Târgurile de animale din Dolj funcţionează fără autorizaţie

0
631

Primăriile, în sarcina cărora cade responsabilitatea de a crea condiţiile specifice comerţului cu animale vii, nu s-au conformat încă normelor trasate de către Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj. Asta nu-i împiedică, însă, pe oameni, să-şi vândă dobitoacele din ogradă, chiar în aceste pieţe.

Deşi, începând cu 1 noiembrie, s-a dat undă verde activităţii de vânzare şi cumpărare a porcilor domestici ce provin din gospodăriile populaţiei, fiind ridicată interdicţia institutită de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în vederea prevenirii apariţiei unor focare de pestă porcină, în Dolj acest lucru este imposibil. Legal vorbind. Mai exact, nici un animal viu nu poate fi comercializat în judeţ, întrucât specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj nu au autorizat vreun târg cu acest specific. Asta pentru că autorităţile locale nu au creat condiţiile care se impun unei astfel de activităţi, spun reprezentanţii DSV Dolj. „Primăriile sunt cele care ar trebui să creeze toate condiţiile, pentru ca oamenii să-şi poată vinde animalele. Până acum, însă, nici o primărie din judeţ nu a făcut asta, în consecinţă nu avem nici un târg autorizat”, ne-a declarat directorul adjunct al DSV Dolj, dr. Aurelian Toma. Potrivit acestuia, specialiştii Direcţiei au luat legătura cu primăriile în vederea autorizării pentru funcţionarea târgurilor în condiţii de legalitate, urmând ca acestea să se organizeze. „Noi am trecut pe la toate primăriile şi i-am informat despre ceea ce trebuie să se facă, le-am făcut şi documentare necesară, şi se pare că s-au pus în mişcare”, a mai precizat dr. Aurelian Toma, care a adăugat că în judeţ ar putea fi autorizate 13-15 târguri.

Legal sau nu, în târg se vând… de toate

La vedere sau „pe sub mână”, oamenii îşi vând totuşi animale. Şi nu oriunde, ci chiar în târgurile din judeţ, fie ele neautorizate, care funcţionează nestingherit în multe din localităţi. Asta dacă nu cumva proprietarii ies cu marfa chiar la marginea drumului, bineînţeles, pe propria răspundere, după cum a afirmat chiar directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj. „Mai vând oamenii în afara târgului, pe marginea drumului, există într-adevăr şi astfel de situaţii, însă trebuie să ştie că o fac pe propria spinare, fiind pasibili de sancţiuni”, a mai spus reprezentantul instituţiei.

Comercianţii riscă amenzi

Trebuie ştiut că din târgurile de animale autorizate sanitar-veterinar, cumpărarea porcilor domestici este permisă numai dacă aceştia provin din gospodăriile populaţiei, însă este interzisă mişcarea către abator a acestora. Vânzarea-cumpărarea suinelor vii pe teritoriul României este posibilă numai în condiţiile în care acestea sunt crotaliate şi sunt însoţite de un Certificat de sănătate şi de Formularul de mişcare, documente care se emit la solicitarea proprietarului de animale vii, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit de DSV, pentru exploataţia respectivă. Costurile aferente certificării stării de sănătate a suinelor în exploataţiile de origine sunt suportate de către proprietarii/deţinătorii animalelor, persoane fizice sau juridice, conform tarifelor de liberă practică stabilite de Filiala judeţeană a Colegiului Medicilor Veterinari, afişate la fiecare Cabinet medical veterinar de liberă practică.

Până una, alta, inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor spun că vor desfăşura activităţi de control privind mişcarea animalelo vii, proprietarii prinşi că încalcă normele în vigoare riscând amenzi de la 1.200 lei la 12.000 lei, conform HG nr. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare.