Liceul “Charles Laugier” din Craiova, implicat într-un proces european pentru reducerea poluării

0
733

În contextul încălzirii globale și a măsurilor ce se doresc întreprinse pentru reducerea poluării, Liceul ‘’Charles Laugier’’ Craiova, beneficiar al unui grant european în cadrul programului Erasmus+, Axa Ka229, s-a implicat în derularea proiectului intitulat ‘’ L’impact des activités humaines sur l’environnement’’. În cadrul acestui proiect, în perioada 17-22 octombrie 2021, o delegație formată din patru elevi și doi profesori, Bîrsan Sorin și Dumitru Ana-Maria, a participat la cea de-a doua mobilitate desfășurată în cadrul parteneriatului la Faro, Portugalia.

După reuniunea din România, care a avut ca temă reducerea poluării industriale și cea generată de autovehicule, reuniunea din Portugalia a avut ca filon al activităților conservarea rezervelor de apă, reducerea consumului de apă (casnic și industrial) și îmbunătățirea comportamentului fiecăruia dintre noi în ceea ce privește risipa de apă.  Programul a început cu vizitarea “Oceanariumului” de la Lisabona o replică în miniatură a oceanului planetar. Înconjurați de mii de de apă, printre pești, corali și pinguini, participanții au putut descoperi o parte din flora și fauna celor cinci oceane. A urmat vizita în “Grădina de pe Apă”, o grădină artificială ce reuneste numeroase specii de plante, în marea lor majoritate marine. Beneficiind de fonduri europene, Portugalia a construit, la începutul mileniului III, una dintre cele mai mari centrale hidroelectrice. Inaugurat în 2004, Barrage d’Alqueva produce energie eléctrica pentru sudul si centrul Portugaliei, dar asigură în același timp apa necesară irigării a aproximativ 120.000 ha prin cei aproximativ 2.500 km de canale de irigații.

Vizită la Beja

Programul a continuat cu vizita la sediul EDIA de la Beja. La sediul companiei energetice portugheze ce administrează barajul Alqueva (EDIA), participanții la proiect au purtat un dialog cu gazdele despre producerea energiei verzi, conservarea potențialului de apă al zonei, dar și pericolul dezvoltării unei agriculturi intensive în zonă.  În programul mobilității au fost incluse și două conferințe : « La pollution de l´air et les conséquences sur la désertification de l’Algarve » și «Les impacts des changements climatiques sur les jeunes » susținute de către profesorul Rute Martins, membru al Centrului de Științe al Mării din Faro. Intervențiile participanților (elevi și profesori din Franța, Croația, România și țara gazdă – Portugalia) au evidențiat problema deșertificării rapide a unor suprafețe tot mai mari din tările partenere. Echipa română a adus în discuție situația dificilă în care se găsește sudul regiunii, distrugerea canalelor de irigatii, dar și eforturile ce se fac în prezent pentru rezolvarea acestei probleme. Vizita în partea muntoasă a regiunii Algarve ne-a arătat cat de complicată este viața comunităților care nu dispun de resurse suficiente de apă, mai ales într-un an atât de călduros și secetos cum a fost 2021. Întreaga experiență a elevilor participanți la reuniune a fost prezentată în cel de-al doilea număr al revistei proiectului, “Europa – între inundații și lipsa apei”. “Am fost impresionată de grandoarea proiectului implementat de autoritățile portugheze în regiunea Alqueva. Totul a fost gândit, plănuit și realizat în cele mai mici detalii, valorificându-se la maxim fiecare strop de apă, realizând nu doar susținerea și dezvoltarea agriculturii printr-un sistem performant de alimentare cu apă și irigații, cât mai ales păstrarea ecosistemului plantelor și animalelor, conservarea siturilor arheologice și furnizarea de apă potabilă și menajeră numeroaselor sate și orașe din zonă. Am întâlnit oameni deosebiți, inovativi și cu adevărat implicați în protejarea mediului înconjurător, împreună cu care am simțit că suntem parte a unei mari familii europene”, a precizat prof. Ana-Maria Dumitru. La rîndul său, prof. Sorin Bîrsan, a menţionat:“ Fiecare întâlnire înseamnă descoperirea unor locuri și a unor oameni de la care poți învăța multe. Concluzia trasă după această întâlnire înseamnă “responsabilitate” vis-a-vis de resursele naturale ale Terrei, dar și implicarea consecventă în proiecte ce înseamnă un pas mic în reducerea poluării”.