţile sanitare din judeţele Mehedinţi, Olt, Gorj şi Vâlcea ajung şi sunt tratate aici.