Eleve de nota zece, premiate la târgul„Gaudeamus”

0
430

Cristiana Dimulescu, Raluca Călinoiu de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti ”şi Ştefania Sterpu de la Colegiul Naţional „Carol I”,  din Craiova, eleve medaliate la olimpiadele internaţionale au fost premiate, sâmbătă, la „Gaudeamus” de editorii şi sponsorii târgului de carte.  Iniţiativa de premiere a elevilor olimpici, lansată o dată cu proiectul „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”  în cadrul ediţiei din 2011 a Târgului Internaţional Gaudeamus, îşi propune să promoveze tinerii români de excepţie.

Medaliată cu Argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe

Cristiana Dimulescu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Este pasionată de biologie, disciplină la care are şi performanţe. Anul trecut a obţinut medalia de argint la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, derulată în Cehia, la  Pardubice. Îşi doreşte să se califice în  lotul lărgit al României pentru a participa la olimpiada internaţională de Biologie. Drumul spre acest obiectiv l-a început. În acest week-end a reuşit să se califice la faza judeţeană a olimpiadei şi se pregăteşte pentru naţională. Face echipă bună cu profesorul de la clasă, Genelia Petrescu, care i-a şi deschis drumul spre performanţă. „Mai am de învăţat o parte de materie care se adaugă în plus, dar şi de efectuat preparate microscopice. Concursul este sub forma de test grilă.  Fac o echipă foarte bună cu doamna profesoară de la clasă, pe care o privesc mai mult ca pe o foarte bună prietenă”, a mărturisit Cristiana.  Pentru a face performanţă, eleva lucrează în medie patru ore pe zi.

Îşi doreşte să se stabilească în Japonia

Biologia nu este însă singura pasiune a Cristianei. Ea studiază în particular şi Limba japoneză. Este atrasă de cultura acestei ţări, unde îşi doreşte să se stabilească în viitorul apropiat.  „Îmi place foarte mult japoneza. Am început să studiez această limbă din clasa a IX- a, pentru că vreau sa merg la facultate în
Japonia. Îmi doresc să urmez, acolo, Facultatea de Biologie şi după să
lucrez, cred că, în neurocercetare. Nu m-am hotărât exact, dar ştiu sigur că  vreau în Japonia, pentru că îmi place foarte mult ţara. Mă atrage cultura lor şi mi se pare şi o provocare să te adaptezi acolo, să înveţi limba, să iţi faci
prieteni”, a spus eleva. După cei doi ani de japoneză, Cristiana Dimulescu a ajuns la nivel intermediar. Este ajutată să îşi intensifice cunoştinţele de profesorul Andreea Ghiţă, care a şi locuit trei ani în Japonia.

A făcut performanţă pe plan internaţional la clasa a VIII-a

Călinoiu Raluca este şi ea elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, însă ceva mai mică, fiind în primul an de liceu. Este la început de drum, dar lucrează intens pentru a se orienta profesional. A început să facă performanţă la concursurile internaţionale încă de la sfârşitul clasei a VIII-a. Anul trecut, în iunie, a obţinut trofeul „Peniţa de Aur” la Olimpiada Internaţională de Limba română. La liceu a optat pentru real Matematică – Informatică, dar continuă să participe şi la competiţiile din domeniul ştiinţelor umaniste. Sâmbătă a fost la Olimpiada judeţeană Limbă, comunicare şi literatura română pentru a se califica la faza naţională. „Sper să mă calific anul acesta la naţională, să revin anul următor la Gaudeamus”, a spus Raluca.

Se pregăteşte pentru a profesa în străinătate

Performanţa şcolară este deocamdată obiectivul principal al elevei, Călinoiu Raluca. Premiile pe care le va obţine le va folosi pentru a-şi face o carieră în străinătate. „Nu m-am hotărât în ce domeniu  vreau să fac carieră. Probabil, tot în ştiinţe umaniste, pe filosofie, psihologie…vom vedea. Mai e timp să mă gândesc. Deocamdată, muncesc să fac performanţă.  Vreau să strâng cât mai multe premii pentru că ele contează foarte mult pentru admitere la o facultate din afară şi sper să reuşesc să trec şi peste asta şi să am o viaţă cât mai bună şi o slujba cât mai bănoasă”, a mărturisit adolescenta. Raluca lucrează cinci ore pe zi la Limba română, înainte de olimpiadă.

Ştefania Sterpu – primul premiu internaţional la Astronomie pentru Dolj

Ştefania Sterpu este elevă la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. În acest an şcolar, ea a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Alma-Ata, din Kazakhstan, fiind primul premiu internaţional din istoria participărilor judeţului Dolj la olimpiadele de astronomie şi astrofizică. Totodată, este cel de al 52-lea premiu internaţional adus Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova. Ştefania este la prima performanţă peste graniţe. Ea a descoperit tainele astronomiei când era clasa a VI-a, la un cerc de astronomie de la Palatul Copiilor.

Face cursuri în afara ariei curriculare

La liceu, Ştefania Sterpu îşi continuă pasiunea, tot în afara ariei curriculare, la un cerc de specialitate, organizat la şcoală de profesorul Octavian Georgescu. „Îmi place această ştiinţă pentru că are legătură şi cu Fizica şi cu Matematica, discipline ale profilului meu. Şi sunt ajutată să-i cunosc tainele de profesorul Octavian Georgescu, care m-a şi pregătit pentru olimpiadă. De la domnul profesor am făcut rost de toate materialele informative. Pentru partea observaţională are un telescop. Cu acestea am reuşit şi am învins cei 50 de contracandidaţi de la secţiunea de juniori ”, a mărturisit olimpica. Liceanca îşi doreşte să lucreze în cercetare, fie în domeniul Astronomiei, fie în domeniul Fizicii. Anul trecut a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică. În acest an şcolar îşi doreşte să facă şi mai multă performanţă. Are însă şi alte pasiuni: literatura science-fiction şi desenul.