Centrul vechi al Craiovei va fi pavat cu un granit care va imita „podul de lemn” de pe vechea Lipscănărie și bolovanii de râu care se găseau pe toate celelalte străzi. Zona comercială a Băniei va fi luminată cu lampadare din fontă care au fost create special pornindu-se de la un instantaneu surprins la anul 1900. Constructorii se grăbesc să termine lucrarea până la sfârșitul lunii decembrie, cu cinci luni mai devreme decât prevede contractul de execuție.
Primul lampadar va fi montat, de probă, în aceste zile într-o zonă de pe „Lipscani” pentru ca autoritățile locale să decidă dacă este un model bun de urmat. Lampadarul este reprodus după o poză care a fost păstrată și în care a fost surprins tot „Lipscaniul” în anul 1900. „În acea poză se vede și un lampadar care a fost reprodus la scară mare, iar noi am comandatul unul asemănător”, a precizat Marian Petcu. Corpul de iluminat este realizat integral din fontă și este asemănător cu cele care sunt montate în Parcul „Romanescu”. De altfel, câteva lampadare din parc datează cam din aceeași perioadă, motiv pentru care și acestea au fost luate drept model. În total vor fi realizate 25 de astfel de corpuri de iluminat care vor fi montate în tot centrul vechi.
Granit special pentru „podul de lemn”
O altă patină a timpului va fi dată de granitul care și el va fi montat în ton cu datele care se cunosc despre vechiul „Lipscani”. Pentru că era singura stradă pavată cu scânduri, „Lipscaniului” i se spunea și „podul de lemn” al Craiovei. Ca să se deosebească de celelalte străzi, care erau pavate doar cu bolovani de râu, pe Lipscani va fi montat un granit în nuanțe de maro, care imită lemnul. Granitul de pe celelalte străzi va fi în nuanțe de gri închis. „Poate că niște nuanțe mai vii nu ar fi stricat, dar nu se poate. Acestea străzi erau pavate cu bolovani de râu la vremea aceea și trebuie să respectăm culoarea. Deci, va fi montat un granit de un gri închis”, a declarat Marian Petcu. Pe data de 5 aprilie sosește prima comandă de granit care va fi montat întâi pe străzile „Lipscani” și „România Muncitoare”, considerate și centrul comercial al Craiovei la 1900.
Fântânile arteziene, elemente noi în decor
Pe strada „Theodor Aman” vor fi amenajate și două fântâni arteziene care vor avea formă dreptunghiulară și vor fi placate tot cu granit. „Au început să se facă spărturile și pentru aceste fântâni, dar avem o mică problemă cu niște conducte de gaze care trebuie deviate. Dar s-a vorbit cu furnizorul și a înțeles ce trebuie făcut și încă foarte repede pentru că noi ne grăbim”, a mai spus directorul Recon. Cele două fântâni arteziene vor fi îmbrăcate în plăci de granit de culoare gri. Fântânile nu se găseau în „Lipscaniul” de la început de secol, iar constructorii spun că, probabil, acesta a fost și motivul pentru care ele vor fi decorate într-o nuanță care să se apropie de cea a blocurilor care se găsesc în pe străzile respective. Mobilierul de epocă și statuile care se vor găsi în centrul vechi vor fi realizate de Primăria Craiova.
Strada „Nicolăescu-Plopșor”, ultima în șantier
Lucrările de pe strada „Theodor Aman”, care se execută acum, vor fi terminate la sfârșitul acestei luni, iar cele de pe strada „Romain Rolland” se va termina în jur de 20 aprilie. Atunci se va face o pauză de zece zile, timp în care se va desfășura Festivalul „Shakespeare”. „Nu am întâmpinat greutăți mari pe șantier. Au fost câteva, dar ne-au sprijinit toți furnizorii de utilități. Pe străzile pe care am intrat au fost schimbate toate conductele de apă, iar la canalizare s-a intervenit după o metodă nouă”, a menționat Marian Petcu. Ultima stradă care va intra în lucru este „C. S. Nicolăescu-Plopșor” care este foarte aglomerată și care a fost lăsată pe finalul lucrării.
Centrul vechi va fi gata în decembrie
Constructorii se grăbesc ca să terminăm lucrarea în decembrie anul acesta, și nu în luna mai 2015 cum este prevăzut în proiect. Constructorii spun că se află acum cu lucrarea la jumătate, în condițiile în care s-a efectuat deja infrastructura pe mai multe străzi. „Execuția este în proporție de 50%, dar de acum încolo ritmul o să fie mai rapid pentru că avem lucrări mai ușoare de făcut”. Proiectul prevede reabilitarea în totalitate a nouă străzi care se găsesc în perimetrul delimitat de „Al.I. Cuza” – „Arieș” – „Kogălniceanu” și „Eugeniu Carada” – „C.S. Nicolăescu-Plopșor”. În interiorul acestui perimetru se găsesc nouă străzi pe care se intervine: „Lipscani”, „România Muncitoare”, „Theodor Aman”, „Traian Demetrescu”, „Romain Rolland”, „Olteț”, „Dreptății”, „Panait Moșoiu” și „Frații Buzești”.
sa facem totul gri, culoarea sufletului romanesc
Comments are closed.