Imobilele instituţiilor de învăţământ preuniversitar îşi pot schimba destinaţia

0
535

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a emis Ordinul nr. 5.819/2016, prin care se stabilesc condiţiile în care se poate schimba destinaţia clădirilor în care au mai funcţionat sau mai funcţionează parţial unităţi de învăţământ preuniversitar.

scoala obedeanuUnităţile de învăţământ care au clădiri pe care nu le mai utilizează în activităţi instructiv-educative, pot schimba destinaţia, fie pentru a le da uz altor unităţi şcolare de stat sau private, fie pentru instituţiile aflate în subordinea administraţiilor publice locale. Schimbarea  destinaţiei se poate face în funcţie de utilitatea clădirii, pe o perioadă între 5-25 de ani. Actul normativ prevede că se poate schimba destinaţia imobilelor în care nu se mai desfăşoară activităţi de educaţie sau a celor în care activitatea a fost restrânsă şi nu există perspectiva creşterii efectivelor şcolare.

Toate imobilele aflate în situaţiile amintite pot fi utilizate  pentru activităţi extraşcolare, dar şi pentru funcţionarea unor instituţii aflate în subordinea administraţiilor publice, fie ele locale sau judeţene. Clădirile şi spaţiile dezafectate pot fi folosite pentru activităţi de strictă necesitate pentru comunitate. Conform legislaţiei, schimbarea destinaţiei se poate face pe o perioadă între 5-25 de ani, cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, act care se acordă pentru 25 de ani pentru clădirile destinate altor unităţi de învăţământ. Pentru utilitate publică, avizarea nu are decât 20 de ani. Dacă este vorba de modificarea destinaţiei, sunt obligatorii mai multe acte legislative: Hotărârea Consiliului Local, avizul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cel al Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, excepţia fiind la clădirile şi terenurile preluate de Consiliile Locale.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a luat act de prevederile legislaţiei şi a transmis, în teritoriu, tot ceea ce ţine de aceasta. Astfel, unele unităţi de învăţământ au fost comasate, din lipsa elevilor, mai multe clădiri fiind eliberate. Conform celor menţionate în actele normative, Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu” a trecut la Liceul „Matei Basarab”, iar Şcoala „Obedeanu” a intrat, cu acte în regulă, în subordinea Şcolii Gimnaziale „Decebal”. Nu este lipsit de importanţă faptul că, în judeţ, mai ales în satele mici, au fost închise mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar.