Război între DNA şi Parchetul General după schimbarea procurorului PapiciRăzboi între DNA şi Parchetul General după schimbarea procurorului Papici

0
368

DNA a reacţionat ieri la anunţul schimbării din funcţie a procurorului şef al Secţiei de combatere a corupţiei, Lucian Papici, de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, reclamând că nu există motive care să justitice această înlocuire. Mai mult, instituţia susţine că nu i s-a cerut punctul de vedere privind succesorul lui Papici, aşa cum prevede regulamentul DNA. Papici este procurorul care a finalizat dosarul vicepremierului Liviu Dragnea privind frauda de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. „La data de 02.10.2013, ora 17.00, au fost transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care s-a dispus, începând cu data de 02.10.2013 încetarea delegării domnului Papici Lucian Gheorghe, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), nivel central, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA. Delegarea fusese dispusă prin ordinul din 23.09.2013 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, s-a dispus, începând cu data de 02.10.2013, încetarea delegării doamnei Alexandru Mariana, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA. Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivele care au stat la baza acestei dispoziţii. Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”, menţionează DNA într-un comunicat. În continuare, instituţia ţine să explice că, „potrivit dispoziţiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioară” al DNA, „procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie”, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul delegării procurorilor Bendeac Iuliana şi Cerbu Ioan Viorel, cei care le succed în funcţii lui Papici şi Alexandru, deoarece „nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate”, se mai arată în comunicat.

Miercuri seară, la RTV, premierul Victor Ponta a precizat că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, subliniind că acesta va fi simplu procuror şi că, la fel ca Daniel Morar, a făcut „dosare politice”. „Cine, ce victimă e Papici? (…) Şi-a terminat omul dosarul (n.r. – în cazul lui Liviu Dragnea), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem? (…) Să mai stea şi simplu procuror, să mai facă şi el un dosar”, a spus Ponta. El a adăugat că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia Daniel Morar, Lucian Papici şi alţii au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe Biblii că au fost la referendum. Întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar, premierul a răspuns: „Dosarele de anul trecut, împotriva oamenilor care au votat la referendum, sunt dosare politice”.

Ieri, procurorul Lucian Papici a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apărarea reputaţiei profesionale în urma afirmaţiilor din spaţiul public la adresa activităăii sale. Cererea a fost transmisă de către CSM Secţiei judiciare, pentru a face verificări, au declarat pentru Agerpres oficiali ai CSM.