„Autorul” şi spectatorul. Teatru experimental, în premieră la Craiova

0
582

Un nou spectacol la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”: „Autorul” de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop şi scenografia Liei Dogaru, pe muzica lui Eduard Gabia, avându-i în distribuţie pe actorii Claudiu Bleonţ, Ioana Manciu, Vlad Drăgulescu şi Vlad Udrescu. Un spectacol de teatru experimental, interactiv, care pune la încercare răbdarea şi imaginaţia spectatorului, atrăgându-l în zone inconfortabile şi provocându-l la a gândi, la a reacţiona. Interzis persoanelor sub 18 ani, pentru limbajul folosit şi impactul pe care l-ar putea avea unele scene violente ori macabre descrise, „Autorul” explorează conexiunea dintre ce vedem şi cum alegem să ne comportăm ca spectatori. Ca şi reprezentaţia de aseară, prezentată în premieră, cea de astă-seară, ora 19.00, din Sala „Ion D. Sîrbu”, are loc cu casa închisă.

„Cred cu tărie că ne-am pierdut simţul responsabilităţii în legătură cu lucrurile la care alegem să ne uităm”, spune autorul Tim Crouch. Și-a câştigat renumele de copilul rău al Angliei şi este creator de teatru experimental, dramaturg inovator, regizor şi actor, cunoscut în special pentru că respinge toate convenţiile din teatru şi implică publicul în crearea spectacolelor sale. Stephen Bottoms, profesor de Teatru şi Performance Contemporan la Universitatea din Manchester, consideră că piesele lui Crouch sunt parte din cea mai importantă mişcare în dramaturgia apărută până acum în secolul XXI. Actualmente, Tim Crouch lucrează cu Unicorn Theatre London. Cel mai recent spectacol al său, „Morţile complete”, o colaborare cu premiatul grup de teatru „Spymonkey”, tocmai a încheiat un tur complet al Regatului Unit.

Piesa „Autorul” face parte, alături de „Anglia”, „Un stejar” şi „Braţul meu”, din volumul cu titlul „Tim Crouch: Plays One”, publicat de Oberon Books.  Spectacolul spune povestea unei alte piese de teatru: o piesă violentă, şocantă şi abuzivă scrisă de un dramaturg pe nume Tim Crouch. Autorul cartografiază efectul pe care l-a avut piesa asupra actorilor care au jucat-o, a celui care a scris-o şi asupra unui spectator care a văzut-o. De asemenea, piesa face conexiuni cu o întreagă lume, în care ar putea fi scrisă şi prezentată unei populaţii saturate de imagini violente şi guvernate de nevoia de impact a mass-media distorsionate. Spectacolul examinează consecinţele acestei nevoi mediatice atât în artă, cât şi în viaţa de zi cu zi.

«„Autorul” pune spectatorii faţă în faţă. Cu alţi spectatori şi cu ei înşişi. Decorul, construit de aşa natură, creează un spaţiu comun, în care actorii şi spectatorii se întâlnesc şi sunt determinaţi să se privească şi să se poziţioneze faţă de problemele dezbătute în spectacol. În „Autorul” este vorba despre ce vedem şi la ce alegem să ne uităm», precizează reprezentanţii Teatrului Naţional Craiova.

Pe scena acestei instituţii, Bobi Pricop revine pentru a treia oară, după „Profu` de religie” de Mihaela Michailov şi „Iluzii” de Ivan Vîrîpaev, spectacole bine primite de publicul craiovean şi invitate la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. De această dată, Bobi Pricop a ales să monteze un text contemporan controversat, apreciat de „The Times” ca fiind „pe rând amuzant, ciudat, palpitant, greoi”, iar de „The Guardian”, ca „o experienţă teatrală năucitoare ce nu cruţă pe nimeni”. Bobi Pricop, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai tinerei generaţii, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti – Secţia regie teatru, în 2011, şi studiile de master în 2013. A participat la cele mai importante festivaluri de teatru din Europa: Festivalul de la Avignon (2014) şi Edinburgh Fringe (2015) şi a câştigat numeroase premii naţionale cu spectacolele sale.

„Autorul” de Tim Crouch, în traducerea lui Andrei Marinescu, va mai putea fi văzut, anul acesta, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, pe 10 şi 24 noiembrie. Următoarele reprezentaţii sunt anunţate în 2018 – pe 10 februarie, 4 şi 25 martie, 12 mai. Un bilet costă 20, 25 şi 30 lei, în funcţie de categoria locului.

***

„Acest spectacol este pentru publicul de teatru neînfricat. Nu întreba. Nu căuta pe Google. Doar fii acolo”. Tim Crouch