Voroneţ : Elevii pasionaţi de fizică şi astronomie vor lua parte la două concursuri cu participare internaţională

0
818

         Inspectoratul Scolar Judeţean  Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Fizică Iaşi , Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus”-centru UNESCO şi Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, organizează în perioada 5-9 februarie 2018, Tabăra  cu participare internaţională de  Fizică, Astronomie şi Astrofizică ,,MARIN DACIAN BICA” şi două concursuri: Concursul cu participare internaţională de Fizică ,,MARIN  DACIAN  BICA”  şi  Concursul cu participare internaţională de Astronomie şi Astrofizică ,,MARIN  DACIAN  BICA”  în localitatea VORONEŢ din judetul Suceava.

            Tabăra şi concursurile sunt  inscrise  în anul acesta şcolar în calendarul M.E.N. Tabăra are două secţiuni :

      -secţiunea de Fizică la care sunt invitaţi să participe elevii din clasele  VI-XII şi se vor forma grupe pentru fiecare nivel de clasă

      -secţiunea de Astronomie şi Astrofizică la care pot participa elevi începând din clasa a I-a până în clasa a XII-a. Vom avea mai multe ateliere : Astroclub, Prejuniori Începători, Prejuniori, Avansaţi, Juniori Începători, Juniori Avansaţi, Seniori Începători, Seniori Avansaţi, Performanţă şi Mentori. Mentorii vor fi olimpicii internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional iar  aceştia vor primi certificate în limba engleză de voluntar internaţional, certificat emis de Universitatea ,,Ştefan cel Mare’’ Suceva. Acest certificat  este  foarte util pentru elevii care vor să aplice la universităţile din străinătate. Mentorii vor ţine cursuri, vor propune subiecte pentru concurs şi vor face parte din comisia de evaluare a tezelor.

La această tabără vor participa şi vor ţine cursuri şi vor rezolva probleme de fizică şi astrofizică deosebite, conf.univ.dr. Sebastian POPESCU-decanul facultăţii de Fizică a Universităţii ,,Al.I.Cuza”  Iaşi-preşedintele Olimpiadei Naţionale de Fizică,  prof. univ. dr.Florea Uliu de la Faculatea de Fizică Craiova,  prof. Dr. Mihail Sandu  de la Liceul Tehnologic de Servicii Călimănești-realizator al subiectelor de la 8th IOAA Suceava 2014,  prof. Victor Păunescu -coordonator şi însoţitor al loturilor olimpice ale României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe,  lector.dr. Cristian Pîrghie-profesor de fizică USV Suceava – director al Observatorului Astronomic din cadrul USV Suceava-profesor coordonator şi participant la olimpiada de astronomie şi astrofizică din Indonezia 2015 , India 2016 și Thailanda 2017,  asist. univ. dr. Camelia Pîrghie (doctor în cosmologie), prof. Dan Oniciuc de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş’’ Piatra Neamţ-coordonator al lotului naţional de astronomie şi participant la multe olimpiade internaţionale de astronomie şi astrofizică,  prof.univ.dr.Alexandru Bica (fratele geamăn al lui Marin Dacian Bica),  prof.univ.dr. Mircea Curilă de la Universitatea Oradea și prof.dr. Petru Crăciun, profesor coordonator şi participant la olimpiadele internaționale  de astronomie şi astrofizică

            De asemenea vor ţine cursuri şi vor rezolva probleme de fizică şi astrofizică deosebite domnii şi doamnele profesori de la cele  mai renumite Colegii  Naţionale  profesori din ţară și  din judeţul Suceava, profesori care au multă experienţă şi rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile naţionale de fizică, astronomie şi astrofizică.

            Această  tabăra este cuprinsă în calendarul activităţilor  Comisiei    Nationale a Romaniei pentru UNESCO şi se va organiza “sub egida Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO”.  Este organizată pentru pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri, prin rezolvări de probleme deosebite precum şi realizarea unor lucrări  de laborator la disciplina Fizică.  În acest scop vor veni din străinatate şi din ţară,  mulţi profesori foarte bine pregătiţi de la licee renumite din ţară dar şi profesori de fizică de renume din mediul universitar pentru a ajuta la buna pregătire a elevilor.  Scopul acestei Tabere de Fizică, Astronomie şi Astrofizică este de a organiza cursuri de astronomie si astrofizica atât pentru iniţiere  cât şi pentru performanţă precum şi seri de observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor şi lunetelor. Se vor ţine cursuri şi se vor rezolva multe  probleme complexe.

            Anul acesta în urma Concursului  cu participare internaţională de Fizică ,,MARIN  DACIAN BICA” şi a  Concursului cu participare internaţională de astronomie şi astrofizică ,, MARIN  DACIAN BICA “, elevii vor fi premiaţi cu  medalii de aur, argint şi bronz. Şi se vor înmâna diplome şi premii  în cărţi. Distribuţia medaliilor se va face după regulamentul olimpiadei internaţionale de astronomie şi fizică.

Această tabără este organizată în memoria  profesor coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României  MARIN DACIAN BICA care a decedat  într-un cumplit accident la vârsta de 43 de ani. S-a născut în ziua solstiţiului de vară  la 21 iunie 1970 şi a fost înmormântat în data de 23 septembrie 2013 la echinocţiu  de toamnă astfel încât viaţa lui a fost marcată de două evenimente astronomice. A compus sute de probleme de un înalt  nivel ştiinţific! Aceste probleme au fost strânse într-o carte  care are un singur autor MARIN DACIAN BICA iar această culegere de probleme rezolvate  a fost lansată la ediţia de acum trei ani  a taberei.

Tot  ca o recunoştinţă, la iniţiativa foştilor săi elevi, la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poartă deja numele “Marin Bica”. Numele propus de participanții români a fost selectat de SGAC dintre cele 1.500 de propuneri din întreaga lume, fiind trimis ulterior către Uniunea Astronomică Internațională (Internațional Astronomical Union — IAU), singura organizație din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor cerești.  Asteroidul “Marin Bica”, face parte din centura principală de asteroizi, aflată între Marte și Jupiter. Aflat la o distanță de 2.914 UA față de Pământ (1 unitate astronomică = distanța de la Pământ la Soare), asteroidul face o rotație completă în jurul Soarelui în 5,67 ani, are o magnitudine de 12,8 și un diametru estimat la 9 km.