Acord Putin-Poroşenko în vederea unui armistiţiu în estul Ucrainei

0
379

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind un armistiţiu permanent în estul separatist al Ucrainei, a anunţat ieri preşedinţia ucraineană, în urma unei conversaţii telefonice între cei doi lideri. „Preşedintele ucrainean a discutat cu preşedintele rus despre un armistiţiu total (…). Ei au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Donbas”, bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, marcate de confruntări violente, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev. Kremlinul a anunţat însă că Rusia nu poate decide o astfel de măsură, deoarece „nu este parte implicată în conflict”. Ulterior, preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care ar fi ajuns Putin şi Poroşenko, precizând că aceştia au convenit asupra unui „proces pentru încetarea focului”.

„Putin şi Poroşenko au discutat despre măsuri care ar fi favorabile unui armistiţiu între rebeli şi forţele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistiţiu, deoarece nu este parte implicată în conflict”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti. Potrivit acestuia, în cursul convorbirii telefonice pe care au avut-o, cei doi preşedinţi au discutat „despre criza militară şi umanitară din Ucraina. Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordată încetării vărsării de sânge în sud-estul ţării”.

Rebelii proruşi nu văd posibil acest armistiţiu

După declaraţiile lui Peskov, preşedinţia ucraineană a revenit şi a precizat că Putin şi Poroşenko au convenit asupra unui „proces pentru încetarea focului”, relatează BBC News Online. La rândul lor, rebelii din regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk au subliniat că nu poate exista un armistiţiu până când guvernul de la Kiev nu îşi retrage forţele armate din est, potrivit corespondentului BBC. Un purtător de cuvânt al rebelilor, citat de RIA Novosti, a apreciat, de asemenea, că Poroşenko nu ar deţine controlul complet asupra forţelor ucrainene din est. Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a declarat că UE continuă să lucreze la noile sancţiuni vizând Rusia, deoarece armistiţiul nu a fost confirmat.

Putin vorbeşte de încheierea unui „acord final” vineri

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat ieri că speră ca un „acord final” între Kiev şi rebelii proruşi să fie încheiat vineri, apreciind că punctul său de vedere şi cel al omologului ucrainean, Petro Poroşenko, privind reglementarea crizei din Ucraina, sunt „foarte apropiate”, relatează AFP. „Cred că un acord final între autorităţile ucrainene şi sud-estul Ucrainei ar putea fi găsit şi încheiat la 5 septembrie, în cursul unei reuniuni a grupului de contact” privind reglementarea conflictului din fosta republică sovietică, a declarat Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

Planul în 7 puncte al lui Putin

Pe de altă parte, preşedintele rus a prezentat un plan în şapte puncte care, în opinia sa, trebuie să fie baza discuţiilor pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei şi care prevede în principal ca guvernul ucrainean să-şi retragă trupele din apropierea oraşelor şi ca separatiştii să oprească contraofensiva lansată cu o săptămână în urmă, transmit agenţiile internaţionale de presă. „În primul rând, grupurile armate ale miliţiilor trebuie să oprească ofensiva pe fronturile de la Doneţk şi Lugansk. În al doilea rând, forţele ucrainene trebuie retrase, astfel încât ele să rămână departe de oraşe, la o distanţă care să nu permită tirurile de artilerie”, a detaliat Putin în timpul unei vizite în Mongolia. El a adăugat că această încetare a focului trebuie monitorizată de observatori internaţionali. Propunerea lui Putin survine cu două zile înaintea negocierilor ce vor avea loc la Minsk, între separatişti şi aşa-numitul grup de contact constituit din Rusia, Ucraina şi OSCE.

Obama încă nu ştie ce să creadă

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a apreciat ieri că este „prea devreme” pentru a se pronunţa asupra armistiţiului din estul Ucrainei, încheiat între preşedinţii ucrainean şi rus. „Este prea devreme pentru a spune ce înseamnă acest armistiţiu”, a declarat Obama, în cursul unei conferinţe de presă la Tallinn, alături de omologul său eston, Toomas Hendrik Ilves. „Există o oportunitate, să vedem dacă se concretizează”, a adăugat el.