Sven Goran Eriksson: „Craiova era o echipă extrem de puternică în 1983, îi urez să fie din nou la fel”

0
372

Antrenorii celor două echipe, Sorin Cârţu şi Sven Goran Eriksson, s-au întreţinut minute întregi înainte de joc, dar nu neapărat cu privire la confruntarea dintre Universitatea Craiova şi Benfica Lisabona, din semifinalele Cupei UEFA din 1983, la care suedezul a stat pe banca lusitanilor, ci au discutat în general despre fotbal. Eriksson a aflat că Steaua este echipa care domină fotbalul românesc, asociind echipa numită acum FCSB chiar cu excentricul patron Gigi Becali. „E faimos proprietarul echipei” s-a auzit din discuţia celor doi. „Mi-a făcut plăcere să-l revăd pe Sven Goran Eriksson, e un mare om de fotbal şi orice discuţie cu el este interesantă. Ne-am adus aminte de întâlnirea pe care am avut-o în urmă cu doi ani de zile la Iaşi şi de meciul din 83. Era normal, pentru că au fost nişte meciuri de referinţă şi pentru cariera lui, erau începuturile lui ca antrenor. N-am discutat foarte mult despre acest lucru, iar acum şi el se află la un început de drum, e o nouă experienţă pentru el în fotbalul chinez” a spus Cârţu despre întrevederea cu suedezul.

– Domnule Eriksson, după 32 de ani aveţi un nou duel cu Sorin Cârţu, după acea semifinală de Cupa UEFA…

– Aşa e, tocmai în 1983, este mult de atunci, foarte mult, dar evident că îmi amintesc, cu plăcere, am jucat finala, deşi am pierdut-o…Este istorie, una frumoasă, ne amintim cu nostalgie de acele timpuri. Am fost norocoşi, am ajuns în finală, însă am întâlnit un adversar foarte puternic în Craiova, care avea o echipă extrem de bună atunci, probabil cea mai bună din istoria clubului.

– Aţi mai rememorat şi acum acel joc?

– Nu tocmai, acum am discutat alte probleme, despre echipele noastre, despre fotbal în general, dar ne-am amintit şi acel joc, la un meci al selecţionatelor României şi Italiei de old-boys, la Iaşi.

– Care dintre jucătorii Craiovei v-a impresionat cel mai mult atunci şi v-a rămas în memorie peste ani?

– Atacantul central, masiv, foarte bun…Cămătaru, aşa îl cheamă… m-a impresionat. Dar nu numai el, ci mai mulţi jucători, foarte buni, Balaci, inclusiv Cârţu. Nu-mi aduc aminte prea multe nume, dar erau jucători de excepţie.

– Avea compatriotul dumneavoastră, Stromberg, drept de joc atunci, fiindcă şi acum se vorbeşte la Craiova de o ilegalitate a Benficăi…

– V-aţi amintit de acel lucru! (râde) S-a spus atunci că nu avea voie să joace, abia cu câteva minute înainte de meci a primit acceptul. Dar asta-i în trecut, nu mai contează acum.

– Vă mai amintiţi ce atmosferă a fost atunci la Craiova?

– Sigur, suporterii erau extrem de calzi, au creat o atmosferă specială, pe măsura meciului, care a fost unul foarte frumos.

– Vă atrage fotbalul românesc atenţia cu ceva în această perioadă?

– Să fiu sincer, nu ştiu prea multe, am auzit că Steaua joacă în cupele europene. Am înţeles că Universitatea Craiova a picat în liga a doua şi a revenit de curând, acum sunt pe locul 6 în campionat. Este o echipă tânără, în reconstrucţie, dar pe cale să redevină o forţă. Îi urez asta!