Cum au fost reduse 46.000 de posturi „pe baza plecărilor naturale din sistem”

1
1030

Anunţul că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care dă posibilitatea autorităţilor locale care au angajaţi puţini să poată face angajări pe posturile unice a venit la puţin timp după ce Emil Boc a anunţat că îşi asumă noul Cod al Muncii dur criticat de sindicalişti şi de specialiştii în domeniu. Acest lucru ne face să credem că măsura luată în şedinţa de Guvern din 2 martie a.c. nu este deloc întâmplătoare şi că face parte din strategia de imagine a pedeliştilor în vederea alegerilor locale din 2012. Nu trebuie uitat faptul că acelaşi Guvern Boc a concediat masiv sute de mii de oameni, în doi ani de guvernare pierzându-se 637.000 de locuri de muncă. Şi concedieri au fost impuse chiar şi în primăriile care acum au liber la angajări pe posturile unice.

Prin procedura care trebuie urmată pentru fiecare post vacant descentralizarea Guvernului Boc este doar la nivel de discurs. „Ocuparea posturilor (vacante unice în cadrul autorităţilor locale – n.r.) se face numai după obţinerea avizului favorabil al Guvernului, prin notă iniţiată de MAI la propunerea prefectului, pe baza solicitărilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale”, se precizează în textul OUG. Din acelaşi document reiese că ocuparea posturilor se face „pe răspunderea ordonatorilor principali de credite” şi „cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pe anul 2011”, asta în condiţiile în care primăriilor din ţară se plâng că vor avea probleme în ultimul trimestru al anului cu plata salariilor angajaţilor şi după ce bugetele locale au fost votate. Este evident că primarilor la această oră nu le arde să mai facă angajări şi dau din colţ în colţ pentru a-şi rezolva problemele financiare din trimestrul al patrulea al acestui an.

Act normativ modificat prin alte patru ordonanţe

Că Boc şi acoliţii nu îşi asumă nenorocirea sistemului bugetar reiese din nota de fundamentare care însoţeşte OUG, adoptată miercuri, din care reiese că cei 637.000 de oameni care au rămas fără un loc de muncă au plecat de fapt din sistem în mod natural: „Până în prezent, reducerea numărului de salariaţi s-a realizat în mare parte prin plecări naturale din sistem, dar a generat şi unele disfuncţionalităţi, în special la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice locale care au un număr redus de posturi aprobat”. Cabinetul Boc a uitat că prin OUG 34/2009 a blocat posturile vacante din instituţiile şi autorităţile publice indiferent de modul de finanţare, cu excepţia a maximum 15% din posturile vacantate după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe. Actul normativ a fost modificat, în 2009 şi 2010, prin alte patru ordonanţe. Prin OUG 109/2010, prevederile au fost extinse până la finalul lui 2011. În textul respectiv, Executivul arăta că aproximativ 350 de milioane de lei vor fi economisiţi anul acesta, din cheltuielile de personal, dar şi că numărul maxim de posturi finanţate este de 1,29 milioane. Sunt voci din PD-L care spun că de la adoptarea Ordonanţei nr. 34 şi până în decembrie 2010 au fost reduse aproximativ 46.000 de posturi „pe baza plecărilor naturale din sistem”, iar economiile cu cheltuielile de personal au fost de circa 900 de milioane de lei.

O persoană trebuie să muncească de şapte ori mai mult

Cele mai grave probleme nu sunt în primării, ci în instituţii publice din care, din cauza salariilor mizere, au plecat sute de oameni şi nu pot fi făcute angajări din cauza ordonanţelor Guvernului Boc. Precizarea că la nivel naţional se va păstra regula potrivit căreia la 7 persoane care pleacă din sistem se poate angaja una singură va îngreuna în continuare funcţionarea unor instituţii publice. Un exemplu în acest sens este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Directorul Florin Stancu a solicitat Guvernului deblocarea posturilor pentru a acoperi nevoia de personal în nenumărate rânduri şi nu a primit nici un răspuns. În 2010 toţi directorii de DGASPC-uri au avut întâlniri cu ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi i-au adus la cunoştinţă toate aceste aspecte, acesta promiţând că după ce va face o analiză va debloca unele posturi. Însă asemenea situaţie nu mai are nevoie de nici o analiză şi trebuie luate măsuri în mod urgent. Ori răspunsul lui Emil Boc de miercuri nu este deloc încurajator. Dacă vor pleca şapte asistenţi maternali din sistem, DGASPC Dolj nu poate angaja decât unul. Este greu că unul singur va putea să suplinească alte şase persoane. Cât despre eficienţă, nici nu mai poate fi vorbă. Ideea Memorandumului nu a ţinut până acum în cazul unor instituţii care au grave probleme de personal. De ce ar funcţiona în cazul Memorandumului iniţiat de MAI, după ce primarul şi-a asumat scoaterea postului la bătaie, după ce a avut şi avizul prefectului? Pentru că dacă Guvernul nu aprobă, postul nu va fi scos la concurs.

1 COMENTARIU

Comments are closed.