Andrei Pavel este din nou căpitan-nejucător al României / „Cneazul” revine ca să batem batavii

0
147

Alături de semifinala Oltchimului, week-end-ul va fi acaparat de întâlnirea de Cupa Davis dintre România şi Olanda, care se desfăşoară la Braşov şi în care tricolorii pot răzbuna eşecul naţionalei lui Piţurcă de la Amsterdam

O nouă eră se anunţă a începe pentru naţionala României de Cupa Davis, o dată cu revenirea în postura de căpitan-nejucător al celui mai bun tenisman român din ultimele trei decenii, Andrei Pavel. „Cneazul”, considerat un excelent moralizator, l-a convins să revină în lot şi pe cel mai bine clasat jucător în ierarhia ATP, Victor Hănescu, acesta refuzând convocările după ce Pavel fusese înlocuit, în perioada şefiei Ruxandrei Dragomir la FRT. De altfel, şi Tecău, Ungur şi Crivoi au protestat după îndepărtarea lui Pavel, neprezentându-se la meciul de anul trecut din Olanda, pierdut în aceste condiţii cu 5-0 de România într-o formulă inedită, cu Luncanu, Dăescu şi Brăguşi. „Ştim că se aşteaptă mult de la noi şi vom da totul pentru a scăpa România de coşmarul Olanda. Scopul nostru este ca duminică la finalul meciurilor să avem trei puncte în cont” a spus „Cneazul”. Pavel nu a fost scutit însă de probleme pentru meciul de redebut, cu Olanda, din al doilea tur al Grupei I Euro-Africane fiind refuzat de Florin Mergea, care a solicitat să i se garanteze locul la dublu. Astfel s-a destrămat „dublul” care a câştigat meciuri importante în Cupa Davis, Mergea-Tecău, iar Marius Copil i se va alătura lui Horia. O altă problemă pentru echipa României va fi cu siguranţă suprafaţa de joc. Deşi a avut ocazia să şi-o aleagă, din postura de gazdă, Federaţia Română a optat pentru un teren rapid în detrimentul zgurii, spulberând astfel avantajul pe care l-am fi avut faţă de batavi, mai puţin redutabili pe o suprafaţă lentă. În Sala „Dumitru Popescu Colibaşi” din Braşov a fost montat un „playflex turf 8mm” care nu-l punea în valoare decât pe Marius Copil, însă acesta a fost accidentat în ultima perioadă şi va evolua doar la dublu. În aceste condiţii, doi jucători specializaţi pe zgură, Adi Ungur şi Victor Hănescu vor trebui să facă faţă lui Robin Haase şi Igor Sijsling, cei care se vor simţi mult mai bine pe terenul rapid de sub Tâmpa. De altfel, „Hăne” îl conduce pe Haase în întâlnirile directe cu 1-0, după ce l-a zdrobit pe Coasta de Azur, la Nice, acum doi ani, scor 6-2, 6-0. Aceasta este singura confruntare în turneele profesoniste care-i implică pe cei 4 jucători de la simplu. Nici la dublu nu ne vom simţi tocmai confortabil, chiar dacă-l avem pe unul dintre cei mai buni jucători, Horia Tecău, aflat şi el într-o perioadă „confuză”, după ce şi-a schimbat partenerul obişnuit, Robert Linstedt, cu bielorusul Max Mirnâi. Oponenţii noştri ar trebui să fie DeBakker şi Rojer, al doilea fiind un specialist în asemenea probă. Totuşi, în funcţie de rezultatele primei zile, Siemerink ar putea schimba dublul pentru un cuplu mult mai sudat, Sijsling-Haase, nimeni alţii decât finaliştii din acest an de la Australian Open, învinşii fraţilor Bryan în ultimul act.

Amintiri amare cu Jan Siemerink

În întâlnirile directe România – Olanda, oaspeţii din acest week-end conduc cu 3-2, după ce s-au impus în 1934 (4-1 în Olanda), 1997 (3-2 la Bucureşti) şi 2012 (5-0 în Olanda). Tricolorii au câştigat în 1971 (5-0 la Bucureşti) şi 1973 (3-2 în Olanda). Ambele succese ale noastre au fost aduse de celebrul Ilie Năstase, prima dată alături de Ion Ţiriac, apoi alături de Toma Ovici. Memorabilă rămâne însă întâlnirea dramatică din 1997 din capitală, din Grupa Mondială, când Olanda a întors meciul incredibil, după ce Andrei Pavel şi Adrian Voinea au adus primele două puncte în ziua inaugurală. Olandezii şi-au adjudecat dublul, iar în ultima zi Jan Simerink, actualul căpitan-nejucător al batavilor, a salvat 3 mingi de meci în faţa lui Voinea în setul 4 şi s-a impus apoi cu 6-4 în „decisiv”, pentru ca Paul Haarhuis să profite de moralul superior şi să-l bată clar pe Pavel în meciul 5.

 

Cupa Davis, Grupa I, zona Euro-Africană, turul 2, Braşov, sala „Dumitru Popescu Colibaşi”

România (căpitan nejucător Andrei Pavel) – Olanda (căpitan nejucător Jan Siemerink)

Astăzi, ora 13: Adrian Ungur (locul 124 ATP) – Robin Haase (52); Victor Hănescu (58) – Igor Sijsling (70).

Mâine, ora 15: Horia Tecău (locul 7 ATP la dublu), Marius Copil (locul 298 ATP la dublu) / Thiemo de Bakker (locul ATP 189 la dublu) /Jean-Julien Rojer (locul 8 ATP la dublu).

Duminică, ora 13.00: Victor Hănescu (58) – Robin Haase (52); Adrian Ungur (124) – Igor Sijsling (70).

 

Sferturile de finală ale Grupei Mondiale din Cupa Davis:

Argentina – Franţa (Buenos Aires, zgură): Monaco, Nalbandian, Berloq, Zeballos vs Tsonga, Gasquet, Llodra, J. Benneteau.

Kazahstan – Cehia (Astana, zgură): Kukuşkin, Golubev, Korolev, Şukin vs Hajek, Rosol, Stepanek, I. Minar.

SUA – Serbia (Boise, hard): Isner, Querrey, M. Bryan, B. Bryan vs. Djokovic, Troicki, Bozoljac, Zimonjic.

Canada – Italia (Vancouver, hard): Raonic, V. Pospisil, Dancevic, Nestor vs. Seppi, Fognini, Lorenzi, Bolleli.