Craiovenii, aceeaşi buni plătitori de taxe

0
450

Craiovenii sunt la fel de conştiincioşi ca şi anul trecut cu plata taxelor şi impozitelor. La această concluzie au ajuns specialiştii Primăriei Craiova, care au venit cu explicaţii suplimentare vizavi de neîncasarea unei sume de 9 miliarde de lei, raportată la ultima rectificare de buget. 

Specialiştii Primăriei Craiova susţin că neîncasarea de peste 9 miliarde de lei, care a fost raportată la ultima rectificare bugetară şi aprobată săptămâna trecută de consilierii municipali, are doar un efect scriptic asupra bugetului local. Directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite, Sorin Marcu, a explicat, ieri, că, de fapt, a fost vorba de o supraestimare a dărilor ce urmau să fie colectate de la populaţie. Cum prognoza a fost, din start, foarte mare, nu a mai putut fi atinsă. ”Nu e vorba de o lipsă la buget, ci de o estimare prea mare pe care nu am putut să o atingem”, a precizat Marcu, fără a preciza motivele pentru care autorităţile au preferat să meargă, la început de an, pe cifre mai mari.

Contribuabilii îşi păstrează frenezia de anul trecut

Potrivit directorului Direcţiei de Taxe, craiovenii nu au nici o vină, ei fiind prinşi doar într-o schemă financiară greşită. Comparând datele actuale cu cele de anul trecut, specialiştii spun că nu e nici o diferenţă, concluzia fiind că locuitorii Băniei sunt aceeaşi buni plătitori de taxe dintotdeauna. ”Dacă raportăm încasările din această vară cu cele de anul trecut, în aceeaşi perioadă, o să vedem că sunt cam la acelaşi nivel, nici mai mari şi nici mai mici. De aici rezultă că  problema nu e la contribuabili, ci una de ordin scriptic”, a explicat directorul Sorin Marcu. Cifrele sunt cam aceleaşi, explică autorităţile, întrucât există un segment distinct de contribuabili – pensionarii – care aleg să-şi plătească dările în primele trei luni ale anului pentru a beneficia de reducere.

Sorin Marcu

Firmele trag în jos

Din datele Direcţiei de Taxe şi Impozite, reiese că, până la acest moment, mai mult de jumătate dintre contribuabili s-au prezentat la ghişee plătindu-şi impozitele. Nu la fel stau lucrurile cu persoanele juridice care, spre deosebire de craiovenii simpli, multe dintre acestea nu şi-au onorat plăţile. Directorul Marcu a explicat că, în cazul acestora, nu a mai fost vorba de o supraestimare a totalului plăţilor, neîncasarea la buget venind în urma faptului că agenţii economici şi-au închis afacerile. ”Aici stăm mai prost, dar nu e vina nimănui. Multe dintre firme şi-au închis activitatea între timp şi, prin urmare, noi am rămas doar cu prognozarea unor venituri ipotetice”, a explicat directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova.

Taxa de parcare, recod la încasări

Încasările substanţiale la buget au provenit, după cum au spus autorităţile, din taxa pe parcare. Potrivit directorului, s-au colectat 2,8 miliarde de lei, până în acest moment, ceea ce reprezintă numai taxa de parcare plătită de şoferii care se află în tranzit prin Craiova. ”E vorba de peste 7.000 de maşini care nu sunt înmatriculate în Craiova şi pentru care proprietarii au venit să plătească o taxă de parcare. Deşi aveau la dispoziţie şi varianta suportării unor vigniete ocazionale, pe o lună sau pe o zi, foarte mulţi au preferat să plătească taxa integrală, adică 40 de lei pe an. ”Stăm foarte bine cu încasarea taxei pe parcare. Pe lângă deţinătorii de maşini din Craiova, am colectat sume importante şi de la şoferii aflaţi în tranzit prin oraş, care, spre deosebire de anul trecut, sunt mai mulţi”, a spus directorul Marcu, precizând că banii proveniţi din taxa de parcare se strând într-un cont special urmând să fie folosiţi la amenjarea de locuri de parcare.