Cosmin Dragoste a demisionat de la conducerea Casei de Cultură „Traian Demetrescu”

0
193

După doi ani de mandat, Cosmin Dragoste renunţă la funcţia de manager al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Acesta şi-a înaintat demisia cu data de 1 martie a.c., iar de ieri conducerea interimară este asigurată de Luiza Mitu, până acum referent IA în cadrul instituţiei. Deşi surprinzătoare pentru mulţi, decizia are la bază motive personale, a declarat Cosmin Dragoste. Printr-o postare explicativă pe pagina personală Facebook, făcută ieri, acesta a lăsat de înţeles că problemele de sănătate l-au determinat să renunţe la funcţie. Mesajele de încurajare şi de felicitare pentru toată activitatea desfăşurată n-au întârziat să apară, fiind transmise inclusiv de managerii celorlalte instituţii de cultură din Craiova. Cosmin Dragoste a venit la conducerea Casei de Cultură „Traian Demetrescu” după mai multe încercări – neinspirate sau eşuate – ale Primăriei municipiului Craiova de a găsi omul potrivit la locul potrivit. Rămâne de văzut dacă scoaterea la concurs a postului va genera, din nou, alte dispute şi discuţii, cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Cazna găsirii unui manager „de cursă lungă”…

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a fost condusă timp de 13 ani de Alexandru Stuparu, după rezilierea contractului de management al acestuia, în luna martie a anului 2013, în funcţia de conducere fiind numită, pentru o vreme, Ana-Maria Constantinescu, fost consilier personal al primarului Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a rămas „pe poziţie” până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, între 22 august şi 6 septembrie 2013, când s-a retras subit, invocând motive personale, de ordin medical. Însă nu unul, ci trei concursuri au urmat!

De la 1 octombrie 2013, interimar la conducerea instituţiei a fost numit Cosmin Ionuţ Dragoste, lector la Catedra de Limbi Moderne din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. Tot el a câştigat concursul organizat la începutul lunii ianuarie 2014, începând mandatul cu data de 1 februarie 2014. Și demisionând la 1 martie 2016…

Luiza Mitu şi Cosmin Dragoste

„Nu cred că există în ţară sau în străinătate instituţie de cultură cu o asemenea activitate”

«A fost o decizie foarte dificilă, care m-a costat o parte din mine. Însă atunci când ajungi cu spatele la zid, când burnout-ul te doboară, la propriu, este momentul stringent să îţi repoziţionezi priorităţile şi să iei hotărâri. Oricât am crezut, în toată această perioadă, că fizicul urmează psihicul în aceeaşi măsură şi că este inepuizabil, aveam să fiu contrazis flagrant. A face faţă pe mai multe fronturi, fără clipe de răgaz, în ciuda oricărei pasiuni puse, se răzbună, la un moment dat. Sănătatea se pierde uşor şi se reface greu. Iar eu, atunci când ştiu că există pericolul de a subperforma într-un domeniu, mă văd nevoit să renunţ. Am ales să-mi dedic întreaga forţă şi energie studenţilor mei dragi», a scris, ieri, pe pagina personală de Facebook, Cosmin Dragoste.

Totodată, acesta a mulţumit edilului Craiovei „pentru încrederea acordată şi pentru colaborarea ireproşabilă din toată această perioadă”, ca şi colegilor de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” pentru eforturile lor. „TRADEM a avut, în anul 2014, 655 de manifestări, iar anul trecut, 752. Nu cred că există în ţară sau în străinătate instituţie de cultură cu o asemenea activitate. TRADEM este o instituţie cu un potenţial imens, care o să fie valorificat şi de acum înainte. Mulţumesc tuturor prietenilor mei de la celelalte instituţii de cultură din Craiova, oltenilor care contribuie zi de zi la configurarea identitară a brandului TRADEM”, a adăugat Cosmin Dragoste (38 de ani).

Luiza Mitu are 31 de ani şi un doctorat în Filosofie

Director interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” este, de ieri, Mitu Elena Luiza (31 de ani), referent în cadrul instituţiei din august 2014. Aceasta este absolventă a Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (2008), a masterului „Literatura română în context european” la Universitatea din Craiova (2010) şi are un doctorat în Filosofie (studii transdisciplinare), cu o teză sub coordonarea prof. Basarab Nicolescu, la Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca (2013). „În Craiova există o energie şi un potenţial fantastic, din toate punctele de vedere; cu voinţă, pasiune şi multă muncă se pot realiza lucruri extraordinare. Rămâneţi aproape de TRADEM! Și, în general, de tot ceea ce înseamnă cultură!”, scrie, la rândul său, pe Facebook Luiza Mitu, despre care Cosmin Dragoste afirmă că este „omul de creaţie al TRADEM-ului”.