Arhitectul Emilian Ştefârţă, noul manager al Muzeului de Artă din Craiova?

0
1562

Poate că da, după ce Florin Rogneanu a împlinit vârsta legală pentru pensionare, iar anunțul pentru organizarea concursului de management a fost publicat pe data de 30 septembrie a.c. Deși nu puține au fost numele „doritorilor” postului vehiculate până acum – îndeosebi de artiști plastici și critici de artă –, doar unul singur s-a înscris în cursa pentru ocuparea funcției de conducere a instituției: Emilian Ștefârță – arhitect de profesie și consilier local municipal, din partea liberalilor. Muzeul de Artă „e un loc în care se poate face treabă”, consideră acesta, cu atât mai mult acum, când în cărți a intrat ridicarea unui Centru Cultural „Constantin Brâncuși” chiar în curtea instituției.

Mâine va avea loc a doua etapă a concursului: susținerea planului de management în cadrul interviului

Între condițiile de participare la concursul pentru ocuparea postului de manager al Muzeului de Artă din Craiova: studii universitare de licență absolvite cu diplomă într-unul dintre domeniile științe umaniste – istorie; limbă și literatură; arte – arte plastice, decorative și design; arhitectură și urbanism. Totodată, candidatului i se solicită pregătire sau experiență în management de minimum doi ani. Termenul-limită pentru depunerea planului de management, precum și a dosarului de concurs a fost 22 octombrie, urmând ca mâine, 5 noiembrie, să aibă loc a doua etapă a evaluării: susținerea respectivului plan în cadrul interviului. Perioada de management va fi de trei ani, începând cu 1 ianuarie 2014.

Cunoscut ca unul dintre cei mai vocali consilieri locali și aflat la al patrulea mandat

Emilian Ştefârţă

Arhitect de profesie, în vârstă de aproape 58 de ani, liberalul Emilian Ștefârță este cunoscut ca unul dintre cei mai vocali consilieri locali, în forul administrativ municipal ocupându-și fotoliul pentru al patrulea mandat. Muzeul de Artă „e un loc în care se poate face treabă”, consideră acesta, cu atât mai mult acum, când în cărți a intrat ridicarea unui Centru Cultural „Constantin Brâncuși” chiar în curtea instituției. „Este o lucrare interesantă care urmează să se realizeze. Și eu zic că un arhitect s-ar putea să fie de folos”, a declarat Ștefârță. Despre alte proiecte pe care vrea să le ducă la îndeplinire din fotoliul de manager al Muzeului de Artă, acesta a precizat doar că „sunt mai multe”.

Experiența în management, obținută la propriile firme

Experiența în management cu care Emilian Ștefârță intră în cursa directorială este cea obținută, în anii din urmă, la firmele de proiectare pe care le-a deținut sau la care lucrează. Potrivit propriei declarații de interese, Emilian Ștefârță este asociat al SC AEDILIA PROIECT SRL, firmă înființată în anul 2001 și administrată de soția sa, Mihaela Doina Ștefârță. Înainte de aceasta însă a deținut SC PROMOTE GALA SRL, înființată în 1993 și radiată în septembrie 2009, al cărei obiect de activitate, pe lângă execuţia de lucrări de proiectare, era şi alimentaţia publică. Li se adaugă Biroul de Proiectare Craiova, unde titular este Emilian Ștefârță, cu același sediu ca și cele precedente: strada Unirii nr. 196, Craiova. Emilian Ștefârță este membru al Uniunii Arhitecților din România, face parte din Ordinul Arhitecților din România – Filiala Oltenia și a fost președinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Craiova.

Florin Rogneanu părăsește muzeul după 38 de ani de activitate

Florin Rogneanu

Dacă va ajunge la conducerea Muzeului de Artă, acesta va prelua o instituție cu 37 de posturi, dintre care 9 sunt vacantate prin pensionare şi blocate momentan prin hotărârile de guvern, „fapt ce îngreunează desfăşurarea activităţii ştiinţifice şi administrative specifice”, așa cum se precizează în Caietul de obiective pentru concursul de management. „În primire” va lua, cum spuneam, de la Florin Rogneanu, care de aproape 40 de ani și-a legat numele de Muzeul de Artă din Craiova. I-a trecut pragul în 1975, călcându-i pe urme mamei sale, Lucreţia Rogneanu. De-atunci, a desfăşurat o impresionantă activitate, mai întâi ca muzeograf, apoi ca şef de secţie, iar din 2004 ca director al acestei prestigioase instituţii. Îi urma la conducere altui apreciat critic și istoric de artă, Paul Rezeanu, care își înceta activitatea managerială – începută în 1970! – la vârsta de 67 de ani.

Ca formație filolog, autor a sute de articole şi cronici de expoziţie, cu o autoritate și o prestanță recunoscute și respectate în domeniul artelor, Florin Rogneanu este, în prezent, și vicepreședinte al Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Că a rămas la conducerea Muzeului de Artă vreme de 9 ani, indiferent de prefacerile politice ale timpurilor, susținând inclusiv acest amplu proiect de reabilitare a Palatului „Jean Mihail”, nu a putut fi, așadar, decât un câștig pentru instituție, obținut și cu aportul administrației județene.

Palatul „Jean Mihail” va fi redeschis publicului la începutul mandatului viitorului manager

După cum se știe, Muzeul de Artă Craiova funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, ca muzeu de importanţă regională, și are în administrare imobilul de pe Calea Unirii nr. 15 – Palatul „Jean Mihail”, monument de categoria 1A, înregistrat în lista monumentelor istorice din România încă din 1954. La sfârșitul anului 2009, aici au demarat ample lucrări de consolidare şi restaurare, executate printr-un proiect cofinanţat cu fonduri europene. În prezent, acestea se află în plină desfășurare în Cabinetul „Constantin Brâncuși”, restul sălilor urmând a fi reamenajate. Ceea ce face ca redeschiderea spre vizitare a muzeului să aibă loc probabil în primăvara anului viitor. Adică imediat după începerea mandatului viitorului manager… Emilian Ștefârță sau oricare altul va fi acesta.