Peste 11 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”

1
884

Parcul „Nicolae Romanescu”, cel mai mare parc natural din estul Europei, va fi reabilitat după 100 de ani de la inaugurare, printr-un proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Contractul de finanţare a fost semnat zilele trecute de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, de directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, şi de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

Proiectul, „Amenajarea de parcuri şi grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu”, are un buget total de 68.531.116,60 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 53.261.508,59 lei. Prin implementarea acestui contract, Primăria Craiova, în calitate de beneficiar al proiectului, îşi propune îmbunătăţirea infrastructurii urbane din municipiul Craiova, care să asigure atât conservarea şi perpetuarea moştenirii cultural-istorice şi arhitecturale a oraşului, cât şi creşterea calităţii vieţii şi atractivităţii oraşului, prin îmbunătăţirea infrastructurii urbane în curs de degradare şi creşterea siguranţei publice în Parcul Nicolae Romanescu.

«Acest contract reprezintă cea de a doua investiţie finanţată prin POR care urmează a fi realizată în Parcul „Romanescu”. Prima dintre acestea, în valoare totală de peste 4,3 milioane lei, „Reabilitarea Teatrul de Vara”, aflându-se în acest moment în fază avansată de execuţie. Ţinând cont de perioada scurtă de implementare a proiectului, de numai 10 luni, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Implementarea Programului Operaţional Regional, se alătura luptei contracronometru, depunând toate eforturile necesare pentru buna implementare şi finalizarea cu succes a acestui proiect», a declarat Marilena Bogheanu, director executiv al ADR SV Oltenia.

Marilena Bogheanu

Reabilitarea pavilionului debarcader

În cadrul acestui proiect se vor reabilita alei carosabile şi pietonale în suprafaţă de 65.194 mp; 11 poduri, podeţe şi pasarele; reţele de alimentare cu apă în lungime de 5.541,18 m; o reţea de canalizare în lungime de 2.784,58; o reţea de irigaţii în lungime de 8.100 m şi se vor reabilita şi recondiţiona cascadele şi căderile de apă existente. Se vor amplasa 730 de stâlpi ornamentali de iluminat public şi se va executa  igienizarea (decolmatarea) pârâului în aval de lacul mare. Proiectul este unul extrem de complex, în cadrul căruia se vor reabilita şi reintegra variatele elemente specifice de mobilier urban: chioşcuri, panotaje de informare şi orientare, bănci, pubele, stâlpi de iluminat, grupuri sanitare; se vor monta fântâni cu apă potabilă cu model fontă specific istoricului obiectivului precum şi se vor recondiţiona cele existente. Intrările în parc se vor reamenaja, de asemenea, şi se vor reabilita construcţiile deja existente: casa grădinarului, pavilioane rustice, pavilion debarcader, pavilion fanfară, glorieta, etc. Ca elemente de noutate, proiectul cuprinde nişte lucrări speciale cum ar fi de exemplu, instalarea unui sistem de supraveghere video cu dispecerat, precum şi signalistica de siguranţă şi securitate în exploatare, reţea wi-fi pentru vizitatori, portal de prezentare a parcului pentru creşterea atractivităţii şi promovarea valorii din punct de vedere al caracterului de monument istoric.

Dezvoltarea turismul ocazional de scurtă durată

Parcul „Nicolae Romanescu” este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău. Municipiul Craiova este unul dintre puţinele oraşe din sud vestul României care se mai poate mândri cu existenţa unuia din cele mai mari şi mai frumoase parcuri din ţară, ocupând o suprafaţă de aproximativ 100 de ha, din care 96 ha de plantaţii, 4 ha luciu de apă al lacurilor, un hipodrom, un velodrom, drumuri şi alei pe o întindere de 35 km, monumente de artă, unităţi de servire a publicului, debarcader şi un punct zoologic, cu un patrimoniu arhitectural bine conservat, ce, odată reabilitat şi reintegrat în viaţa comunităţii, poate dezvolta turismul ocazional de scurtă durată.

 ***

Proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu” se adaugă celor 27 de proiecte pe care Primăria Craiova, în calitate de beneficiar, le are în implementare în cadrul POR 2007-2013, prin care se realizează investiţii din fonduri nerambursabile de peste 603,93 milioane lei, respectiv:

  • 16 contracte de finanţare în cadrul Axei prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor , DMI 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana;
  • 5 contracte de finanţare în cadrul Axei  prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, DMI 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe;
  • 1 proiect contractat în cadrul Axei prioritare 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, DMI 2.1 – Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură;
  •  3 contracte de finanţare în cadrul Axei prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, DMI 3.4 – Reabilitarea/modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă;
  • 1 contract de finanţare în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional si local, DMI 4.1 – Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor;
  • 1 contract de finanţare în cadrul Axei prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, DMI 5.2 – Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic.

1 COMENTARIU

  1. Faptul ca au ca tinta si podurile si podetele si ca “se vor reabilita şi recondiţiona cascadele şi căderile de apă existente” ma ingrijoreaza foarte tare. Mai ramasese un loc care nu fusese intors pe dos si chiciurizat in Craiova…

Comments are closed.