„Sistemul Juridic, între Stabilitate şi Reformă”, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

0
2047
În perioada 1 – 2 noiembrie, în Aula Magna „Ion Dogaru” a Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională Bienală „Sistemul Juridic, între Stabilitate şi Reformă”, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara. Aceasta face parte din aniversarea a 30 de ani de învăţământ juridic superior la Craiova. Conferinţa a debutat cu decernarea titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Craiova, prof. univ.dr Valeriu Stoica, fost ministru al justiţiei.

În 1990,  era înfiinţată Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova. În septembrie 2020, se vor împlini 30 de ani de la acel eveniment, dar manifestările au început de acum, iar Conferinţa Internaţională „Sistemul Juridic, între Stabilitate şi Reformă” face parte din acest program. Cuvântul de deschidere a simpozionului i-a aparţinut prof.univ.dr.  Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept: „Această conferinţă a devenit o tradiţie la Craiova şi ne bucurăm ca , acum, la debutul anului academic în care vor fi sărbătoriţi 30 de ani de învăţământ juridic superior la Craiova să avem un asemenea oaspete de onoare, prof.univ.dr.  Valeriu Stoica, căruia îi vom acorda titlul de „Doctor Honoris Causa”. Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a pornit aneveois, prin meritele acad. Prof.univ.dr.  Ion Dogaru, şi s-a dezvoltat , astfel încât a ajuns o instituţie de referinţă în mediul academic”.

„Libertate nu poate exista fără responsabilitate din partea tuturor”
Festivităţile au debutat cu decernarea titlului de „Doctor Honoris Causa” lui Valeriu Stoica, al cărui „Laudatio” a fost prezentat chiar de prof.univ.dr. Sevastian Cercel. Acesta a menţionat că distinsul prof.univ.dr. Valeriu Stoica este născut pe meleaguri oltene, lângă Drăgăneşti – Olt, şi s-a făcut remracat de-a lungul timpului pentru contribuţiile sale în domeniul dreptului, mai ales în cel al dreptului civil, fiind, în calitatea sa de ministru al justiţiei, promotorul reformelor din sistem.   După decernarea titlului, Valeriu Stoica a expus crezul său în ceea ce înseamnă justiţia şi a mulţumit pentru titlul primit: „Sunt onorat să fiu prezent aici, mai ales că ştiu cât de greu a fost la început, pentru această facultate. Oltenia a dat şi va da mereu oameni mari în ceea ce priveşte istoria României. Regiunea contribuit la reconstrucţia ţării, în toate etapele istorie, cu precădere du 1990. Dacă vorbim de reconstrucţie, pentru că tot s-a vorbit aici de reforma sistemului juridic, vreau să spun că am luptat tot timpul pentru drepturile civile, iar libertatea nu poate exista fără responsabilitate din partea tuturor”.

Mesaje de la participanţi
Partea a doua a festivităţii de deschidere a fost dedicată mesajelor venite din partea invitaţilor , la aniversarea a 30 de ani de învăţământ juridic superior la Craiova. Cel care a transmis mesajul Facultăţii de Drept a fost prof.univ.dr.  Dan Claudiu Dănişor, fost decan al facultăţii şi fost rector al Universităţii din Craiova: „La început, a fost foarte  greu. Eram, practic, câteva cadre didactice pe 16 mp, cum spunea domnul Ion Dogaru, fără a avea săli de curs, amenajând chiar podul Universităţii. Dar, cu timpul, am evoluat, iar, acum, avem absolvenţi ai noştri care ne reprezintă peste tot în lume, de la Comisia Europeană până la Banca Mondială. A fost o adevărată muncă, dar care şi-a arătat roadele”. L arândul său, prof. univ. dr.  Marian Preda, preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, a precizat: „Mă leagă foarte multe de Craiova, absolvind liceul aici, de aceea mă bucur că aţi ajuns la aceste rezultate. Este o onoare pentru mine să fiu prezent la aceste manifestări. Univesritatea din Craiova începe să ridice municipiul acolo unde îi este locul”.