Concursul de Matematică „Pro – Performanţa”, un succes, la Craiova

1
2904
La finele săptămânii trecute, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova a fost gazda celei de-a V-a ediţii a Concursului Naţional de Matematică „Pro – Performanţa”, una care a devenit, deja, o tradiţie. Au participat sute de elevi din toată ţara, atât la individual, cât şi la echipe. Este o competiţie puţin altfel decât ceea ce se înţelege prin matematică, mergându-se pe dezvoltarea creativităţii elevului, astfel încât să-i fie scoase în evidenţă capacităţile de logică. Ieri, în Sala „Oglinzilor” a Muzeului de Artă din Craiova, a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor, una la care au fost prezenţi atât elevi, cât şi părinţi şi cadre didactice.

Pentru al V-lea an consecutiv, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova a organizat Concursul Naţional de Matematică „Pro – Performanţa”. Este o competiţie, destinată elevilor din clasele V – XII, care face parte din Programul concursurilor şcolare derulate de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar care nu sunt finanţate de acesta. „Au participat 202 elevi, la individual, din Bucureşti, Giurgiu, Vrancea, Timişoara, Olt şi, bineânţeles, Dolj, iar la echipe au fost 73 de echipaje, fiecare format din câte trei membri. Sunt convinsă că a fost un succes şi aşteptăm ediţia de anul viitor”, a precizat prof.  Cerasela Cremene, director al Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica”. La rândul său, prof. Gabriel Tica, inspector de matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a menţionat: „Am susţinut, şi o vom face în continuare, astfel de concursuri, iar, cel de acum, s-a dovedit un succes”.

Un concurs mai altfel
Ieri, a avut loc festivitatea de premiere, desfăşurată, pentru prima dată, la Muzeul de Artă din Craiova. A fost ceva extraordinar, fapt menţionat şi de doi dintre reprezentanţii de marcă, veniţi din Bucureşti. Unul dintre ei, conf.univ.dr.  Cătălin Gherghe, prodecan al Facultăţii de Matematică – Informatică a Universităţii din Bucureşti, preşedintele juriului concursului, încă de la înfiinţare, a precizat: „De la an la an, este din ce în ce mai bine, iar faptul că vestivitatea a avut loc în acest adevărat templu al culturii a fost o adevărată şi plăcută surpriză. Este un concurs mai altfel, prin care ne dorim să dezvoltăm gândirea elevilor şi să-i apropiem de matematică. De aceea şi spun că adevăraţii câştigători nu sunt cei care au luat premii şi cupe, ci ceilalţi, care se vor apropia din ce în ce mai mult spre această disciplină”. La rândul său, prof.  Maria Panaitopol, soţia mareului matematician  Laurenţiu Panaitopol,  a menţionat: „Sunt pentru prima dată la acest concurs şi am rămas impresionată, atât de organizare, cât şi de competenţele dovedite de copii”.

Lista premianţilor
Însă, ca orice concurs, trebuie să fie desemnaţi şi câştigătorii. Astfel, prezentăm laureaţii: individual: cls.a V-a – Teodor Mihai Stupariu (LTI de Informatică Bucureşti);  Raisa Mateescu (cls. a VI-a „Gh. Ţiţeica” din Craiova); cls. a VII-a –  Alin Cristian Chindea (Ş.G nr.7 Giurgiu);  cls. a VIII- a- Gabriela Pîrvulescu („Gh. Ţiţeica”); cls.a IX-a – Mihai Cealîcu  (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova); cls. a X-a –  Vlad Mihai Ciuperceanu  („Fraţii Buzeşti”); a XI-a –  Mircea Braşoveanu („Fraţii Buzeşti”); iar, tot de la aceeaşi instituţie de învăţământ, Teodora Banu  (a XII-a). La Secţiunea „Cupă” , destinată echipelor, la „Juniori II” (cls. V – VI), locul întâi a fost ocupat de echipajul LTI de Informatică din Bucureşti. La „Juniori I” (VII – VIII), locul I a fost ocupat de două echipaje din Craiova: unul format dintr-o elevă de la „Gh. Ţiţeica” şi doi de la Colegiul Naţional „Carol I”, celălat de la „Carol I” . La seniori , (IX – XII), laurii au mers la team-ul de la „Fraţii Buzeşti”. Demnă de menţionat este şi menţiune obţinută de echipa de la „Gh. Ţiţeica” (Juniori I), formată din Ioana Canţăr, Alecsia Cocheci şi Gabriela Pîrvulescu, a cărei pregătire a fost asigurată de prof. Felician Preda care a fost şi organizator al concursului şi care ne-a oferit câteva detalii: „Cu cât depăşim mai multe etape, cu atât căpătăm experienţă. Cu toţii o facem cu pasiune, cu bucurie, pentru a-i învăţa pe copii să gândească logic, nu într-un sens strict formal. Din ce în ce mai mulţi elevi sunt preocupaţi de matematică”.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua, Ați omis performanța elevului Predoi Vlad Mihai de la Școala Generală Particulară « Ethos » care a obținut Premiul I la clasa a VII-a ( și locul III la proba pe echipe). Ne putem mândri cu un elev craiovean admis de ceva timp în organizația MENSA.

Comments are closed.