300 de locuitori din Podari învaţă o nouă meserie

0
388

Primăria Podari îşi pregăteşte locuitorii pentru a-şi putea găsi mai uşor noi locuri de muncă. 300 de persoane vor face cursuri gratuite, organizate chiar la ei în comună, unde vor învăţa ce trebuie să facă un baby-sitter, un frizer sau un constructor.

Proiectul “Servicii destinate stimulării ocupării în muncă pentru persoanele din mediul rural” este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013,  Axa prioritară 5 – “Promovarea măsurilor active de ocupare” şi este implementat de Primăria Podari, cu sprijinul Asociaţiei Dominou. “Obiectivul general este creşterea cu 10% a ratei ocupării pe piaţa muncii în rândul persoanelor din mediul rural, inactive sau implicate în agricultura de subzistenţă”, a precizat Floarea Drăniceanu, manager de proiect, adăugând că este pentru prima dată când autorităţile locale desfăşoară o iniţiativă de acest gen.

Cursanţii vor fi selecţionaţi pe bază de chestionare

În cadrul acestui proiect, 300 de persoane din Podari vor urma cursuri de formare profesională. “Persoanele vor fi selecţionate din comună pe baza unor chestionare care vor fi împărţite cu sprijinul AJOFM şi asistenţilor sociali implicaţi în derularea proiectului. Cursurile sunt gratuite, toţi cursanţii fiind subvenţionaţi pe toată durata derulării proiectului”, a mai spus managerul de proiect. Formarea profesională este oferită femeilor, şomerilor, persoanelor care desfăşoară activităţi agricole de subzistenţă, precum şi altor persoane care doresc să se recalifice. “Toate cursurile se ţin la noi în comună, pregătirea fiind asigurată cu ajutorul Asociaţiei Dominou”, a mai spus Floarea Drăniceanu.

Meseriile la mare căutare

Timp de doi ani, repartizaţi în mai multe grupe, cei 300 de cursanţi vor deprinde meserii noi pe care şi-ar fi dorit să le practice, dar nu deţineau încă abilităţile necesare. Dintre aceştia, 200 vor fi iniţiaţi să lucreze ca baby-sitter, frizer şi lucrător în construcţii, meserii care au mare căutate pe site-urile de recrutare a forţei de muncă. Alţi 100 de cursanţi vor fi învăţaţi cum să-şi pună pe roate o mică afacere şi cum să o gestioneze apoi pentru a deveni profitabilă. Conducătorii proiectului au precizat că, la sfârşitul stagiului de pregătire, pe lângă cunoştinţele în domeniu, cursanţii vor primi şi certificate de calificare profesională, atestate de CNFPA (Centrul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor).