Explozie de viroze şi pneumonii în Dolj

0
461

Autorităţile sanitare doljene sunt în alertă după ce numărul cazurilor de viroze şi pneumonii a depăşit deja nivelul aşteptat pentru această perioadă de sezon. Numai în ultima săptămână, în tot judeţul, peste 2.600 de persoane s-au prezentat la medic cu simptomele specifice acestor afecţiuni.

De teamă ca nu cumva să izbucnească o epidemie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au recomandat în cursul acestei săptămâni restricţionarea accesului vizitatorilor în spitalele de pe raza judeţului. Chiar dacă o astfel de decizie nu a fost, de multe ori, pe placul celor veniţi să-i viziteze sau să le aducă medicamente bolnavilor, în opinia specialiştilor epidemiologi, aceasta se impunea. Şi în şcoli au fost stabilite câteva măsuri speciale. În primul rând, este indicată efectuarea triajului epidemiologic de cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru a evita riscul apariţiei de focare în colectivităţi. Asta şi din cauza faptului că, la nivel naţional, rata de absenteism în şcoli a crescut considerabil în ultima săptămână. De altfel, triaj epidemiologic se face şi în unităţile sanitare în rândul cadrelor medicale, tot cu scopul de a evita răspândirea virusurilor, de data aceasta la pacienţi.

Două cazuri de gripă, confirmate

Toate aceste măsuri au fost luate după ce s-a observat o creştere a numărului de îmbolnăviri, mai ales în rândul copiilor şi vârstnicilor. Săptămâna trecută, medicii de familie din Dolj au raportat la Direcţia de Sănătate Publică nu mai puţin de 2.665 de îmbolnăviri. După o perioadă cu temperaturi scăzute, caracterizată şi printr-o circulaţie intensă a virusurilor gripale, cele mai întâlnite afecţiuni au fost infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare. Nu au lipsit, însă, pneumopatiile şi 11 cazuri compatibile cu gripa. Din acest motiv, conform procedurile medicale standard au fost recoltate probe respiratorii pentru examenul virologic şi la trei cazuri de infecţii respiratorii severe care au fost investigate la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, confirmându-se două cazuri de gripă. „Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână este mai mare decât cel din săptămâna anterioară şi depăşeşte nivelul aşteptat pentru această perioadă. Din cauza acestei creşteri, DSP Dolj a recomandat spitalelor limitarea accesului vizitatorilor în secţiile de spital deoarece există riscul ca pacienţii internaţi cu diverse boli să ia virusurile de la cei care vin din afara spitalului. În paralel, am recomandat cabinetelor medicilor de familie continuarea vaccinării antigripale. Triaj epidemiologic se face şi în şcoli şi în spitale”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Continuă campania gratuită de vaccinare

Odată cu acest val de viroze, tot mai mare este şi numărul persoanelor care solicită la medicul de familie vaccinarea antigripală în cadrul campaniei gratuite. Astfel, în ultima perioadă au fost imunizaţi cu vaccinul gripal trivalent 837 de doljeni, iar reprezentanţii DSP Dolj spun că, în continuare, cei care nu s-au vaccinat se pot adresa medicilor de familie. Chiar dacă vaccinarea rămâne principala cale de a contracara boala, pentru medici importantă este şi respectarea regulilor minimale de igienă. Se insistă mai ales pentru evitarea, pe cât posibil, a aglomeraţiilor publice, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor şi adaptarea la temperatura de afară în ceea ce priveşte îmbrăcămintea. La fel de importantă este şi evitarea vizitării rudelor sau prietenilor internaţi în spitale, iar în cazul instituirii măsurilor de carantină, respectarea deciziilor personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească.

De asemenea, la primele simptome, cum ar fi febra, secreţiile nazale, durerile de cap, tusea sau durerile de gât, bolnavul trebuie să anunţe medicul de familie în vederea planificării unei eventuale consultaţii. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.