Trei ani de închisoare pentru evaziune de peste 1 milion de lei

0
424

Craioveanul Horaţiu Vili Ene, arestat preventiv la începutul lunii iunie pentru evaziune fiscală a fost găsit vinovat, fiind condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj la o pedeapsă de 3 ani închisoare. În plus, în acelaşi dosar, a mai fost trimis în judecată şi un partener de-al său, care a primit o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani. Prin sentinţa pronunţată miercuri, 2 noiembrie a.c., instanţa le interzice inculpaţilor dreptul de a fi fondator sau administrator al unei societăţi comerciale ca pedeapsă complementară. Decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Reamintim că, pe 1 iunie a.c., craioveanul Horaţiu Vili Ene, de 40 de ani, a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul creat de acesta bugetului de stat prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor fiind de peste 1,1 milioane lei.

Din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, în colaborare cu ofiţeri ai SIPI Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, s-a stabilit că Horaţiu Vili Ene, în calitate de administrator al SC ECV Craiova, a derulat diverse activităţi comerciale, în perioada 2007-2009, fără a întocmi documentele contabile legale, prin activitatea infracţională creând un prejudiciu bugetului de stat de 1.173.557 lei. După cum au precizat la momentul respectiv reprezentanţii IPJ Dolj, prin firma respectivă bărbatul achiziţiona cereale de la persoane fizice, pe care ulterior le vindea, fără a evidenţia în contabilitate veniturile obţinute. În schimb, pentru a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit, acesta întocmea facturi fiscale fictive. Din anul 2009, bărbatul şi-a mutat operaţiunile pe alte societăţi comerciale, înfiinţate cu diverse persoane, însă a continuat şi activitatea ilicită.

Saci cu documente ridicaţi la percheziţii

Pe 31 mai a.c., poliţiştii au descins la locuinţa bărbatului, dar şi la domiciliile altor persoane suspectate că i-ar fi complici la activitatea infracţională, fiind descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor înscrisuri, chitanţe şi facturi cu care s-au umplut patru saci. Documentele cu pricina au fost folosite de oamenii legii pentru continuarea verificărilor la toate societăţile în care Horaţiu Ene a fost partener sau administrator, deoarece îl suspectează pe bărbat că ar fi achiziţionat cereale şi de pe piaţa comunitară, din ţări ale Uniunii Europene, pe care ulterior le-a valorificat către mai mulţi beneficiari, societăţi comerciale de pe teritoriul României, fără a înregistra în contabilitate veniturile obţinute. De altfel, în urma acestor verificări, a reieşit că bărbatul a fost sprijinit pe parcursul activităţilor desfăşurate de Costel Adrian Marinescu. Acesta era administrator al unei firme “fantomă”, înfiinţată pentru activitatea infracţională desfăşurată de Ene, mai precis furniza facturi fictive pentru a se putea sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe venit. Horaţiu Vili Ene a fost reţinut, apoi arestat preventiv şi este în continuare după gratii, în timp ce partenerul său, Marinescu, a fost cercetat în stare de libertate. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, iar miercuri au fost găsiţi vinovaţi de către judecătorii de la Tribunalul Dolj. Astfel, instanţa l-a condamnat pe Horaţiu Vili Ene la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi a menţinut faţă de el măsura arestării preventive, în timp ce Marinescu a primit doi ani de închisoare, tot cu executare. Prin aceeaşi sentinţă, instanţa le-a interzis celor doi, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi fondator sau administrator al unei societăţi comerciale. Judecătorii au disjuns acţiunea civilă exercitată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Dolj, care se va judeca în continuare şi l-a obligat pe Ene la plata sumei de 5.850 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, în timp ce Marinescu are de achitat 600 de lei. Decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.