Seară de concert cu Orchestra de suflători „Philharmonia Britannica”

0
189

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”, ediția a 41-a, aduce astă-seară, de la ora 19.00, în fața publicului meloman Orchestra de suflători „Philharmonia Britannica” condusă de muzicianul Christopher Petrie. Evenimentul are loc la Filarmonica „Oltenia” și propune spre audiție compozițiile Dixtuor, op. 14, de George Enescu, Divertisment, op. 36, de Emile Bernard, și Suită persană, de Andre Caplet. Ansamblul englez a susținut și ieri un concert educativ la Școala Gimnazială „Ethos” și altul caritabil la Școala Gimnazială Specială „Sfântul Mina”, în contextul marcării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilitați.

Philharmonia Britannica, orchestră simfonică profilată pe repertoriul clasic, a fost înfiinţată în anul 2007 de dirijorul şi directorul artistic Peter Fender. Multe orchestre de amatori repetă săptămânal şi prezintă trei sau patru concerte anual. Philharmonia Britannica este diferită din acest punct de vedere: ea oferă muzicienilor amatori şi studenţilor posibilitatea de a repeta şi a interpreta muzică într-un interval de timp relativ redus. De asemenea, orchestra are deschise parteneriate în domeniul educaţional şi în planul promovării compoziţiilor contemporane. Cu toate acestea, scopul declarat al ansamblului este interpretarea marelui repertoriu clasic, prezentat unui public cât mai divers.

Christopher Petrie

Născut în Essex, lângă Londra, după o perioadă petrecută în Ţara Galilor Christopher Petrie s-a stabilit definitiv la Londra, unde trăieşte şi în prezent, personalitatea sa creatoare definindu-se prin sinteza armonioasă a celor două tipuri de culturi în care a crescut şi a evoluat profesional. Şi-a definitivat studiile de specialitate la Royal Welsh College of Music and Drama şi Royal Academy of Music (Londra). Muzician inovator, Christopher Petrie desfăşoară o importantă carieră artistică în dubla ipostază de compozitor şi dirijor. În prezent, deţine statutul de compozitor asociat la Eltham College şi pe cel de director de evenimente clasice în cadrul Monmouth Festival. Proiectele sale curente vizează promovarea creaţiei muzicale româneşti în Marea Britanie, finalizarea unor compoziţii solicitate de diferite ansambluri (printre care şi un cvartet pentru clarinet, vioară, violoncel şi pian) şi inaugurarea Philharmonic Chamber Orchestra of London – eveniment ce are loc luna acesta la Cadogan Hall.