Drumul judeţean Mischii-Caracal a fost închis, ieri, în dreptul comunei Pieleşti, după ce pârâul Teslui a ieşit din nou din matcă în urma precipitaţiilor căzute în ultimele două zile. Pentru a nu bloca traficul în zonă, autorităţile au hotărât să pună la dispoziţia şoferilor o rută ocolitoare. Situaţia hidrologică este monitorizată în permanenţă de reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, care se aşteaptă însă ca nivelurile şi debitele mai multor cursuri de apă din judeţ să crească în următorul interval.
Pârâul Teslui pune din nou în dificultate şoferii, dar şi autorităţile. În satul Pârșani, ce aparţine de comuna Pieleşti, în urma precipitațiilor căzute în ultimele zile, s-au produs creșteri de niveluri și debite ale cursului de apă, ce au dus la inundarea părţii carosabile a DJ 641 Mischii-Caracal, zona de sub traversarea podului de cale ferată, pe o lungime de 90 m cu o înălțime a lamei de apă de 50 cm.
Circulația în zonă a fost închisă de Poliția Rurală și reprezentanții Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Pielești. Până la retragerea apei de pe carosabil, circulaţia a fost dirijată pe rute ocolitoare. Astfel, pentru traficul ușor varianta este pe strada Vidin, în timp ce pentru traficul greu se va circula pe ruta DC 87 – DE 574 – DJ 641.
Conform Raportului Operativ al CLSU Pielești s-au desfășurat acțiuni de supraveghere a cursului de apă, iar o formație de intervenție alcătuită din membri ai SVSU Pieleşti a acţionat în zonă cu mijloace de primă intervenție și un buldoexcavator, pentru deblocarea tuburilor de scurgere a apei pârâului Teslui pe sub DJ 641la km 44+200.
Jiul, deocamdată sub cotele de apărare
Hidrologii avertizează că şi în următoarele zile, conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al Administrației Bazinale de Apă Jiu, precum și de INHGA-CNPH, pe râul Jiu și afluenții săi, nivelurile și debitele vor fi în general staționare și în creştere din cauza precipitaţiilor căzute, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
În judeţul Dolj cantităţile de precipitaţii înregistrate au totalizat: 16.0 l/mp la Filiaşi, 9.6 l/mp la Răcari, 18.4 l/mp la Podari, 7.5 l/mp la Zăval, 1.7 l/mp la Scaieşti, 21.0 l/mp la Negoieşti, 14.2 l/mp la Albeşti, 14.3 l/mp la Breasta, 0.6 l/mp la Călugărei, 20.7 l/mp la Drăgoia, 12.0 l/mp la Goicea, 16.8 l/mp la Gabru, 14.8 l/mp la Afumaţi, 19.4 l/mp la Fântânele, 15.9 l/mp la Băileşti, 20.3 l/mp la Pieleşti şi 19.0 l/mp la staţia meteo Craiova.
Debitele și nivelurile la stațiile hidrometrice pe râul Jiu au fost în general în creștere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Nivelurile pe râul Jiu la stațiile hidrometrice s-au situat sub COTELE DE APĂRARE. Şi debitele și nivelurile pe afluenți și râurile interioare la stațiile hidrometrice au fost în general în creștere, dar s-au situat sub COTELE DE APĂRARE.
Debitul Dunării va creşte în următoarele zile
În ceea ce priveşte Dunărea, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în ultimele zile debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 5.600 mc/s, peste media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Cernavodă şi Vadu Oii – Isaccea, staţionare la Hârşova şi în creştere la Tulcea.
Prognoza debitelor şi nivelurilor până pe 10 decembrie, arată însă că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 6.700 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia – Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.