Liceul “Traian Vuia” din Craiova, Şcoală Europeană , cu proiecte de dezvoltare la nivel înalt

0
586

În anul școlar 2022-2023, s-au  finalizat trei proiecte europene, la Liceul “Traian Vuia”din Craiova, iar alte două sunt în plină desfăşurare, în anul şcolar 2023/2024. Instituţia de învăţământ preuniversitar este Şcoală Europeană din 2014, fiind la al treilea mandat consecutiv prin care obţine acest statut, unul care aduce beneficii  tuturor:  cadre didactice şi elevi.

Proiectele sunt ample şi sunt prezentate de prof. Carmen Oprea, director al Liceului “Traian Vuia “, : Primul este ” SKILLS FOR THE FUTURE ABILITĂȚI PENTRU VIITOR”, Finanțare prin granturi SEE pentru educație și includere socială, care se poate găsi descris la adresa: https://sites.google.com/view/skillsforthefuture/homea având drept obiectiv general: Îmbunătățirea calității învățării elevilor din domeniul tehnic, în cadrul stagiilor de practică la agenții economici naționali, prin formarea participanților. În cadrul proiectului au participat 10 cadre didactice și doi  tutori, într-o vizită de studiu la Instituția de învățământ de stat – CINEL, Lisabona. Al doilea Proiect nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000052548 finanţat prin Programul Erasmus+, ” Mobilitatea persoanelor în scopul învățării”, care se poate găsi descris la adresa: https://sites.google.com/view/vuia-vet-2022-2023/home, având drept obiectiv general: dezvoltarea de către 26 elevi de liceu, domeniile de pregătire profesională electronica-automatizări și mecanică, din clasa a X-a, a competențelor tehnice generale și dobândirea abilităților practice, precum și dezvoltarea competențelor lingvistice și culturale în mediul European. De asemenea , Proiectul Erasmus + 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060071 a răspuns nevoilor de continuă formare şi dezvoltare profesională a personalului didactic, a competenţelor interculturale, creşterea calităţii  şi eficientei educaţiei şi formării prin dobândirea de noi idei, tehnici si metode comparate, identificată în Liceul “Traian Vuia” Craiova. Descrierea poate fi găsită la adresa:https://sites.google.com/view/vuia-ed-sch-2022/home.  La mobilităţi  au participat 12 cadre didactice de diferite discipline din liceu, la cursuri în Malta, Italia si Grecia, care au dobandit competente superioare de limba, au dezvoltat tehnici noi pentru transmiterea si evaluarea eficienta a cunoştiintelor. S-a observat mai buna utilizare a tehnologiilor digitale în procesul de predare – învăţare. După participarea a  cinci profesori la cursul “Teacher Training On STEM Education” (Italia) a fost înfiinţat un club în cadrul căruia elevii pot crea dispozitive care interacţionează cu mediul,  utilizând tehnologia Arduino, studiată la curs. Patru profesori au participat la cursul Non-formal “For inclusion (Malta). Activitatile nonformale desfasurate cu elevii s-au axat în mod special pe activităţi de protejare a mediului, activităţi  culturale de grup pentru a crește incluziunea elevilor dezavantajați. Trei profesori au participat la cursul Bullying – Prevention and Intervention (Grecia). A fost creat, astfel,  proiectul “Educational Bullying si Ciberbullying”, care, în parteneriat cu alte trei şcoli , va fi implementat pe parcursul anului şcolar 2023-2024.”

Programe aflate în derulare

Vorbim, acum, şi despre implementarea , în anul şcolar 2023-2024,  a două proiecte Erasmus+ aprobate pentru finanţare , prezentate de prof. Luminiţa Elena Lazăr, responsabil pentru proiecte europene în cadrul Liceului “Traian Vuia”: “Vorbim despre două proiecte importante:  Proiectul Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-VET-0001163 46, care are drept obiectiv: dezvoltarea de către 28 elevi din clasa a X-a, filierera teoretică și filiere tehnologică, atât a competenţelor tehnice generale, cât şi a competenţelor lingvistice şi  culturale în mediul European, precum şi dezvoltarea metodelor de predare și formare, adaptate nevoilor societății la cadrele didactice participante în proiect/ . Al doilea este Proiectul Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-SCH-000116351, care are drept obiectiv principal: Dezvoltarea de competenţe ale  cadrelor didactice,  în promovarea unui comportament ecologic și responsabil,  pentru o dezvoltare durabilă a societății, precum și modernizarea ofertei educaționale a școlii, a metodelor de predare și formare adaptate nevoilor societății. Scopul formarii: realizarea obiectivelor strategice ale scolii de internaționalizare a educației prin îmbunătățirea sistemului de învățământ folosind cooperarea intenționala si schimbul de experiență profesionala cu alte state europene”.

Impresiile unei eleve

Cum elevii instituţiei de învăţământ preuniversitar prezentate au participat, anul trecut la programe Erasmus +, am cerut părerea uneia dintre cursante. Se numeşte Rebeca Elena Cărămidă şi este elevă în clasa a XI-a la “Vuia” şi ne-a împărtăşit din experienţa ei: ” Sunt puţin emotivă, dar trec peste aceste lucruri. Am fost, la Lisabona, la un astfel de program şi am rămas cu o impresie deosebită. Eu şi colegii mei am mers pentru specializare în electronică. Practica am făcut-o la un agent economic, interacţionând şi cu elevi ai şcolilor din Portugalia. A fost ceva diferit, faţă de ce avem noi, aici, în România , tehnica lor este superioară, dar s-a lucrat în echipă şi nu am simţit diferenţe, mai ales că dialogul s-a purtat în limba engleză  “.