În fiecare an, data de 04 octombrie este dedicată unui eveniment ecologic foarte important: Ziua mondială a animalelor, iar Palatul Copiilor Craiova a celebrat aceasta dată printr-un spectacol de poveste.
Joi, 03.10.2024, cu începere de la ora 17:00, la Palatul Copiilor a avut loc spectacolul „Carnavalul animalelor. Cel mai mare lanţ uman care susţine protejarea necuvântătoarelor”,al cărui obiectiv fundamental a fost acela de a forma comportamente ecologice sustenabile în rândul elevilor, cadrelor didactice, părinţilor. Alături de profesorii cercurilor de Protecţia mediului- ecologie şi Ecoturism, care au coordonat întreaga manifestaţie, şi-au dat aportul şi elevi şi profesori de la cercurile de Muzică, Teatru, Artă decorativă,Atelierul fanteziei, Pictură, Sculptură, Redacţie de presă, Matematică şi Ştiinţe, care au contribuit la punerea în scenă a evenimentului. Astfel, scena a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de copii care au militat, unii cu afişe si pancarde, alţii cu animale de pluş sau în costumaţii animaliere, pentru drepturile necuvântătoarelor, mesajul fiind acela că de noi, cei mici şi cei mari, depinde viitorul tuturor animalelor.
Scena locul copiilor
Scena a fost locul de desfăşurare şi al elevilor de la cercurile de muzică si mişcare, precum şi al celor de la cercul de teatru, care au interpretat dansuri şi melodii tematice, momente artistice, pentru ca, la final, şi spectatorii să fie implicaţi în acest demers, fiind invitaţi să se alăture lanţului uman, gândit ca o metaforă a protecţiei şi a ocrotirii animalelor. “Evenimentul a stârnit emulaţie încă de la popularizarea acestuia, astfel că elevilor care frecventează cursurile Palatului li s-au alăturat şi copii de la şcoli precum: Şcoala Gimnazială „Sf. Dumitru”, Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu”, Şcoala Gimnazială „Elena Farago” şi de la alte instituţii de învăţământ, demonstrând responsabilitate şi implicare în această încercare de senzibilizare, de conştientizare a importanţei animalelor în viaţa noastră şi a planetei. Animalele sunt într-o mare măsură influenţate de acţiunile omului, de intervenţiile mai mult sau mai puţin invazive în natură, iar responsabilizarea faţă de toate necuvântătoarele este absolut necesară. Acest demers a fost o ocazie pentru a reaminti că natura reprezintă casa animalelor sălbatice şi că este important să sprijinim programele de conservare şi protecţie atât a animalelor, cât şi a naturii în general. Prin feedback-ul primit, avem convingerea că misiunea cea mai importantă a acestei sărbători, anume ca, prin educaţie şi conştientizare, lumea în care trăim să devină un loc mai prietenos şi mai corect faţă de animale, a fost îndeplinită”, a precizat prof. Carmen Eugenia Pascu, director al Palatului Copiilor Craiova.