Copiii pregătesc „Parada Mărţişoarelor” la atelierele de creaţie

0
416

Pentru a reaminti copiilor simbolistica mărţişorului şi legenda monedei de argint, legată la mână cu fir răsucit de lână, alb şi roşu, dar şi pentru a le dezvolta creativitatea, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) va organiza pentru ei, în zilele de 16, 17, 18 şi 19 februarie, ateliere de creaţie, sub coordonarea specialiştilor instituţiei. Micile creaţii vor fi reunite apoi, pe 1 Martie, în „Parada Mărţişoarelor” – expoziţie însoţită de o festivitate de premiere a celor mai reuşite dintre ele. Evenimentul se află la ediţia a VIII-a şi este organizat de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, „atelierele de creativitate dedicate confecţionării mărţişorului sunt organizate tocmai pentru a povesti, chiar reinventa în contemporaneitate, legenda mărţişorului, care, contextualizat cu măiestria creativă a micuţilor participanţi, să creeze sfera unui meşteşug capabil să fie revitalizat”. „Vino alături de specialiştii Muzeului Olteniei să repetăm obiceiul pe care ţăranii îl făceau la fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului, hai să le povestim copiilor legenda monedei de argint, legată la mână cu fir răsucit de lână, alb şi roşu, care după 12 zile era atârnat într-un pom roditor ca să aducă sănătate şi noroc!”, este invitaţia acestora.

Atelierele de creativitate din perioada 16-19 februarie se vor desfăşura pe două secţiuni: pentru preşcolari – între orele 10.00-11.30, şi pentru şcolari – între orele 13.00-14.30. Manifestarea îşi propune să iniţieze copiii în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, motiv pentru care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii atât în cadrul atelierelor de creaţie, cât şi în expoziţia de bază a Secţiei de Etnografie a muzeului. Pentru o judicioasă gestionare a spaţiului de desfăşurare, recomandat este ca instituţiile de învăţământ să participe la ateliere cu maximum 6 copii. În plus, fiecare şcoală sau grădiniţă trebuie să îşi procure materialele necesare confecţionării mărţişoarelor, în funcţie de caracteristicile proiectelor alese. Înscrierile se vor face la numărul de telefon 0351/44.40.30.

«Pentru că Muzeul Olteniei iubeşte tradiţia, încurajează meşteşugurile şi creaţia fiecărui mărţişor, le şi expune, pentru a fi admirate de oamenii oraşului. Astfel, în data de 1 martie, ora 11.00, va organiza vernisajul expoziţiei şi festivitatea de premiere a mărţişoarelor, în sediul central al instituţiei, Sala „Ştefan Ciuceanu”, din strada „Madona Dudu” nr. 14», se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.

În vederea deschiderii expoziţiei, unităţile şcolare înscrise la eveniment vor depune un panou cu maximum 25 de mărţişoare până în data de 26 februarie, ora 16.00, la Muzeul Olteniei (clădirea nouă). Panourile trebuie să fie din zăpadă artificială, acoperite cu materiale textile sau de hârtie de culoare roşie. Dimensiunile panourilor vor fi70 cm lungime şi50 cm lăţime. Numele instituţiei de învăţământ şi localitatea vor fi scrise cu litere mari. Sub fiecare mărţişor vor fi menţionate numele şi vârsta copilului. Un juriu format din artişti plastici şi specialişti ai muzeului va stabili câştigătorii, urmând a fi premiat un singur mărţişor de la fiecare şcoală/grădiniţă participantă.