Salariile profesorilor, luate la bani mărunţi şi de Inspectoratul Şcolar

1
500

Încadrările şi salariile profesorilor vor fi verificate şi avizate lunar şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Procedura a început chiar din această lună, iar sindicatele spun că nu este decât o nouă formă de birocraţie care va întârzia plata angajaţilor din acest sistem.

Măsura de a verifica şi a aviza lunar salariile angajaţilor din învăţământul preuniversitar a fost luată în urma circularei Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 896/3 februarie 2011 referitoare la validarea fluxurilor financiare de către inspectoratele şcolare la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Astfel că de acum înainte nu mai este necesar doar avizul consiliilor locale pentru plata salariilor. Acestea vor trece şi prin filtrul inspectoratelor şcolare, iar în cazurile în care se dă un aviz nefavorabil, salariile nu vor putea fi plătite nici unui angajat dacă statul de plată refuzat nu va fi refăcut, spun sindicaliştii.

„Este o măsură care nu face altceva decât să îngreuneze plata salariilor. Inspectoratul Şcolar nu are nici o calitate în acest sens, nu este nici angajator, nici ordonator principal de credite. Ceea ce trebuia să facă era să transmită către direcţiile financiare colectivele de elevi pe care le are fiecare unitate şcolară, ca să nu se vină cu cifre încărcate să aibă alte bugete. În felul acesta în care se procedează este absurd. O persoană pe care o are avizată Inspectoratul Şcolar nu poate să controleze şi să valideze situaţia salariilor care se plătesc în unităţile şcolare. Deci, Ministerul Educaţiei ar trebui foarte urgent să renunţe la această circulară şi să se revină la vechiul traseu. Este mai bine şi eficient: unitatea şcolară face bugetul, statele de plată şi merge la consiliul local care este ordonator principal de credite, iar apoi se merge la trezorerie pentru a se ridica banii pentru angajaţii din unităţile de învăţământ”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Sindicaliştii sunt dispuşi să apeleze din nou la instanţe

De altfel, şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a emis o notă telefonică Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin care solicita retragerea circularei folosind argumente proprii.

„Nu există nici o justificare legală ca inspectoratele şcolare, care nu au nici o calitate de angajator în raport cu personalul din şcoli şi nici calitate de ordonator de credite în raport cu unităţile de învăţământ, să valideze documente privind salarizarea, mai ales în lumina nenumăratelor acţiuni în instanţă, în cadrul cărora acestea au invocat în mod continuu lipsa calităţii procesuale pasive, motivând prin lipsa oricăror atribuţii privind calculul şi plata salariului din învăţământ”,  scriu liderii FSLI în nota telefonică transmisă la Minister.

Sindicaliştii au precizat, de asemenea, că dacă Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu îşi va retrage circulara, vor apela la ajutorul instanţei întrucât măsura de a filtra aceste salarii lunar este un abuz.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine face inspectoratul, deoarece unii contabili calculeaza asa cum doresc ei. Sunt foarte multe greseli in statele de plata. Poate asa, distinsii contabili nu mai fac ce vor ei. Sindicatele sa ne mai lase, ca ne-am lamurit.

Comments are closed.