La sfârşitul acestei luni va începe evaluarea externă a unităţilor de învăţământ preuniversitar

0
452
La sfârşitul acestei luni va începe evaluarea externă a unităților de învățământ, după cum se precizează într-o notă emisă de ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar ). Conform acesteia, procesul va dura până pe 06 decembrie. Cererile pentru evaluarea externă pot fi înregistrate până la data de 11 octombrie. Este vorba despre autorizarea de funcţionare provizorie, acreditare şi evaluare externă periodică.
Solicitările de evaluare externă au următorul calendar:
  • 02.09.2024 – 11.10.2024: înregistrarea cererilor de evaluare externă (pentru autorizare de funcţionare provizorie, acreditare şi evaluare externă periodică);
  • 30.09.2024 – 06.12.2024: derularea activităţilor de evaluare externă;
  • 21.10.2024 – 13.12.2024: analiza rapoartelor la nivelul Consiliului ARACIP, decizia şi transmiterea actelor administrative. „Activităţile de evaluare externă în vederea reorganizării rețelei şcolare începând cu anul 2025-2026 se derulează conform Calendarului prevăzut de Metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreşcolari/ preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2025-2026, aprobată prin ordin de ministru”, se menţionează  în documentul ARACIP. Cererile se transmit la sediul instituției, potrivit documentului ARACIP:
    „Cererile către ARACIP se transmit în format letric, însoţite de fişa-tip, în termenele comunicate anterior, la sediul instituţiei (str. Spiru Haret, nr. 12, etaj 1, camera 35, sector 1, Bucureşti). Toate formatele de cerere sunt disponibile pe site-ul ARACIP https://aracip.eu , la Secţiunea “Informatii utile”.” În acelaşi document,  este menționat cum se pot încărca documentele școlilor: „Documentaţia aferentă cererilor de evaluare internă, respectiv rapoartele de evaluare internă, se încarcă în platforma https://calitate.aracip.eu, în profilul creat pentru fiecare unitate de învăţământ. În acest profil se regăseşte ghidul de generare a cererii, denumit Tutorial Reprezentant FE. Precizăm că furnizorul de educație/unitatea de învăţământ trebuie să parcurgă, în mod obligatoriu, doi (2) pași pentru a-i putea fi analizate documentele încărcate:
  • a) “ataşează la cerere”;
  • b) “trimite spre analiză”.

În situația în care nu se încarcă în platforma menționată raportul de evaluare internă şi nu sunt urmăriți paşii enuntați, cererea nu poate fi generată electronic, cererea letrică prevăzută la pct. 4 urmând a fi respinsă.”

Cum stă evaluarea externă

Metodologia din 18 noiembrie 2020, de evaluare instituțională în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a organizațiilor furnizoare de educație stabilește,  la art. 6 următoarele: „(1) În vederea declanșării procesului de evaluare externă, persoanele juridice, publice sau private, trebuie să depună la ARACIP o cerere de declanșare a procedurii de evaluare externă, însoțită de o fișă-tip și un raport de evaluare internă; (2) Fișa-tip conține informații privind infrastructura, curriculumul, resursele umane și materiale, avizele și autorizațiile necesare procesului de evaluare externă. Fișa-tip este asumată de reprezentantul legal al furnizorului de educație și este avizată de inspectoratul școlar județean/al municipiului București. Informațiile minimale pe care fișa-tip le conține sunt prevăzute în anexa nr. 2 la hotărâre, iar formatul fișei-tip se stabilește prin instrucțiuni periodice emise de ARACIP; (3) Raportul de evaluare internă cuprinde o serie de componente, stabilite în funcție de tipul de proces de evaluare externă și etapa corespunzătoare, cu informații necesare pentru a dovedi îndeplinirea cerințelor stabilite în standardele de autorizare, acreditare, respectiv în standardele de referință, pentru fiecare nivel de învățământ, tip de program de studiu și de calificare profesională, după caz; (4) Cererea de evaluare externă și fișa-tip se depun în format letric la ARACIP; (5) Celelalte componente ale raportului de evaluare internă se transmit în format electronic, prin încărcarea pe platforma digitală, gestionată de ARACIP, conform instrucțiunilor periodice emise de Consiliul ARACIP.” Ordonanța de Urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 stabilește, la articolul 10^1 – (1) că „ARACIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat, prevăzută la art. 10 pct. A lit. b), fără verificarea existenței autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare”. ARACIP „efectuează, periodic, din cinci în cinci ani, evaluarea externă a unităților de învățământ preuniversitar acreditate”, după cum apare la art. 24. alin. (3) lit. h. ARACIP este o instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației, cu personalitate juridică şi cu buget propriu de venituri şi cheltuieli, înfiinţată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, conform site-ului propriu. Guvernul a aprobat noul regulament de organizare a ARACIP pe 2 februarie 2022. Actul normativ, care reorganizează Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, a abrogat Hotărârea prin care instituția a fost organizată în 2005 și a instituit o nouă organigramă, noi reguli pentru stabilirea conducerii, pentru noi direcții, un număr mai mare de angajați și o cu totul altă abordare în privința acestei agenții, care până în ianuarie 2022 a fost una specializată.

Prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023

Conform Legii Educaţiei, ARACIP devine ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), primind noi puteri. Astfel, va efectua toate inspecțiile generale și tematice, va avea birouri teritoriale în fiecare județ și de cel puțin patru ori mai mulți angajați ca în prezent.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just
Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just