Ştiinţa câştigă în Cupă la Ploieşti, dar poate fi în van…

0
2047

După ruşinea cu Metalul Buzău, Universitatea mai avea doar şanse teoretice să treacă de grupele Cupei României, aşa că şi al doilea obiectiv era aproape compromis, după ce în cupele europene prezenţa a fost meteorică. La fiecare apariţie, Gâlcă se declară uimit de nivelul campionatului şi experienţa omologilor săi, de parcă nu şi-a făcut update, după aproape un deceniu petrecut peste hotare, chiar dacă s-au scurs 8 luni de când a revenit în ţară. Şi nu greşeşte prea mult Costelino, fiindcă aproape în fiecare meci Craiova are acest handicap al strategiei de joc, trebuind să-l compenseze cu valoarea lotului şi surplus de efort. Şi cum jucătorii Ştiinţei nu sunt tocmai dispuşi la sacrificiu, perioadele nefaste pot apărea oricând. Jocul alb-albaştrilor nu a căpătat coerenţă deşi sezonul este la jumătate. Antrenorul este ţinut în post de clauza de reziliere. Patronul aşteaptă în van o demisie „de ruşine” sau „de onoare”. Echipa este ţinută pe linia de plutire de momentele în care Mitriţă are chef de fotbal. Readus în club, lui Sorin Cârţu i s-a temperat discursul şi din „vitrină” redirecţionează răspunsurile  către antrenori şi jucători. Căpitanul Bancu îşi critică colegii din ofensivă. Gâlcă se plânge şi el de atacanţi, deşi tot el şi-a încropit lotul, cu 8 noutăţi. Străinii şi autohtonii formează un lot stufos şi eterogen, căruia Gâlcă nu-i poate oferi busola. Craiova e un Turn Babel, s-au amestecat toate limbile, numai cea a fotbalului nu este vorbită la comun. Fiecare pentru el, niciunul pentru echipă. Spectatorii nu se mai înghesuie la meciurile Ştiinţei nici măcar la derby-uri.

După ce Metalul Buzău a remizat cu Dinamo, doar Petrolul avea şanse importante de calificare la începutul partidei de pe „Ilie Oană”, în ultima etapă urmând să joace cu eliminata Dinamo. Un meci între o echipă defensivă precum Petrolul şi una debusolată precum Craiova, ambele în formule experimentale, a fost surclasat la rating de disputele electorale şi de meciurile din campionatele puternice. Prima repriză a fost insuportabilă, o continuare a supliciului din campionat, acel 0-0 din  Bănie, meci în care Universitatea nu a tras deloc pe poartă. Petrolul a aşteptat contraatacul în jumătatea proprie, în timp ce Craiova l-a aşteptat pe Mitriţă să apară în joc. Dacă nu era bara lui Moussaki, invitat la gol de letargicii fundaşi ai lui Gâlcă, nu era absolut nimic de notat.

La pauză, Houri a apărut pe teren şi a oferit ritm jocului Craiovei, care şi-a dat seama că nu mai are nimic de pierdut. Şi această ipostază a scos-o la pupitru. Pe o intercepţie a lui Oshima, Mitriţă şi Lukic au creat prima ocazie a Universităţii, iar Bană a marcat în epilogul acţiunii, cu un şut plasat. Mehmet Topal a apelat şi el la piesele importante din lot şi au început să apară ocaziile prin fragila apărare a oltenilor. Ambele echipe au dat senzaţia că abia pe parcurs vor constata dacă sunt dispuse să ia în serios meciul de Cupă, când îşi vor fi evaluat şansele la victorie şi la calificare. Când gazdele s-au convins că s-au trezit prea târziu pentru a-şi apăra drumul spre sferturi, au aruncat mănuşa şi oaspeţii au mai dat o lovitură. Houri a avut o finalizare superbă, pe măsura acţiunii create de Mora şi Bană în banda dreaptă şi Universitatea se impune cu 2-0 în primul episod al dublei dispute cu Petrolul, sâmbătă urmând duelul din campionat.

Craiova se agaţă astfel de şansele teoretice de calificare, dar acestea rămân misuscule, fiindcă pentru calificare oltenii au nevoie de o victorie la scor în ultima etapă, pe terenul celui mai dificil adversar, FCSB.

Petrolul Ploiești – Universitatea Craiova 0-2

Au marcat: Bană 56, Houri 88.

Petrolul Ploiești: Eșanu – Ricardinho, Roche, Huja, Hanca – Mateiu (84 Boţogan), T. Keita (67 Jyry) – D. Radu (67 Rădulescu), Tolea, M. Bratu (59 Grozav) – Moussaki (59 Tudorie).  Antrenor: Mehmet Topal.

Universitatea Craiova: S. Lung 6 – Iago Lopez 4 (46 Mora) 6, Maldonado 5, Sierra 4, Ndong 5 (81 Bancu) – Oshima 6, Mekvabishvili 4 (46 Houri) 7 – Bană 7, Mitriță 5, Ivan 4 (65 Căpăţână) 4 – Lukic 5 (65 Koljic) 5. Antrenor: Costel Gâlcă.

Arbitru: Adrian Cojocaru 6.

 

 

 

 

 

prosport.ro